USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Şehit Gaffar Okkan'ın anısı gönüllerde, fotoğrafı esnafın giriş köşesinde

Diyarbakırlılar, 21 sene geçmiş silahlı saldırıda martir edilen İl Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ı gönüllerinde yaşatırken, esnaf da iş yerlerinin başlangıç köşesine asmış olduğu fotoğrafı ile dinamit gideriyor.

Şehit Gaffar Okkan'ın anısı gönüllerde, fotoğrafı esnafın giriş köşesinde
23-01-2022 13:05
Diyarbakır

Sakarya'nın Hendek ilçesinde 1952 senesinde dünyaya gelen, 30 Eylül 1970'te Polis Kolejinden, 29 Eylül 1973'te Polis Akademisinden izinli olup İzmir Emniyet Müdürlüğüne saha komiseri yardımcısı kendisine tayin edilen Ali Gaffar Okkan, türlü birimlerde fariza yaptıktan sonraları 1983 senesinde Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğünde göreve başladı, 1985'te ofis müdürlüğüne ilerleme etti.

1986 senesinde Eskişehir Emniyet Müdürlüğü kadrosunda fariza düzlük Okkan, bu ilde 1992 senesinde Emniyet Müdür Yardımcısı oldu. 6 Aralık 1993'te 1'inci Sınıf Emniyet Müdürlüğüne ilerleme edip, Kars Emniyet Müdürü kendisine ataması meydana getirilen Ali Gaffar Okkan, 18 Kasım 1997'de ise Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü görevine başladı. Okkan beraber Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden de izinli oldu.

Evli ve 2 bebek babası Okkan, 24 Ocak 2001 haset dakika 17.40 sularında makamından çıkarak il binasına akilane tempo halindeyken, Şehitlik semti Sezai Karakoç Bulvarı'nda pusuya düşürülmüş olduğu silahlı saldırıda martir oldu.

Hain saldırıda, Okkan'ın birlikte kolluk memurları Mehmet Kamalı, Sabri Kün, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmuş ve Selahattin Baysoy da martir oldu.

İhtiyaç sahibi ailelere ve öğrencilere desteğini esirgemedi

Görev meydana getirdiği müddet süresince kentteki huzuru en fevk seviyeye çıkaran Okkan, meslektaşları ve hayırseverlerden toplamış olduğu yardımlarla gerekseme sahibi ailelere ve öğrencilere dayanak noktası oldu.

Ali Gaffar Okkan, şehirde küçükten büyüğe beraberce kurduğu elleme diyalogla Diyarbakırlıların gönlünde hükümdarlık kurdu.

Kadın polisler Diyarbakır'da önceki kere onun talimatıyla sokağa çıktı

Kadın polisler Diyarbakır'da önceki kere onun talimatıyla sokağa çıkarak, trafiği yönetti. İki makine düzlük Ali Gaffar Okkan, gökçe ve parafin renklere boyattığı arabalarda 2'şer eş kolluk görevlendirdi. Bir makine kaybolan evlatları toplayıp ailelerine teyit ederken, gayr de yürümekte zorluk çeken yaşlılara iane etti.

Tebdili elbiseyle kenti dolaştı

Geceleri tebdili elbiseyle kalın pıtrak esnaf ziyaretinde bulunup sokakta karşılaşmış olduğu vatandaşlara el telefonu numarasını verici Okkan, devir zamane yolda görmüş olduğu yaşlıları da kat aracıyla evlerine bıraktı.

Okkan, bu sayede istem ve hüzünlerini yansıtma fırsatı bulan Diyarbakırlıları kalın pıtrak makamında ağırladı.

Çocukları öğrenime kazandırdı, gençleri spora yönlendirdi

Sokakta çalıştırılan evlatların sorunlarıyla yakından ilgilenen Okkan, ailelerine dayanak noktası sunarak, onları öğrenime kazandırdı.

Gençleri yıldırı örgütlerinden ve narkotik şebekelerinden ırak avlamak düşüncesince spora yönlendiren Okkan, acemi spor kulüplerine de materyal yardımında bulundu.

Gece şehirdeki güvenliği izleme ediyordu

Okkan, şehirde vatandaşların geçim ve güvenliğinin sağlanması düşüncesince yürüttüğü mesainin birlikte Diyarbakır'ın eleştiri noktalarına kurdurduğu kameralardan da şeb geç saatlere denli kat odasındaki dev ekranda sokaklardaki gelişimleri izleme ediyordu.

Diyarbakırspor'un "onursal başkanı" duyuru edildi

Diyarbakırspor'un 1'inci Lig'e (Süper Lig) yükselmesi düşüncesince meşguliyet verici Ali Gaffar Okkan, bunun düşüncesince derin mesaisi ortada birlikte pakt yöneticisi üzere efor gösterdi.

Yeşil kırmızılı ekibin branşında oynadığı hepsi maçları, sahaya depar belgesi tünelinin kapısından seyredip futbolcuların gol sevincine kuma olması dolayısıyla taraftarın da gönlünü elde eden Okkan'a, tribünlerden karşılaşma öncesinde iri yârenlik gösterilerinde bulunuluyordu.

Diyarbakır'a ve Diyarbakırspor'a beslediği sevgiyi kalın pıtrak dile getiren Okkan, Diyarbakırspor'a katkılarından çevre zamanın yönetimi kabilinden kulübün "onursal başkanı" duyuru edildi.

Diyarbakırlılar çocuklarına adını verdi

Diyarbakırlılar Okkan'a duydukları yârenlik dolayısıyla hatırasını neşelendirmek düşüncesince doğan çocuklarına onun adını verdi.

Kentte "Ali Gaffar" adını haiz onlarca çocuktan bazıları, şehadetinin sene dönümünde Sakarya'ya değişik Okkan'ı mezarı başlangıcında yad ediyor.

Fotoğrafı 21 senedir iş yerlerinin başlangıç köşesinde

Kentte aşevi işleten Mehmet Barut (55), AA muhabirine, Gaffar Okkan martir olduğunda babasını, ağabeyini yitirmiş üzere biberli hissettiğini söyledi.

Okkan Diyarbakır'a geldikten sonraları şehirde aşırı şeyin değiştiğini tabir fail Barut, "Polis ile el iç içeydi. Her köşede birlikte kulübe vardı, kavga, kavga yoktu. Çocukların babası, bizim üzere gençlerin de ağabeyi oldu. Sokakta yatanlara eş çıktı. Kendisi ile muarefe şansım oldu. Makamına gittik, bizi kapıda karşıladı, gözlerim doldu." dedi.

Okkan'ın tanıklık haberini duyar duymaz iş yerlerini kapattıklarını, 3 gündüz matem tuttuklarını özetleyen Barut, rastgele sene dönümünde saldırının gerçekleştiği yere giderek, onun düşüncesince afsun ettiklerini belirtti.

Barut, "O devir Diyarbakırlıların bir aşırı çocuklarına adını verdi. Böyle birlikte yârenlik seli oldu. Gönül insanıydı. Onu unutmadık, unutmayacağız. Diyarbakır halkı birlikte insanı yüreğine basmış olduğu devir onu bırakmaz." sanarak konuştu.

"Diyarbakır düşüncesince birlikte değer, birlikte sevdaydı"

Seyrantepe Tesislerinde kafeterya işleten Abdulmenaf Turhan ise Gaffar Okkan'ın halkı, halkın da onu sevdiğini belirtti.

Turhan, Okkan'ın el ile iç içe bulunduğunu dile getirerek, "Gaffar Okkan Diyarbakır düşüncesince birlikte değer, birlikte sevdaydı. Onu kaybedince ağabeyimizi yitirmiş üzere üzüldük. Fotoğrafını astık. Esnafın yüzdelik 80'inde bu foto bulunur." ifadelerini kullandı.

"Yüreğimizde yaşıyor"

Diyarbakırspor Kulübü Basın Sözcüsü ve spor yazarı Ali Yılmaz, sporu muhip Gaffar Okkan ile kente önceki ulaştığında tanıştığını aktardı.

"Diyarbakırspor'u aşırı seviyordu. Diyarbakırspor ile ait aşırı elleme projeleri vardı." diyen Yılmaz, Gaffar Okkan'ın Diyarbakır'a kendince değişik birlikte sevgisi bulunduğunu kaydetti.

Yılmaz, Okkan'ın insanlarla aşırı elleme birlikte diyaloğu olduğunu, mesaiden sonraları halkın içre gezdiğini anlatarak, "Diyarbakır halkı Ali Gaffar Okkan'ı kucakladı ve aşırı sevdi. O da Diyarbakır'ı aşırı sevdi. Ali Gaffar Okkan'ı kaybettik ancak o Diyarbakır düşüncesince bitmedi, yüreğimizde yaşıyor. Fotoğrafları asık esnafın vitrininde, evlerde, en elleme yerlerde. Diyarbakır, elleme kullanıcılarını katiyen unutmaz." sanarak konuştu.

Kupayı alıp kabrine götürdüler

Gaffar Okkan'ın şehirde fariza meydana getirdiği zamanlarda Diyarbakırspor'un lehtar gruplarının kurucusu bulunan Ali Üçgül, Diyarbakır halkının onu unutmayacağını belirtti.

Üçgül, "Gaffar Okkan bizim düşüncesince birlikte babaydı, birlikte büyüktü. Diyarbakırlılara zulmedenlerin karşısında oldu. Diyarbakırspor düşüncesince de elinden mevrut gayreti gider etti ve onun sebebiyle böke olduk. Ömrü vefa etmedi, göremedi. Kupayı alıp onun kabrine götürdük." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler