USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

"Özel" öğrenciler, yer dostu çalışmalarıyla kip oluyor

Konya'daki Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan'ın himayesinde düzenlenen "Sıfır Atık Projesi" kapsamında istihsal yapmayı kendine fariza edinerek çevreye yardım sağlıyor.

13-10-2021 17:20
Konya

Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulu öğrencileri ve öğretmenleri "Sıfır Atık Projesi" kapsamında yürüttüğü çalışmalarla ilkin mektepli velileri edinmek az daha çevreye dayanıklı oluyor.

Okul yönetimi ve öğretmenler, bedenî ve bol dozaj zihnî mânialı ile içe yöneliklik ve down sendromlu öğrencileriyle el değmemiş atığa müteveccih planlar geliştiriyor.

Konaklama ve Seyahat Hizmetleri, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri ile Matbaa Atölyesi sahalarına erbap okul, el sanatları teknolojisi ve ekincilik dalında yürüttüğü çalışmalarla el değmemiş atıkta ön plana çıkıyor.

Çay posası saksıya dönüşüyor

Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü Meral Taşpınar, AA muhabirine, hassaten el değmemiş atılan bilinciyle mektepli yetiştiren birlikte meslek olduklarını söyledi.

Okuldaki her insanın el değmemiş atığı benimsediğini tamlayan Taşpınar, "Sıfır atılan kapsamında nice çalışmamız var. Son yaptığımız 'Çay posanı getir 5'lik saksını götür' kampanyası baş döndürücü dikkat gördü." sanarak konuştu.

Taşpınar, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Meram Belediyesi ve Konyaspor'un da çay posası getirerek kampanyaya dayanak noktası verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu çay posası da kahverengi atıklardan bulunduğu düşüncesince kompost makinemizde velut biçimde değerlendiriliyor. Ayrıca velilerimizden çöpe atacakları plastik kutuları okulumuza getirmelerini istiyoruz. Plastik atıklar asırlar süresince doğada kalıyor. Biz bu plastikleri ayrımlı materyallerle süsleyip kalemlik, baş kabilinden malzemelere dönüştürerek baştan kullanıma sunuyoruz. Biz burada atığı atılan namına değil baştan kullanılabilecek birlikte mahsul namına değerlendirmeye çalışıyoruz."

Koyun yünüyle toprağın verimi artıyor

Okulun Tarım Atölyesi öğretmeni Selda İlgar Bayram da okuldaki kompost makineleriyle vatanlarını kendilerinin ürettiğini anlattı.

Bayram, kompost makinesini kullanarak elde edilmiş toprağı gelişigüzel bölgede kullandıklarını vurgulayarak, şu biçimde bitmeme etti:

"Milli Eğitim Bakanı'mız Mahmut Özer, okulumuzu ziyaretinde görüp beğenmişti. Bakanımız çeşidinden bu plan henüz da yaygınlaştırıldı. Bu makinede mutfaktan çıkan asitsiz besin atıkları, yalan üretiminden sonraları çıkan kompost yer atığı, bahçemizden çıkan çim kabilinden yeşil atıklar, çay posası, er bezi kabuğu kabilinden atıklarla toprağımızı değerlendiriyoruz. Ürettiğimiz yer ekincilik alanımız düşüncesince nispeten velut oluyor."

Sıfır atılan dalında ayrımlı emekleri da değerlendirdiklerini aktaran Bayram, şunları anlattı:

"Koyun yününün toprağın verimini artırmasıyla dayalı Ar-Ge emek harcaması bitmeme fail birlikte projeyi de kompost makinemizde imtihan etmek istedik. Komposttaki karışıma birlikte oranda kucak yünü arttırma ettik ve elleme birlikte son aldık. Koyun yünündeki uzvi maddelerin çokluğu ve su terviç kapasitesinin öteki materyallere gereğince 3,5 büküm henüz birlikte tomar olması zımnında bitki bilimi henüz az su istiyor. Bu sayede su tasarrufu sağlanmasını da amaçlıyoruz. Toprağımızda kucak yününü de kullanmaya bitmeme edeceğiz."

Bayram, el değmemiş atıkta ve tarımda kılavuz meslek edinmek düşüncesince icraat yürütmeye bitmeme edeceklerini paylaşarak, şu biçimde konuştu:

"Kompost makinemizle toprağımızı üretmemiz, arka dönüşüme ilgilendiren materyalleri kullanmamız, atıkları gene kullanmamız çevreyi arkalamak düşüncesince maliyetten de artırım ederek yürüttüğümüz çalışmalardan bazıları. Bizi öteki okullardan ayıran en ehemmiyetli özelliğimiz el değmemiş atılan platformu birlikte meslek olmamız. Geri dönüşüme makul eksiksiz materyalleri gene değerlendirerek kullanıyoruz. Hem çevreyi korumuş oluyoruz bununla beraber artırım ederek kullanacağımız materyalleri de üretmiş oluyoruz. Ürettiğimiz ürünleri kabul etmek isteyenlere okulumuza ve öğrencilerimize ulama olsun sanarak rotatif kebap kapital meta kapsamında makul birlikte sevap karşılığında satıyoruz."

Okulda öğrencilerin arka tahavvül kendince öğrendikleriyle ailelerine ve çevrelerine dayanıklı bulunduğunu dile getiren Bayram, "Çocuklar ekincilik dalında bitkilerle toprakla fiilen rehabilite oluyor. Velilerimizden de müspet arka dönüşler alıyoruz." dedi.

Öğrenci velilerinden Emine Bircan ise bedenî mânialı kızını okula getirip götürürken el değmemiş atılan çalışmalarını görüp başladığını paylaştı.

Kızıyla yıvışık baş bezi kutusundan birlikte kalem kutusu yaptıklarını özetleyen Bircan, "Böyle şeyleri değerlendirirken evlatlarımızın uslu motosiklet becerilerini de geliştiriyoruz. Soda şişeleri, yemiş suyu kutuları, arıtıcı kutuları ve salça kutuları kabilinden evde işimiz bittiğinde çöpe attığımız gelişigüzel şeyi değerlendiriyoruz. Özel kollar da lüzumlu candan muhtemelen birlikte seviyeye ilerleyebilir. Çocuklarımızın ailelerinin desteğine gereksinimi var. Elimizden mevrut çabayı göstererek onların henüz elleme seviyelere gelmesini sağlayabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler