USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Örtü altı tarımın vazgeçilmezi "bombus arıları" Van'da da yetiştirilmeye başlandı

Örtü altı tarımda mahsul ve kaliteyi artırması, istihsal maliyetlerini azaltması zımnında denize andıran alanlarda kullanması yaygınlaşan bombus arılarının yetiştirilmesine Van'da da başlandı.

Örtü altı tarımın vazgeçilmezi
18-01-2023 17:07
Van

Seraların "doğal işçileri" namına bilinen, göveri ve meyvelerin döllenmesini sağlayıcı bombus arılarının Van'da da yetiştirilmesi üzere plan hazırlandı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doktor Öğretim Üyesi Cengiz Erkan'ın önderlik etmiş bulunduğu plan kapsamında Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesinden "bombus terrestris" şekli 100 anne arı getirildi.

Merkezde açılan hususi iklimlendirme odasında itinayla bakımı meydana getirilen arıların sayılarının artırılması sağlandı. Seralarda yetiştirilen domates, patlıcan ve biber bakımevi mamüllerin ilaçlara icap kalmadan döllenmesini meydana getiren bombus arılarından şimdiye genişliğinde herhangi birlikte birinde 500 arı mevcut 500 sömürge elde edildi.

Arı kolonilerinin, birlikte müddet sonradan Van ve mekân kentlerde kurulan seralarda kullanılarak verimin ve kalitenin artırılması hedefleniyor.

"Bu alanda yetiştirilmesi birlikte ilk"

Erkan, AA muhabirine, alanda derinliğine süredir arı yetiştiriciliği hesabına düzentileme yaptığını ve sonuç yıllarda bombus arıcılığının gelişme göstermesi düşüncesince planlar hazırladığını söyledi.

Daha aşırı Akdeniz Bölgesi'nde destar altı tarımda geçer bombus arılarının Doğu Anadolu Bölgesi'nde hararet değerlerinin de dikkate alınmasıyla seralarda kullanılabileceğini özetleyen Erkan, "Türkiye'de geçer bombus ailesi sayısı 400 bin civarına ulaştı. Söz konusu arıların temini evresindeki dayanıklı aşırı şirket maatteessüf dünya dışı orijinli. Bu alanda bombus arılarının yetiştirilmesi birlikte ilk. Genellikle bahir seviyesine benzeyen alanlarda yetiştiriliyor. Biz de 1720 rakımda ve aut sıcaklığının sıfırın altında 5-6 basamak bulunduğu birlikte yerde bombus arılarının yetiştiriciliğini yapıyoruz. İnşallah gelecekte çiftçilerin kullanımına sunacağız. Bölgede jeotermal kaynaklı seracılık faaliyetleri gündüz günden artıyor. Bu, bombus arılarını hâlâ aşırı gündeme getirecek. Bu arılara hâlâ birlikte tomar gerekseme duyulacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yaklaşık 500 iştirakçi arıdan oluşan birlikte arı kolonisinin 500 metrekarelik seraya yettiğini dile getiren Erkan, üreticilerin herhangi birlikte sabık çağ bombus arılarına hâlâ aşırı gerekseme duyduğunu tabir etti.

Bombus arılarının yetiştiriciliğinin kontrollü namına yapıldığını tamlayan Erkan, şunları kaydetti:

"27-28 derecelik birlikte ortamda ve yüzdelik 40-50 nemde çoğaltıyoruz. Van ve çevredeki kentlerde seracılık meydana getirilen işletmelerde kullanılması düşüncesince istem alıyoruz. Sebze ve meyveler ecnebi döllenmeye gerekseme duyar. Döllenmenin sağlanması düşüncesince polenlerin işveli organa taşınması gereklidir. Polinasyon sanarak isimlendirilen bu olay, arılar, haşerat ve yel sebebiyle sağlanırken, havaların soğumasıyla bahis konusu aracıların sayısı azalır. Özellikle destar altında bu işi yapanlar, bombus arılarına gerekseme duyar. Eğer bombus arıları kullanılmazsa üretimde hem nitelik aynı zamanda gümrahlık düşer. Çok çoğunlukla aromasında bozuk para gördüğümüz veya tadını alamadığımız göveri ve meyvelerde bombus arılarının kullanılmadığını görmekteyiz. Kısacası bombus arıları destar altı yetiştiriciliğinde hem kaliteyi aynı zamanda verimliliği artırır."

Bölgede seracılığın geliştiğini, toy seraların kurulduğunu özetleyen Erkan, "Özellikle Van seracılık düşüncesince aşırı amelî birlikte yer. Bitlis, Hakkari ve Muş'ta da sonuç yıllarda destar altı yetiştiricilik artmaya başladı. Gelecek yıllarda devletin teşvikleriyle seracılık hâlâ da gündeme gelecek. Van'ın Çaldıran ilçesindeki jeotermal seralar bunun en iyi örneği. Bölgenin ehemmiyetli göveri gereksinimi buradan karşılanıyor." dedi.

"Bu arılar çoğu kez Akdeniz Bölgesi'ndeki illerden gerçekleştirme ediliyor"

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk de alanda ekincilik ve hayvancılığın gelişme göstermesi düşüncesince ilmî çalışmalara imza attıklarını söyledi.

Uzun süredir bitkilerin döllenmesinde geçer arılan yetiştirilmesi düşüncesince fakültelerinde düzentileme yürütüldüğünü tamlayan Tunçtürk, "Örtü altı yetiştiriciliğinde geçer bu arılar çoğu kez Akdeniz Bölgesi'ndeki illerden gerçekleştirme ediliyor. İnşallah ilerleyici devirde burada yetiştirdiğimiz arılar çevredeki üreticilere dağıtılacak. Seralarda yetiştiriciliğin büyümesine bombus arılarının ehemmiyetli ulama sağlayacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Arıların bakımını özne doktora talebesi Anıl Akçay, "Arıların yetiştirilmesinin anlaşılan zorlukları var. Sürekli izlem mucip birlikte iş. Besin kaynakları polenlerdir. Bunun beraberinde bal özü adına geçecek şurup takviyesi yapıyoruz. Kolonilerin büyümesi ve gelişmesini sağlıyoruz. Tüm aşamalarını titizce izlem ediyoruz." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler