USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

'Rail Industry Show; Demiryolu Endüstrisi Altyapı ve Teknolojileri Fuarı ve Zirvesi' başla

Eskişehir'de 12 Mayıs'a derece sürecek "Rail Industry Show; Demiryolu Endüstrisi Altyapı ve Teknolojileri Fuarı ve Zirvesi"nin açma töreni yapıldı.

'Rail Industry Show; Demiryolu Endüstrisi Altyapı ve Teknolojileri Fuarı ve Zirvesi' başla
10-05-2022 16:54
Eskişehir

ETO-TÜYAP Fuar Merkezi'nde fuarın açılışında mülakat karşılayıcı AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, fuarın Eskişehir'e yakıştığının altını çizerek alın teri dökenlere teşekkürname etti.

Türkiye'nin raylı sistemler dair aşırı ağırbaşlı resmiyet aldığını anlatım fail Avcı, sonuç 10 yılda raylı sistemler dalında Türkiye'nin, başta yerlilik oranları dair aşırı dobra ortak resmiyet kaydettiğini belirterek şöyleki bitmeme etti:

"İstanbul Ulaşım 18 nüsha yerlilik oranı yüzdelik 60'ı güzeşte tramvay yapım etti. Bursa Tram, harir böceği markasıyla 18 nüsha tramvayı yüzdelik 60'ın üstünde yerlilik oranıyla yapım etti. Bursa çabucak kendisi düşüncesince değil, bire ortak sürede şu anda Polonya'ya da tramvay ihraç edecek ortak enfrastrüktür oluşturmuş oldu. Bursa LRT 'Green city' adıyla 60 nüsha yüzdelik 60'ın üstünde yerlilik oranı sağlayıcı tramvay aldı, yapım ettirdi. Kayseri Büyükşehir Belediyesine ilişkin Ulaşım AŞ'nin firması Kayseri Tram, 'Talas' bellik ortak tramvaydan 30 adet, yerlilik oranı yüzdelik 50'nin üzerinde... Kocaeli Tram, 'Panorama' bellik ortak tramvay yapım ettirdi 12 adet. Bunun da yerlilik oranı yüzdelik 60. Samsun gine 'Panorama' markasıyla Samsun Tram, 8 adet. Bu saydığım büyükşehir belediyeleri; İstanbul, Bursa, Kayseri, Kocaeli, Samsun 146 nüsha yerlilik oranı yüzdelik 60'ın üstünde olan, yüzdelik 60'ın üstüne çıkan tramvaylar hizmete koydu. Bunu burada beyan etmek istemezdim ancak Eskişehir'deki yerlilik oranımız maatteessüf yüzdelik 0."

Nabi Avcı, 1 Haziran'da Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin 15 tramvay alımı düşüncesince ihaleye çıkacağını hatırlatarak "Öncelikli amacımız herhalde Eskişehir'imize, Eskişehir'in TÜLOMSAŞ (TÜRASAŞ) kabil altyapısı bulunan ve 2016'da da 'ben bu işi yaparım' söylediği şekilde ihaleye giremeyen TÜLOMSAŞ'a (TÜRASAŞ) da ortak kısmet tanınırsa, tenkis sözleşmesi arı ecnebi kuruluşların katılabileceği şartlardan arındırılıp, burada ürünlerini göreceğinizi şirketler müdahale iktisap etmek kıl oranı TÜLOMSAŞ'ın (TÜRASAŞ) da katılım edebileceği ortak aranjman yapılırsa anca zannediyorum ki Eskişehir'de de kılıç bu yerlilik rakamlarını olağandan yukarıya çekebiliriz." niteleyerek konuştu.

"Öğrencilerimizi buraya getirelim"

Yerli Malı Haftası kutlamalarının yapıldığını anımsatan Avcı, şöyleki bitmeme etti:

"Milli Eğitim Bakanlığı yaptığım devirde başlatmaya çalıştığım ancak araya giren pandemi dolayısıyla maatteessüf sürdüremediğimiz ortak yürütüm var. Benim yaşımdakiler hatırlayacaktır, ortak vakitler okullarımızda 12-18 Aralık tarihleri ortada Yerli Malı Haftası düzenlenirdi. Hepimiz evden lüp bütçesi neye el veriyorsa bazısı zirai ürünleri okulumuza götürür, sıralarımıza servis yapılır, 'yerli mülkü yurdun mülkü rastgele Türk onu kullanmalı' şarkıları eşliğinde kutlardık. Milli Eğitim Bakanlığı dönemimde dedik ki kılıç çabucak inatçı boynuzu, fındık, fıstık ihraç eden, üreten ortak diyar değiliz. Bizim endüstri fuarlarımızda hakkıyla evlatlarımızın ve herkesin göğsünü kabartacak aşırı şişman işler yapılıyor. Eskişehir bunların en başlangıcında mevrut merkezlerden biri. Havacılık sektöründe, muvasala sektöründe Eskişehir, çabucak emlak içerisine değil, dışarıya da iş yapıyor. 12-18 Aralık'ı Yerli Malı Haftasını beklemeye lazım yok, bu vesileyle çocuklarımızı, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim öğrencilerimizi buraya getirelim. Türkiye'nin, Türk mühendislerinin, Türk tasarımcılarının, Türk işçilerinin ve Türk girişimcilerinin neler yaptıklarını göğsümüzü gere gere onlara gösterelim."

Milletvekili Avcı, Türkiye'de evvel uçağı Nuri Demirağ'ın yaptığının bilindiğine değinerek, şunları anlatım etti:

"Evet Nuri Demirağ, girişimci adına hakkıyla ağırbaşlı anlamda havacılık sektörüne antre yapmış. Fakat zamanın Türk Hava Kurumu Başkanı ve Ulaştırma Bakanı, ortak tane tümen döneminde, Şükrü Koçak'ın şuurlu engellemeleriyle Türk Hava Kurumu ile meydana getirdiği sözleşmeler bozma edilerek Nuri Demirağ'ın önü kesilmiştir. Nuri Demirağ'ın tayyare fabrikası yapı teşebbüsünde baş başa bulunduğu ortak insan daha var, Selahattin Reşit Alan. Selahattin Reşit Bey, Türkiye'de evvel uçağı MMV-1, Milli Müdafaa Vekaleti-1 adıyla yahut daha sonraları başkalarının verdiği Selahattin-1 uçağı adına Eskişehir'de o devir ki adıyla Tayyare Tamirhanesi'nde tasarlayıp, üretiyor ve uçuruyor."

"URAYSİM kabil planlara erbap çıkmamız gerekiyor"

AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay da Eskişehir'in istihsal ve muvasala ağları itibarıyla ortak özek bulunduğunun altını çizdi.

Demir yollarının hem diyar hem de semt meselesi olduğuna özetleyen Günay, şunları söyledi:

"Hükümetimizin gayesi 25 bin kilometrelik demir yolu. Bunu ortak an evvela gerçekleştirmemiz gerekiyor. Yolcu taşımacılığında ve ticari taşımacılıkta daha demir yolunun oranı aşırı az. Öncelikle bunu artıracağız. Ar-Ge'ye ehemmiyet vermemiz gerekiyor. Teknolojik gelişimleri strateji edip, ayrıca öncüsü olmamız gerekiyor. Bu çabucak ortak şehir meselesi değil, diyar meselesi. Aynı sürede alanda de ortak üs olacağımızdan eminim. URAYSİM kabil planlara erbap çıkmamız gerekiyor. Bütün bu dobra planlara rastgele daim baş başa el verelim. Şehrimizi ve ülkemizi beş altı hamle daha rakiplik enerjisini artırarak öne geçirelim."

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu da Eskişehir'in bugüne genişliğinde demir eliyle ait maruz görevleri hesabına getirdiğini söyledi.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de Eskişehir'in havacılık, mektepli ve demir hat kenti bulunduğunu dile getirerek, fuarın kente müspet katkılarının olacağını aktardı.

Eskişehir Vali Yardımcısı Kubilay Ant da şehrin demir hat tarihinin 130 salname geçmişinin olduğuna yer vererek demir yolunun sektörünün adeta temeli bulunduğunun altını çizdi.

"URAYSİM sonuç evre önemli"

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş ise TÜRASAŞ'ın aşırı ehemmiyetli ve taraf sanayisiyle Eskişehir'e bedel katan ortak üretimevi bulunduğunu belirterek ağırbaşlı potansiyele erbap TÜRASAŞ'ın karşılama seviyeye getirilmesi icap ettiğini vurguladı.

Kentin demir yollarına erbap çıkması gerektiğine yer veren Kesikbaş, "URAYSİM Projesi var. Eskişehir'in bu projeye erbap çıkması gerekiyor. Bu husus ortak bilgi projesidir. URAYSİM'e bu kenti hakkıyla içselleştirmiş ve doğacak kurgusu, planı karşılayıcı şahısların erbap çıkması gerekiyor. URAYSİM sonuç evre önemli." dedi.

Kesikbaş, Eskişehir'de aceleci katar setlerinin üretilmesinin de doğacak gösterimi projesi bulunduğunu bildirdi.

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli de fuarın raylı sistemlerde bellik bulunan Eskişehir'de düzenlenmesinde duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, fuarda alın teri dökenlere teşekkürname etti.

Modern Fuarcılık Genel Müdürü Moris Revah da demir yollarının Türkiye'nin kaderinde, kurtuluşunda, bugünlere gelmesinde başı çeken rolü üstlendiğini anımsatarak Eskişehir'in de ortak demir hat kenti bulunduğunu vurguladı.

Konuşmaların arkası sıra açılışı meydana gelen fuarda katılımcılar stantları gezdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler