USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Ramazan Dede, değme gece ezanı özlü hikayelerle çocuklarla birlikte araya geliyor

Oyuncu Hasan Demirci, "Ramazan Dede" karakteriyle değme akşam, küçüklere ramazan ve oruçla ilişik hikayeler anlatıp bağış veriyor.

Ramazan Dede, değme gece ezanı özlü hikayelerle çocuklarla birlikte araya geliyor
26-04-2022 13:05
İstanbul

Sancaktepe Belediyesinin desteği ile temaşa sanatçısı Vahit Atan'ın hazırladığı plan kapsamında, Türk kültürü ve medeniyetinin ehemmiyetli değerleri aktarılıyor.

Ramazan Dede, Meydan Park'ta kurulan otağda, nezdinde taraftan peygamberler ile Ertuğrul Gazi, Nene Hatun, Kanuni Sultan Süleyman ve Fatih Sultan Mehmet kabilinden ehemmiyetli kahramanları küçüklere tanıtıyor nezdinde taraftan da tanrısal veya bebek şarkıları öğretiyor.

Projeye bağlı AA muhabirine açıklamada mevcut Demirci, ramazan ayının geçmiş gününden itibaren Ramazan Dede karakteriyle çocuklarla buluştuğunu ve rastgele sabık devir çadıra mevrut bebek sayısının arttığını dile getirdi.

"Hep bu arada bu projeyi sahiplendik"

Demirci, projede arazi almış bulunduğu düşüncesince aşırı bahtiyar bulunduğunu aktararak, "O denli dobra olanaklar önümüze sürüldü ki, hakeza nezdinde ortamda çocuklarla bu arada ramazana, kültürümüze değgin nezdinde şeyleri pazarlık etmek emniyetsiz elleme geldi. Her mevrut ayrıksı birine anlattı ve çadırımız bundan hakeza bizlere yeterli gelmemeye başladı. Sağ olsunlar, evlatların gözündeki ışıltıyı kullanmak de beni o denli aşırı bahtiyar ediyor ki." ifadelerini kullandı.

Projenin mimarının Vahit Atan bulunduğunu kaydeden Demirci, şunları söyledi:

"(Atan), ramazanda küçüklere hikayeler anlatan, çocuklarla beraberce o hikayelerin, bilmecelerin, türkülerin içindeki enerjiyi paylaşan nezdinde Ramazan Dede karakteri olmasını istedi. Bana da düşün aşırı dobra geldi. Değerlerimizi anlatabildiğimiz, ramazandan bahsettiğimiz ve bizlere dayalı nezdinde şeyleri çocuklarımıza ulaştırabilmek düşüncesinden çevre rastgele daim bu arada bu projeyi sahiplendik. Aslında anlattığımız hikayeler, bildiğimiz, arada nezdinde unuttuğumuz arada nezdinde kulak kabartmadığımız, önemini yitirdiğini düşündüğümüz hikayeler ama hepsini gene yaşama geçirdik ve çocuklarımıza ulaştırıyoruz."

Hasan Demirci, elleme nezdinde enformasyon kurmuş oldukları çocukların, anlatılanları cankulağı dinlediğini aktararak, "Bugün Nene Hatun'dan bahsettik mesela. Nene Hatun kabilinden ne denli giranbaha büyüğümüz, ecdadımız, insanımız var. Onları bulunduğu yerlerden çıkartıp, evlatlarımızın karşısına getirip, Ramazan Dede figürü üstünden 'Bakın bunlar da var.' diyoruz. Bu da Sancaktepe Belediyesi sebebiyle oldu." sanarak konuştu.

"Geçmişten mevrut hikayeleri bugünle harmanlayan nezdinde figürü yaşama geçirdik"

Çocukları aşırı sevdiğini dile getiren Demirci, etraflıca senelerdir çocuklarla dayalı işlerde çalıştığına dikkati çekerek, "Galiba nezdinde dirhem onları tanıyor, onlara ulaşmanın kese yollarını da biliyorum. O kese yollardan gidip nezdinde noktada buluşuyoruz. Hemen dedeleri oluveriyorum. Hemen türkülere zevcelik edip, sorularıma karşılık veriyorlar. İşte bu inanılmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Demirci, Ramazan Dede'nin anne fikrine de değinerek, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Ramazan Dede, esasen her insanın aklına mevrut kabil ama bu ayrımlı nezdinde konsept. Dede Korkutlardan günümüze taşınan, İslami değerlerle de birleşen, geçmişten hikayeleri bugünle harmanlayan nezdinde figürü yaşama geçirdik. Ortak insancasına değerlerden, sevgiden, mutluluktan, kardeşlikten bahsediyoruz. Umarım Ramazan Dede çabucak Sancaktepe'de değil, nice şehirde, belediyede küçüklere ulaşır. Biz özlük hikayelerimizi, aşırı güzel, günahsız nezdinde dille anlatırken, 'Bakın, göstergeç ve el telefonu dışında, hakeza değerlerimiz var. Bunların da farkına varın.' diyebilmeyi başarabildiğimizi düşünüyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler