USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Orman yangınlarını doğasever öğrencilerin "İtfaiyeci Kuşlar"ı söndürecek

Erzurum'da müşterek takım rüştiye öğrencisinin İtfaiyeci Kuşlar projesi kapsamında kuş evi halinde tasarlayıp geliştirdiği sistem, hem muhtemel yangınlara çabucak dahil edecek hem yangını itfaiyeye suç duyurusu edecek.

Orman yangınlarını doğasever öğrencilerin
23-09-2021 13:41
Erzurum

Palandöken Gençlik Merkezi'ndeki DENEYAP Atölyesi'nde yetişek gören rüştiye öğrencilerinden İsmail Baykal, Adem Tunahan Bolat, Hüseyin Yuşa Yıldız, Ahmet Tümer Çolak, Rıdvan Yılmaz ve Ömer Eymen Aydın sonuç devirde yurtta çıkan orman yangınlarından etkilenerek, yangınlara çabucak dahil edebilmek düşüncesince proje hazırladı.

Proje danışmanı canlılık ve elektronik mühendisi Enise Sarıbaş'ın yardımıyla kestirmece 7 maaş emek vermek böylelikle ahşaptan icra ettikleri kuş evi içerisine yangın itfa tüpü balonu koyan ve karbonmonoksit gazı ile biberli algılayan mekanizma yerleştiren ekip, mümkün yangın yerinde yuvadaki itfa balonunun yere düşmesiyle çevresindeki 200 metrelik bölgeye dahil ederek yangını söndürebilecek.

Aynı sürede kuş evine GSM modülü montajlayıp elektronik bağlantılarını bütünler öğrenciler, bu sayede yangın çabucak düzene yüklenen enformasyon hattına yangın suç duyurusu verip ve olayın konumunu da anlık kendisine itfaiyeye iletebilecek cümle geliştirdi.

Proje TEKNOFEST finalinde yarışacak

Doğasever öğrencilerin tasarlayıp "İtfaiyeci Kuşlar" ismini verdiği proje, İstanbul'da meydana gelen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması branşında finalde yarışacak.

Proje danışmanı mühendis Sarıbaş, AA muhabirine, projede rüçhan hedeflerinin orman yangınlarına çabucak dahil bulunduğunu belirterek, projenin TEKNOFEST yarışlarında finale kalmasından çevre bahtiyar olduklarını söyledi

Projede öğrencilerin bazılarının tasarım, bazılarının da elektronik programları üstlendiğini tabir fail Sarıbaş, "Projemizi orman yangınlarına evvel müdahaleyi yaparken hem ormanların görüntüsü bozulmasın hem de doğa ile iç içe durması açısından kuş evi tasarımında yaptık. Kuş evimiz yangını, alevi yahut gazı algıladığında yangına çabucak dahil olanağı sağlıyor." dedi.

Kuş evimizdeki ateşe ve gaza duyar sensörler yangını algılayıp suç duyurusu ediyor

Sarıbaş, kuş evi içerisine kurulan mekanizma sebebiyle ateşe ve gazlara erinç duyar sensörler bulunduğunu ve elektronik motorlar yerleştirildiğini anlatarak, şu biçimde bitmeme etti:

"Kuş evinde doğal taş yağı lambası yağı yahut kıvılcım algılandığında yangın itfa tüpü yere düşerek devreye giriyor kestirmece 200 metrelik bölgeye dahil edilmektedir ve ayrımsız sürede çevresindeki en andıran itfaiye aracı aracı birimine yangının haberi gönderiliyor. Bu biçimde yangına çabucak dahil ve yangının depar belgesi noktasının ne durum üstünde bulunduğu biliniyor. Amacımız orman yangınında itfaiye aracı aracı ekiplerinin ağaç dahil etmekte zorlandığı alanlarda kuş evimizle dahil etmek."

TEKNOSEFT'te dobra adım beklediklerini tabir fail Sarıbaş, kuş evinin doğaya dokunca vermeyecek biçimde tasarlandığını aktardı.

Gençlik Lideri ve DENEYAP Koordinatörü Bahtiyar Akan da Erzurum'da 7 takımla başvurdukları TEKNOFEST'e ortaöğretim ve rüştiye öğrencilerince hazırlanmakta olan 2 projenin katılmaya doğruluk kazandığını dile getirdi.

TEKNOFEST'e katılanlara muvaffakiyet arzulayan Akan, "İnşallah bu takımımız 23-26 Eylül'de TEKNOFEST'te yerini alacak. Gençlerimizin hakeza dobra projeleriyle bahtiyar oluyoruz. Daha birçok planlar evvel gencelme merkezlerinde yapılacak ve bu planlar doğacak nesillere kip teşekkül edecek. Bizler de gelişigüzel sürekli gençlerimizin yanı sıra olacağız." dedi.

Öğrencilerden orman yangınlarına duyarlılık çağrısı

Proje sahibi öğrencilerden Adem Tunahan Bolat da orman yangınlarına erinç herkesi duyar olmaya çağırma ederek, "İllerimizde çıkan orman yangınlarını televizyonlarda görür görmez aşırı üzüldük. Doğadaki ormanlarımız yandı ve vurulan hayvanlarımız kurtarılamadı, o sebepten yangınlara evvel müdahaleyi kuş evimiz meydana getirecek ve oradaki hayvanat da aşırı birlikte tomar dokunca gıyaben yangından çıkabilecek." diyerek konuştu.

Öğrencilerden İsmail Baykal da kuş evi ile orman yangınlarının büyümeden engellenmesinin hedeflendiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Kuş evini astığımız birlikte ağaçta yangın yahut doğal taş yağı lambası yağı algılandığında lüp içerisindeki motorlar yangın itfa topunu yere bırakıyor ve içerisindeki GSM modülüne ne dalavere yazılmışsa o numaraya davet cihazı yapılıyor. Projeyle misyonumuz yangınların aşırı birlikte tomar yayılmadan engellenmesi ve hızlıca evvel müdahalenin yapılması."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler