USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

OMÜ'lü çoluk çocuk özlük yazılımlarıyla ürettikleri dronlarla TEKNOFEST'te yarışacak

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü talebesi Deniz Can Aykurt, 'Herhangi birlikte sponsorluk desteğimiz olmadı, yarışmalardan elde ettiğimiz ödülleri doğurgan ve akıllıca biçimde kullanarak bu atölyeyi hazırladık.' dedi.

OMÜ'lü çoluk çocuk özlük yazılımlarıyla ürettikleri dronlarla TEKNOFEST'te yarışacak
15-03-2022 12:43
Samsun

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) öğrencileri, özlük olanaklarıyla geliştirdikleri pervaz kartı ve yazılımla icra ettikleri dronları, bu sene Samsun merkezli gerçekleştirilecek Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST) uçuracak.

OMÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği ile Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde tahsil gören 10 öğrenci, Dr. Öğretim Üyesi İdris Sancaktar'ın koordinesinde dron ve özerk vesait hakkında icraat yürütüyor.

Yarışmalara, "Hüma AR-GE İHA" adıyla dahil bulunan takım, icra ettikleri çalışmalarla 2020 yılı TÜBİTAK Uluslararası insansız Hava Aracı Yarışması'nda "yerli yazılım" ödülüne müstahak görüldü.

Çeşitli yarışmalardan elde ettikleri mülk ödülleri ve özlük olanaklarıyla çalışmalarını tay tay arabası takımın hedefi, donanımı ve yazılımı ağız ağıza yerli vesait üretebilmek.

Dört yılda 7 insansız iklim uzlaştırıcı yaptılar

OMÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği 4. dershane talebesi ve Hüma AR-GE İHA takımının kaptanı Deniz Can Aykurt, AA muhabirine, ekipçe tahminî 4 yıldır insansız iklim araçları ve özerk vesait hakkında araştırma, ihya emekleri yürüttüklerini söyledi.

Bu müddette 7 insansız iklim uzlaştırıcı ürettiklerini tabir fail Aykurt, "Bunların ortak tanesi ağız ağıza özlük yazılımlarımızla uçabilen insansız iklim aracı. Bunun birlikte özerk kişmiri ve ekincilik araçları, elektronik beyin dalında da bu vasıtaların haberleşmesini sağlayıcı enfrastrüktür ve donanımları geliştirerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Sponsorları yapılmaksızın özlük olanakları ile ehemmiyetli işler yapıyorlar

İnsansız iklim araçlarını genel anlamda ağırlık transfer ve AR-GE emek vermesi gerçekleştirmek neredeyse tasarladıklarını dile getiren Aykurt, şöyleki bitmeme etti:

"Herhangi ortak sponsorluk desteğimiz olmadı, yarışmalardan elde ettiğimiz ödülleri velut ve akıllıcasına halde kullanarak bu atölyeyi hazırladık. Herkes elini taşın dibine koydu ve bu atölyeyi ortaya çıkarabildik. İnsansız vesait hakkında araştırı ihya oluşturabileceğimiz ve bunu hayatımızdaki değişik teknolojilerle bütünleşmiş edebileceğimiz AR-GE firması ihdas hayalimiz var. Bu derinliğine vadeli planımız. Kısa vadede ise gine TEKNOFEST kapsamında yarışmalarımıza hazırlanıyoruz. Buralardan aldığımız rütbe ve dereceler bizi üniversitemizde değişik ortak noktaya getirip öne çıkmamızı sağlıyor. Bu sayede insanoğlu ortak şeyler yapabileceğimizi görüyor. Şu anki misyonumuz TEKNOFEST yarışmalarından dereceyle dönebilmek."

Yüzde beniz yerli pervaz kartı

Elektrik Elektronik Mühendisliği 4. dershane talebesi Hazal Kara da çalışmalara geçmiş başladıkları günden itibaren "yerlilik" mevzusuna odaklandıklarını vurguladı.

Yüzde beniz yerlilik emekleri hakkında özlük pervaz arama kartlarını ürettiklerini tamlayan Kara, "Sırada gövdenin inşası da engelleme peyda etmek neredeyse motosiklet dizaynı üretimi ve motosiklet güdücü dizaynı üretimi var." diyerek konuştu.

Daha ilkin insansız iklim araçlarında yerlilik mevzusunun baş döndürücü ortak tomar gündemde olmadığını, amade pervaz kartlarının kullanıldığını özetleyen Kara, şunları dile getirdi:

"Arkadaşlarımızla cesurluk örneği gösterip bu işe daldık. İlk yarışmamızda baş döndürücü ortak tomar ortak rakibimiz yoktu yerlilik kapsamında. Birkaç yıldır geliştirmekte bulunan ekipler vardı. Geçen sene yerlilik dair rakiplerimiz artmaya başladı. Hiç amade ortak karta, amade ortak düzene yönelmedik. Gittikçe de yıldan yıla geliştik ve kartımızı geliştirdik. Kartın tasarımı, üretimi, yazılımı yüzdelik beniz yerine bizlere ait. Bunun haricinde motosiklet sürücü, motor, batarya ve gövdenin inşası kabilinden hedeflerimiz var."

Yer istasyonunun yazılımı ve tasarımını da kendilerinin yaptığını aktaran Kara, "Uçuş önceleri ve sonra dört başı mamur verileri enstantane yerine alabiliyoruz, arama edebiliyoruz. Yerli ortak yetişkin çoğaltma düşüncesi henüz ilkin duymadığımız ortak şeydi. Arkadaş içre otururken aklımıza geldi ve düşünceye bağlandık. Çalışmalarımıza birbirimize dayanak olarak, birbirimizin eksiklerini tamamlayarak, araştırarak, öğrenerek bitmeme ettik." ifadesini kullandı.

Kara, 30 Ağustos-4 Eylül tarihleri ortada Karadeniz'de Samsun merkezli gerçekleştirilecek TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nden dereceyle değişmek istediklerini laflarına ekledi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler