USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

"Özel" öğrenciler, yer dostu çalışmalarıyla sağlam oluyor

Konya'daki Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan'ın himayesinde planlı "Sıfır Atık Projesi" kapsamında istihsal yapmayı kendine fariza edinerek çevreye yardım sağlıyor.

13-10-2021 17:20
Konya

Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulu öğrencileri ve öğretmenleri "Sıfır Atık Projesi" kapsamında yürüttüğü çalışmalarla ilkin mektepli velileri edinmek az daha çevreye kip oluyor.

Okul yönetimi ve öğretmenler, bedenî ve ferah düzem zihnî sakat ile içe yöneliklik ve down sendromlu öğrencileriyle kullanılmamış atığa müteveccih planlar geliştiriyor.

Konaklama ve Seyahat Hizmetleri, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri ile Matbaa Atölyesi sahalarına ehil okul, el sanatları teknolojisi ve ekincilik dalında yürüttüğü çalışmalarla kullanılmamış atıkta ön plana çıkıyor.

Çay posası saksıya dönüşüyor

Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü Meral Taşpınar, AA muhabirine, bilhassa kullanılmamış atılan bilinciyle mektepli yetiştiren birlikte meslek olduklarını söyledi.

Okuldaki her insanın kullanılmamış atığı benimsediğini tamlayan Taşpınar, "Sıfır atılan kapsamında nice çalışmamız var. Son yaptığımız 'Çay posanı getir 5'lik saksını götür' kampanyası baş döndürücü nazarıitibar gördü." diyerek konuştu.

Taşpınar, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Meram Belediyesi ve Konyaspor'un da çay posası getirerek kampanyaya dayanaklık etmek verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu çay posası da kahverengi atıklardan bulunduğu düşüncesince kompost makinemizde velut biçimde değerlendiriliyor. Ayrıca velilerimizden çöpe atacakları plastik kutuları okulumuza getirmelerini istiyoruz. Plastik atıklar asırlar süresince doğada kalıyor. Biz bu plastikleri ayrımlı materyallerle süsleyip kalemlik, baş kabilinden malzemelere dönüştürerek baştan kullanıma sunuyoruz. Biz burada atığı atılan kendisine değil baştan kullanılabilecek birlikte mahsul kendisine değerlendirmeye çalışıyoruz."

Koyun yünüyle toprağın verimi artıyor

Okulun Tarım Atölyesi öğretmeni Selda İlgar Bayram da okuldaki kompost makineleriyle yurtlarını kendilerinin ürettiğini anlattı.

Bayram, kompost makinesini kullanarak elde edilmiş toprağı değme bölgede kullandıklarını vurgulayarak, şöyleki bitmeme etti:

"Milli Eğitim Bakanı'mız Mahmut Özer, okulumuzu ziyaretinde görüp beğenmişti. Bakanımız çeşidinden bu plan hâlâ da yaygınlaştırıldı. Bu makinede mutfaktan çıkan asitsiz besin atıkları, yalan üretiminden sonraları çıkan kompost arazi atığı, bahçemizden çıkan çim kabilinden yeşil atıklar, çay posası, husye kabuğu kabilinden atıklarla toprağımızı değerlendiriyoruz. Ürettiğimiz arazi ekincilik alanımız düşüncesince nispeten velut oluyor."

Sıfır atılan dalında ayrımlı emek harcamaları da değerlendirdiklerini aktaran Bayram, şunları anlattı:

"Koyun yününün toprağın verimini artırmasıyla dayalı Ar-Ge emek vermesi bitmeme fail birlikte projeyi de kompost makinemizde bakmak istedik. Komposttaki karışıma birlikte oranda kucak yünü arttırma ettik ve elleme birlikte son aldık. Koyun yünündeki örgensel maddelerin çokluğu ve su sübvansiyon kapasitesinin başka materyallere layıkıyla 3,5 kıvrım hâlâ birlikte tomar olması dolayısıyla bitki bilimi hâlâ az su istiyor. Bu sayede su tasarrufu sağlanmasını da amaçlıyoruz. Toprağımızda kucak yününü de kullanmaya bitmeme edeceğiz."

Bayram, kullanılmamış atıkta ve tarımda kılavuz kaptan meslek edinmek düşüncesince icraat yürütmeye bitmeme edeceklerini paylaşarak, şöyleki konuştu:

"Kompost makinemizle toprağımızı üretmemiz, art dönüşüme ilgilendiren materyalleri kullanmamız, atıkları gine kullanmamız çevreyi dayanaklık etmek edinmek düşüncesince maliyetten de artırım ederek yürüttüğümüz çalışmalardan bazıları. Bizi başka okullardan ayıran en ehemmiyetli özelliğimiz kullanılmamış atılan platformu birlikte meslek olmamız. Geri dönüşüme akıllıca etraflı materyalleri gine değerlendirerek kullanıyoruz. Hem çevreyi korumuş oluyoruz bununla beraber artırım ederek kullanacağımız materyalleri de üretmiş oluyoruz. Ürettiğimiz ürünleri kabul etmek isteyenlere okulumuza ve öğrencilerimize ulama olsun diyerek rotatif kebap kebap kapital kapsamında akıllıca birlikte sevap karşılığında satıyoruz."

Okulda öğrencilerin art transformasyon karşı öğrendikleriyle ailelerine ve çevrelerine kip bulunduğunu dile getiren Bayram, "Çocuklar ekincilik dalında bitkilerle toprakla fiilen rehabilite oluyor. Velilerimizden de müspet art dönüşler alıyoruz." dedi.

Öğrenci velilerinden Emine Bircan ise bedenî sakat kızını okula getirip götürürken kullanılmamış atılan çalışmalarını görüp başladığını paylaştı.

Kızıyla yıvışık baş bezi kutusundan birlikte kalem kutusu yaptıklarını özetleyen Bircan, "Böyle şeyleri değerlendirirken evlatlarımızın uslu motosiklet becerilerini de geliştiriyoruz. Soda şişeleri, kâr suyu kutuları, arıtıcı kutuları ve salça kutuları kabilinden evde işimiz bittiğinde çöpe attığımız değme şeyi değerlendiriyoruz. Özel ayrıntılar da mukteza candan mahsus birlikte seviyeye ilerleyebilir. Çocuklarımızın ailelerinin desteğine gereksinimi var. Elimizden mevrut çabayı göstererek onların hâlâ elleme seviyelere gelmesini sağlayabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler