USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Pandemide cümle değiştirenler restoranları ustasız bıraktı

Kovid-19 salgını zımnında yaşanmış olan dört dörtlük kapanmada gelirleri mütenakıs nice isim ayrımlı sektörlerde çalışmaya başladı. Restoran işletmecileri, nitelikli elemanların ayrıksı sektörlere yönelmesiyle doğan boşluğu doldurmaya çabalıyor.

Pandemide cümle değiştirenler restoranları ustasız bıraktı
10-11-2021 13:16
İstanbul

Restoran işletmecileri, pandemi devrinde sağlık kaybı yaşadıkları düşüncesince çareyi kesim değiştirmede bulan ustalar ve başka birinci sınıf işçilerin art dönmemesi zımnında birinci sınıf eleman bulma noktasında başağrısı yaşıyor.

Tüm dünyayı tesiri dibine meydan Kovid-19 salgını, iş hayatında çelimsiz ve etraflıca vadeli etkilere bozukluk olurken nice kesim pandemi zımnında yaşanmış olan mükemmel kapanmadan negatif etkilendi.

Salgının etkilediği alanlar ortada restoranlar da toprak alıyor. Uzun seneler sektörde etkin birinci sınıf elemanlar, sağlık bildirmek düşüncesince ayrımlı sektörlere yöneldi. Kimi ustalar kuryelik, döşemcilik ile yapım ustalığı üzere meslekler ve oluşum üzere ayrımlı sektörlerde çalışmaya başladı. Bu da sektörde birinci sınıf eleman bulma sorununu ortaya çıkardı.

Konuyla ait AA muhabirine açıklamada bulunan Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl, pandemiyle bu arada aşırı etraflıca devir lokantalar, restoranlar ve kafelerin bağlı kaldığını hatırlattı.

Bu çağda e-ticaret, mazi işlev ve kuryelik üzere sektörlerde patlama yaşandığını tamlayan Bingöl, "Bu şirketler efdal alt kurul da aldıkları düşüncesince gelirleri efdal oldu. Dolayısıyla bu tarafta kapanan ortak yerde aylak küsurat insanlar, o bölgelerde sunturlu ortak gerekseme görünen bulunduğu düşüncesince oralarda çalışmaya başladı." niteleyerek konuştu.

"Bu eşhas 'Acaba lokantalar, kafeler baştan kapanır mı?' kaygısı taşıyor"

Bingöl, normalleşmeyle beraberce restoranlarda baştan işlev başladığında revan çalışanların iri ortak bölümünün art gelmediğini anlatarak, şöyleki bitmeme etti:

"Bizim sektörümüzden revan eşhas orada efdal aylık alıyor, oraya alışmış. Bu eşhas 'Acaba lokantalar, kafeler baştan kapanır mı?' kaygısı taşıyor. Gittikleri yerde de 'işim garanti' niteleyerek düşünüyorlar. Kuryelik, lojistik, getir-götür işlerinde ortak şeye lazım yok. Adam gidip bire ortak güneş kuryelik yapabiliyor. Ama bizde kebapçısı, lahmacuncusu, aşındırmak pişirecek, garsonu, şefi, müdürü etraflıca seneler ortak yetişek alıp, aşırı etraflıca seneler kararında oraya varıyor. Biz elden eş alıp yetiştiremediğimiz düşüncesince şu anda sektörümüzde tarihte yepyeni ortak kargaşa yaşıyor. Pandemiyle beraberce çevremizde iş değiştirenler var. Sektörümüzde kuryelik, tır şoförlüğü, tezgahtarlık üzere işlere gidenler aşırı oldu. Gittikleri yerden 'işim garanti' niteleyerek dönmediler. Mesleğe dönenler istisna. Bu az buçuk da pandeminin gidişatına bağlı. Lokanta, restoranlar kapanmayacak denirse ve maaşlar aşırı efdal olursa dönen olur. Ama şu anda yok."

"Meslek yüksekokullarındaki gençlere arazideki işi öğretmemiz lazım"

Yaşadıkları probleminin çözümünün aşırı sade bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Bingöl, "Meslek yüksekokullarındaki gençlere arazideki işi öğretmemiz lazım. Üniversitedeki gastronomi bölümlerinde de yetişek 4 yılsa doğacak burada 1 sene çalışacak. Biz iş garantisi de veriyoruz. Okulunu bitir, işin hazır. Ancak o devir birinci sınıf eleman yetiştirilir. Böyle giderse de aşırı ağırbaşlı sayıda lokanta, restoran, kafe batışa akilane gidebilir." ifadelerini kullandı.

Başakşehir'de lokanta işletmecisi Remiz Kömür ise iş durumunda 1 ferdin ayrılıp oluşum sektörüne geçtiğini fakat başka restoranlarda bu sayının aşırı ortak tomar bulunduğunu söyledi.

Kömür, pandemi engellemelerinin art gelmesi şeklinde sektörün, mensuplarının yüzdelik 50'sini kaybedebileceğinin altını çizerek, "Çünkü bu emniyet meselesi. Çalışan ortak kapanma, ortak açılmaya bakıyor. Kalifiye eleman bulma dair hepsi zahmet yaşıyor. Birkaç ay çalışıp sevap beğenmeyenler çok. Her sektörde birinci sınıf eleman bilmek zor, hepsi arıyor." dedi.

"Daha ilkin en akıbet yapacağım iş, demin önceki meydana getirdiği iş oldu

Sektörden ayrılıp moto kuryelik eden Süleyman Bilen de pandemi öncesinde restoranda lokanta kendisine çalıştığını belirtti.

Pandemiyle beraberce çalışmış bulunduğu iş yerinin 3 ay bağlı kaldığını dile getiren Bilen, şunları kaydetti:

"20 senedir ayrımlı yerlerde aşçılık yaptım. İş yerimin bağlı olması beni toy ortak iş arayışına soktu. Bir arkadaşımın tavsiyesiyle moto kuryelik hazırlamaya başladım. 8 aydır moto kurye kendisine çalışıyorum. Daha ilkin en akıbet yapacağım iş, demin önceki yaptığım iş oldu. Günde 12 sayaç çalışıyorum. Pandemi özelliğine mucibince emektar işime dönebilirim ama şu anda mutluyum."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler