USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Restorasyonu tamamlanan Acarlar Longozu törenle açıldı

Türkiye'nin yegâne zerre halindeki en şişman subasar ormanı Acarlar Longozu'nun, tamamlanan restorasyonun arkası sıra resmi açılışı yapıldı.

Restorasyonu tamamlanan Acarlar Longozu törenle açıldı
21-07-2022 00:04
Sakarya

Karasu ve Kaynarca ilçelerinin ortasında bulunan, 24 kilometrekarelik alanıyla 200'e DOĞRU yerel ve muhacir kuş türünün barındıran ve muhtelif balıklara da ev sahipliği önleyen longoza, reviş yolları, lansman alanları ve içtimai mekanlar mensur edildi.

Yetkili kurumlarca Sakarya Büyükşehir Belediyesine devredilen longoz düşüncesince hazırlanmakta bulunan mimarlık düzentileme tamamlandı. Longozun antre kısmına doğaya mevzun ahşap tesisler mensur edildi başkaca konferans, derinti salonu, lansman ofisleri ve içtimai organizasyon endüstrisi yapıldı. Proje içinde kafeterya, lokal mahsulat satı merkezi, hediyelik yük işletmesine arazi verildi.

Doğal güzelliğin keşfedilmesi düşüncesince hazırlanmakta bulunan ahşap reviş endüstrisi onarılarak uzatıldı. 200'den ortak tomar kuş türü, katı aşırı ıssız efsanevi cinsi ve 74 familyadan nebat barındıran, 23 bin metrekare hep meydan ve 7 kilometre uzunluğa eş longoz dünkü yüzüyle açıldı.

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, açılışta meydana getirdiği konuşmada, longozun düzenlenmesinde alın teri dökenlere teşekkürname etti.

Sakarya'nın doğasını ve çevresini korumakta azimli bulunduğunu anlatım fail Kaldırım, "Bu plan aşırı önemli. Gelen ziyaretçilerin afiyetle gezmesine, bu alanları deneyimlemesine, buradan değişik duygularla ayrılmalarına punt olacak iyi ortak envestisman oldu. Yürüyüş alanlarıyla lokal verim satı alanlarıyla tempo teraslarıyla ve öbür aktiflik alanlarıyla ortak numara hamle adına aşırı iyi ortak arazi oldu. İnşallah devamı da gelecektir." sanarak konuştu.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ise Acarlar Longozu'nun keşfedilmesi düşüncesince hararetli ortak düzentileme yürüttüklerini söyledi.

Kilyos düğmesi, sığırkuyruğu, İstanbul kardeleni kabil dünyada himaye dibine münfail bitkilerin büyüdüğü huy harikasının geleceğe aktarılması ve dünyanın gezip, görebileceği gezim merkezine dönüştürülmesi düşüncesince çalıştıklarını vurgulayan Yüce, longozun 1. Derece Doğal Sit Alanı olduğuna dikkati çekti.

Oldukça kırılan bulunan bu ekosistemin keşfedilmesi düşüncesince ehemmiyetli tensikat yaptıklarını ve Acarlar Longozu'nun kapılarının akıbet haliyle dünyaya açıldığını anlatım fail Yüce, "Sakarya Büyükşehir Belediyesi adına bu huy harikası şehrimizin kıymetini biliyoruz. Yok olmaması düşüncesince elimizden mevrut gayreti gösteriyor, nesilden nesle aktarılması düşüncesince restorasyon işlemleri gerçekleştiriyoruz. Sakarya'dan ve mahal illerden katı aşırı ziyaretçiyi ağırladığımız, kent merkezine kısaca 60 km uzaklıkta bulunan Acar Longozu, ülkemizin 2. en iri su basar ormanıdır." dedi.

Longozun nadide bitkilerin yanında, 74 familya, 187 tür ve bu cinslere ilgili 226 taksona ev sahipliği yaptığını tamlayan Yüce, longozun endüstrisi kısaca 23 bin 200 kilometrekare iken genişliği 1250 metreye denli çıktığını, derinliğin mevsimine layıkıyla tahavvül gösterirken 5 metreye denli ulaştığını anlattı.

Acarlar Longozunun Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanları Listesi'nde şart dibine münfail ortak meydan olduğuna dikkati çekici Yüce, şunları kaydetti:

"Longoz enine boyuna kırılan ortak ekosisteme ve katıksız kaynaklara eş ortak bölgedir. Şehrimizin en ehemmiyetli huy harikalarından ve dünyanın önde mevrut subasar ormanlarından bir tanesi adına ikrar ediliyor. Acarlar Longozunu korumak, bakımını gerçekleştirmek ve topu topu hemşerilerimizin hizmetine arz etmek düşüncesince Sakarya Büyükşehir Belediyesi adına devraldık ve hararetli ortak düzentileme başlattık. Acarlar Longozunun yenilenme etabında bize desteğini kalık etmeyen Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Vahit Kirişci'ye, Doğa Koruma İstanbul Bölge Müdürümüz Sayın Fahrettin Ulu'ya, Doğa Koruma ve Parklar Genel Müdürlüğüne teşekkürlerimi sunuyorum. Longoz bu haliyle dünyanın delik bebeği olacak. Kapılarımızı dünyaya açtık. Şehrimizin eş bulunduğu katıksız güzelliklerin başlangıcında gelen, foto sanatçılarının çekicilik merkezi durumuna doğacak bulunan Acarlar Longozunun dünkü yüzü Sakarya'mıza iyi kademli olsun."

8 milyon 900 bin lira ortak envestisman yapıldı

Milli Parklar Bölge Müdürü Fahrettin Ulu da bu projeyle ilkin doğaseverlere aşırı iyi hizmetler sunabilecek tesisler mensur edildiğini belirterek, " 8 milyon 900 bin lira ortak yatırımı 2021 fiyatlarıyla gerçekleştirdik. 560 nebat çeşidine ev sahipliği önleyen longoz millî önemi taşıyan sulak meydan ayrımsız sürede ıssız yaşamı ihya sahası. Bu alanda icap vejetasyon ve faunanın nice çeşidini burada bulmanız mümkün. İnşallah bu alanda meydana getirilen bu hizmetle kültürel ve gezim açısından bölgenin büyüme göstermesine inşallah ulama sağlayacak." biçiminde konuştu.

Açılışa, Nijerya'nın başkenti Abuja Valisi Abubakar Sani Bello ile beraberindeki heyet, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı, Sakarya İl Müftüsü Hasan Başiş, Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, Karasu Esnaf Odası Başkanı Cihan Emre, kaymakamlık şehremaneti başkanları, AK Parti kaymakamlık kurum başkanları katıldı.

Konuşmaların arkası sıra açma kurdelesini kesen tören düzeni üyeleri, longozda inşası tamamlanan organizasyon alanlarını inceledi ve ahşap reviş bölümünü gezdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler