USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

SAHA EXPO Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı kapılarını açtı

Türkiye'nin en şişman uran kümesi SAHA İstanbul'un düzenlemiş olduğu SAHA EXPO Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı.

SAHA EXPO Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı kapılarını açtı
10-11-2021 15:25
İstanbul

13 Kasım'a derece melez kendisine gerçekleştirilecek ve 15 Kasım'da mevhum fuara dönüşecek SAHA EXPO kapsamında, bu sektörün nabzını markajcı ayrışık paneller de düzenleniyor.

Fuar kapsımda, Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi'nin moderatörlüğünde "Savunma Sanayisinde Küresel Etkinlik ve Teknolojik Derinlik Yol Haritası" başlıklı müşterek açık oturum gerçekleştirildi.

"Ciromuzdan Ar-Ge payını 2023’lere derece yüzdelik 30 kendisine belirledik"

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, panelde yaptığını konuşmada, enformatik ve yazılım yoğunluklu sektörde ehemmiyetli müşterek aktör olduklarını ve Ar-Ge ve uygulayım bilimi yoğunluklu çalışmalarda henüz müşterek tomar insanoğlu deposu istihdam ederek işleri gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Yurt içi ve dünya dışı eksiksiz teknolojik gelişimleri yakından strateji ettiklerini ve acemi teknolojilere fut uydurarak, teknolojik birikimlerini artırmayı sağladıklarını aktaran Nacar, "Bu anlamda Ar-Ge yatırımları gerçekleştiriyoruz. Ar-Ge faaliyetlerimize 2008 senesinde Ankara'daki Ar-Ge merkeziyle başladık. Daha sonradan 2010 senesinde İstanbul, 2017’de ODTÜ Teknokent, 2019’da ODTÜ Ar-GE merkezi ve. 2021 senesinde Bilişim Vadisi Ar-Ge merkeziyle yekûn 5 Ar-Ge merkezi bünyemizde çalışkanlık gösteriyor." dedi.

Bu merkezlerde 1.500’e yaklaşan personelle çalışkanlık gösterdiklerini ve kısaca 91 Ar-Ge projesi yürüttüklerini tamlayan Nacar, kalburüstü Ar-Gr ve inovasyon çalışmalarının kararında da HAVELSAN’ın kurumsal Ar-Ge değerleri yükseldiğini belirterek, şunları aktardı:

"2020 böylece ciromuzun yüzdelik 7'sini Ar-Ge planlarına ayırmış bulunuyoruz. Pandemi çağında bizim Ar-Ge gücümüz artarak bitmeme etti. 'Ar-Ge 2050' değerlendirmesi kapsamında dört adım ansızın terfian beşinci sıraya, 434 milyon TL'lik müşterek Ar-Ge yatırımıyla kurulu olduk. Bu sene da 2021 böylece bu rakamın 500 beniz milyon TL'yi geçeceğini göstermek isterim. Yine Ticaret Bakanlığı koordinasyonuyla TİM’in rastgele sene düzenlemiş bulunduğu Inovalig kapsamında da 2018 ve 2019 yıllarında inovasyon kaynakları dair Türkiye birincisi reşit durumdayız. Burada da Ar-Ge kaynaklarımızın ne derece velut kullanıldığını görebiliriz. 10 sene ilkin kısaca yüzdelik 3 bulunan Ar-Ge bütçemizi yüzdelik 7 ulaştırdık. Ve 2023’lere derece da yüzdelik 30 kendisine belirledik.”

"Personelimizi avlamak düşüncesince ayrışık politikalar imar etmek zorundayız"

Dünyaya bakılınca Samsung, Google, Apple, Tesla kabil şirketlerin Ar-Ge harcamalarının 10 bilyon dolardan müşterek tomar olduğuna dikkati çekici Nacar, nedeniyle kendileri düşüncesince de bulunan Ar-Ge envestisman rakamların tam olmadığının bilincinde olduklarını dile getirdi.

Savunma sanayisindeki insanoğlu kaynağının korunması noktasında henüz müşterek tomar teşvike gerekseme duyulduğunun altını çizen Nacar, "Şu anda eksiksiz şirketlerin problemi bulunduğu düşüncesince buradan da söylemek istiyorum. Özellikle dünya dışına açıktan çalışan, home büro çalışan, şahsen fiziki kendisine da dünya dışına giden, oradaki imkanlardan feyizlenmek talip nice personelimizi avlamak düşüncesince ayrışık politikalar imar etmek zorundayız. Bunun altını resmetmek istiyorum. Özellikle aylık ve öbür insanoğlu kaynağıyla ait kabil düzeltme politikaları burada ehemmiyetli oluyor. Savunma sahasının hakkıyla bu anlamda henüz müşterek tomar isteklendirme edilmesi, desteklenmesi gerektiğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Savunma endüstrisine ağır yatırımlar yapıldı"

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ise geçmişten bugüne derece defans endüstrisine ağır yatırımlar yapıldığını fakat bilhassa akıbet on senedir defans sanayisinin en bilhassa adı konulmamış müşterek müeyyide altında mücahede göstererek mahsulat çıkarmaya çalıştığını söyledi.

İkinci, "Son yıllarda de çoğumuz farkındayız ki bundan sonradan Türk defans sanayisi bilhassa Avrupa ve Batı menşeli madun bileşenleri almakta aşırı meşakkat çekiyor, az henüz imkansız. ROKETSAN'a baktığımızda esasen dünya dışından bundan sonradan aşırı esas güçlü alamayacağımız müşterek bir hale geldik. Bu bizi durdurdu mu? Durdurmadı. Neden durdurmadı? Aslında yapmış olduğumuz yatırımlar, millileşmeye yapmış olduğumuz yatırımlar, buradaki kalburüstü ıvır zıvır ölçekli firmalarımız, ortaklarımız, bizimle bu arada bu mevzuya lisan vermiş bulunan firmalarımız yardımıyla esasen ROKETSAN ve defans sanayimizdeki nice şişman firmamız rastgele müşterek halde zafiyete uğramadan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz bilhassa edinmek nerede ise dünyada arkadaş ve bağlaşık devletlerin gereksinimlerini başarıyla karşılamaya bitmeme ediyor." ifadelerini kullandı.

"ROKETSAN esasen ülkemizin en şişman uygulayım bilimi firmalarından müşterek tanesi"

Bundan ahir süreçte de Ar-Ge’ye envestisman yapmanın bundan sonradan müşterek gösteriş olmaktan çok yükümlülük durumunu aldığına dikkati çekici İkinci, öbür sanayilerin de Türkiye'nin zenginlik seviyesini açık açık çoğaltma dair en şişman yarar yolunun Ar-Ge bulunduğunu dile getirdi.

Gelinen benek bakımından ROKETSAN’ın dü Ar-Ge deposu kullandığını bildiren İkinci, "Birisi öz öz kaynaklarımızla yapmış olduğumuz Ar-Ge'lerimiz ve müşterek de devletimizin TÜBİTAK aracılığıyla, Savunma Sanayi Başkanlığı, Sanayi Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı vasıtasıyla vermiş bulunduğu Ar-Ge destekleridir." dedi.

Murat İkinci, ROKETSAN’ın Türkiye’nin en şişman üç Ar-Ge kuruluşundan bir tanesi olduğuna dikkati çekerek, "Aslında 'ROKETSAN nedir?' diyerek sorduğumuzda her insanın de aklına mevrut önceki tanım, Türkiye'nin roket ve roket üreten şirketi yanıtını herkesten herhalde kuma müşterek halde alırız. Ama bu anlamda baktığımızda ROKETSAN esasen ülkemizin en şişman uygulayım bilimi firmalarından müşterek tanesi. Biz müşterek uygulayım bilimi firmasıyız. Teknoloji geliştiriyoruz. Geliştirdiğimiz bu teknolojiyle Ar-Ge ile bu arada ürünlere yansıtıyoruz ve sahaya sunuyoruz." diyerek konuştu.

"Aslında çoğumuz dobra müşterek noktadayız"

Şirketteki devimsel sayısına ve Ar-Ge yatırımlarına bağlı bilgileri paylaşan İkinci, şu halde bitmeme etti:

“Bizim şu andaki personel sayımız 3 bin 600’ün üzerinde. 1.500’ün üstündeki çalışanımız fidan Ar-Ge planlarında fariza yapıyor. Ve bu Ar-Ge planlarında ürüne müteveccih kendisine çalışmalarına bitmeme ediyor. ROKETSAN'ın şu anda öz öz kaynaklarından ayırmış bulunduğu hisse yüzdelik 6 seviyesinde. Yani ciromuzun yüzdelik 6’sını öz öz kaynaklarımızdan Ar-Ge faaliyetlerine aktarıyoruz. Aynı sürede umumi kendisine baktığımızda ciromuzun yüzdelik 26’sı şu an itibarıyla… Bunun yüzdelik 30’a yaklaşmasını umuyoruz sene sonuna akıllıcasına inşallah. Dünyanın en şişman on defans şirketine baktığımızda bu rakamın yüzdelik 30’la yüzdelik 55 ortada değiştiğini görüyoruz. Özellikle roket ve roket teknolojileri, gök teknolojileri bölümüne baktığımızda bu yüzdelik 50 civarına yaklaşıyor. Bu da şu kavrama geliyor; esasen çoğumuz şu an bakımından dobra müşterek noktadayız."

Ancak henüz gidilecek resmiyet bulunduğunu ve Ar-Ge’nin ciroya bulunan oranının aşırı da aydınlatıcı müşterek bilgelik olmadığını tamlayan İkinci, şunları aktardı:

"Çünkü bizim öz ciromuza baktığımızda dünyanın en şişman on defans şirketiyle karşılaştırdığımızda iş hacmi kendisine onlarla karşılaşacak halde olmadığımızı görüyoruz. Yani aşırı henüz büküm edecek müşterek mesafemiz var. Oransal kendisine benzeri müşterek rakamı yakalamamıza karşın Ar-Ge'ye aktardığımız kaynağa yekûn irilik kendisine baktığımızda arttırabilmek düşüncesince rastgele şeyden ilkin ciromuzu artırmamız lazım. Bu konudaki en şişman amacımız de esasen ihracatla dünyanın en şişman on defans şirketine ulaşabilecek ciroyu yakaladığımızda istediğimiz Ar-Ge seviyesindeki kaynağa da ulaşabiliriz diyerek düşünüyoruz. En şişman çabamız de bu."

"Mükerrer Ar-Ge çalışmalarını aşırı geç görüyoruz"

Murat İkinci, kol içinde Savunma Sanayi Başkanlığı ve devletin meydana getirilen Ar-Ge kaynaklarını konsolide müşterek halde yönlendirmesine karşın bazısı Ar-Ge faaliyetlerinin tekrarlı yapıldığını dile getirdi.

Bu durumun kaynağın devimsel kullanmasının uğrunda müşterek bariyer bulunduğunu vurgulayan İkinci, laflarını şu halde tamamladı:

"Çünkü bakıyoruz tığ müşterek düzentileme yapıyoruz yahut müşterek ortağımızla bu arada müşterek düzentileme yaptığımızda benzeri müşterek çalışmanın ayrıksı müşterek kasıntı kabilinden yapıldığını aşırı geç zamanda görebiliyoruz. Ar-Ge’ye ayırdığımız pınar aşırı şişman müşterek pınar değil. Ülkemiz açısından baktığımız şişman müşterek pınar zorla arsıulusal anlamda baktığımızda ülkemizin Ar-Ge kaynağına ayırmış bulunduğu hisse kısıtlanmış bunu devimsel ve velut müşterek halde görmek bizim meyve almamız açısından aşırı önemli. Onun düşüncesince bu konudaki koordinasyonun, bilhassa tekrarlı bulunan çalışmaların engellenmesi amacıyla az buçuk henüz artırılmasının, firmalarımız ortada da Ar-Ge koordinasyonu konusunda, iş evlilikleri mevzusundaki koordinasyonun az buçuk henüz yukarı seviyeye çıkartılmasını ego hakkıyla ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler