USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Salgınlara için uyartı verecek 'karar dayanak noktası sistemi' üretildi

Ostim Teknik Üniversitesi öğretim üyesi ve öğrencileri, muhtelif patojen dirim bilimsel ajanların faktör olabildiği salgınlara gönül rahatlığı er ikaz verecek ve süreci kumanda etmek düşüncesince müstelzim verileri sağlayacak ortak değişmeyen dayanaklık etmek sistemi gelişti

Salgınlara için uyartı verecek 'karar dayanak noktası sistemi' üretildi
20-01-2022 12:56
Ankara

Ostim Teknik Üniversitesinden Mühendislik Fakültesi Öğretim Görevlisi Mehmet Can Türk, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü talebesi Furkan Ciylan ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü talebesi Serkan Başol kabilinden geliştirilen "Biometheus" isminde değişmeyen dayanak sisteminin, dirim ilmi kirlenmelerde diyalekt hazırlık ve karışma kararlarında sefer fotoğraf birlikte fariza üstlenmesi hedefleniyor.

Mehmet Can Türk, geliştirdikleri sistemin rastgele birlikte müstevli tehdidinin canlandırma edilmesi ve lüzumlu önlemlerin katılması periyodunu aşırı elan kısaltan birlikte değişmeyen dayanak sistemi bulunduğunu söyledi.

Sistemin, hareketli data antre aleti ile data el işi bilgisayarından meydana geldiğini tabir fail Türk, cihazın düzentileme yolunu şu halde anlattı:

"Herhangi birlikte alanda müstevli şüphesi yaşandığında ilişik kıyamet ve keyif ekipleri fenomen namına geçiş ayar ve yanlarında bizim cihazımız bulunur. Olay durumunda belirti yayınlayan yahut sağlığından şikayetçi bulunan her insanın verileri alet yardımıyla tehlikesiz birlikte halde merkezi bilgisayara aktarılır. Merkezi bilgisayara mevrut veriler gene bizim geliştirdiğimiz bireşimli zeka yardımıyla işlenir ve elan ilkin literatüre girmiş olan, insanlığın tanıştığı birlikte çor ve belirti kombinasyonu silsilesi delik önüne alınarak çözümleme edilir. Böylece ilişik semptoma etmen bulunan hastalığın kimliği belirleme edilir."

"Salgın süreçlerinde en ıvır zıvır devir dilimi fark ciddi ciddiyete sahip"

Türk, alet kabilinden ortaya konan ön tanının, keyif kadrosunun işini kolaylaştırıp kısa haftalar ve günlerden saatlere düşürdüğünü belirterek, müstevli süreçlerinde en ıvır zıvır devir diliminin fark ciddi önemde bulunduğunu vurguladı.

Biyoterörizmin gündeş birlikte gözdağı olduğuna ayraç fail Türk, cihazın hem natürel yollardan bulaşıcı çor ve dirim ilmi ajanlar düşüncesince birlikte siper sağladığını, bununla birlikte biçimsiz oruçlu gruplar kabilinden meydana getirilen dirim ilmi saldırılara erinç çabuk tepkime verebilme dair ulama sunduğunu vurguladı.

Furkan Ciylan da projede koyu öğrenme araştırmacısı adına çalıştığını kaydederek, 5 ay süresince bu yazılımı yetiştirmek düşüncesince çalıştıklarını söyledi.

Proje kapsamında koyu öğrenme algoritmaları kullandıklarını ve geliştirdiklerini tabir fail Ciylan, değişmeyen dayanak sistemleriyle ilişik üniversitedeki hocalarından faydalanarak çalışmalarına istikamet verdiklerini belirtti.

"Biyoterörizm ajanlarının tamamını düzene ekledik"

Ciylan, Kovid-19 salgını zamanında kişilerin tereddütlü kaldığını ve bu hali ortadan feshetmek düşüncesince harekete geçtiklerini belirterek, "Koronavirüs bizim benzeyen devirde karşılaştığımız evvel müstevli olanaklı fakat sonuç olmayacağı dair aşırı şişman belirtiler var. Bu nedenle birlikte dahaki sefere tedariksiz yakalanmamak şartıyla bu halde birlikte yazılım geliştirdik." dedi.

Sisteme girilen veriler doğrultusunda mümkün rahatsızlıkların kullanıcı düşüncesince listelendiğini dile getiren Ciylan, bu şekilde, belirlenen hastalığa erinç alınacak tedbirler dair sistemin dayanak sağladığını bildirdi.

Ciylan, sistemi geliştirirken müstevli zamanında oluşan şişman data havuzundan yararlandıklarını ve ilmî literatüre girmiş biyoterörizm ajanlarının tamamını düzene eklediklerini kaydetti.

Cihazı nice mevzuda ihtimam verici şümullü birlikte değişmeyen dayanak sistemine dönüştürmeyi hedeflediklerini özetleyen Ciylan, sistemin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığ (AFAD), İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı kadar firmalar düşüncesince değişmeyen ita süreçlerinde kolay sağlamasını umduğunu belirtti.

Ciylan, geliştirdikleri ürünün dünyada birlikte benzerinin bulunmadığını da söyledi.

Ostim Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Gökhan Topal ise darülfünun bünyesindeki öğretim üyesi ve öğrencilerin aşırı güzel planlar ürettiğini belirterek, bunları ilmî araştırı programları ve TÜBİTAK projeleri kapsamında desteklemeye çalıştıklarını tabir etti.

Ayrıca darülfünun içerisinde imal edilen verim ve iş fikirlerinin derinlemesine vadede ticarileştirilmesi düşüncesince efor gösterdiklerini özetleyen Topal, Biometheus dayanak sisteminin civar örnek çalışmalarının bittiğini ve endüstriyel sahiplik hakları düşüncesince Türk Patent ve Marka Kurumuna müstelzim başvuruların yapıldığını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler