USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Okuma yazma imgesel kuran hanımlar seneler sonradan kalemle buluştu

Altındağ Belediyesinin terbiye bilimi bilimi merkezinde okuma yazma eğitimi düzlük bayanların hayali, iane almadan istediği otobüse, dolmuşa binebilmek, hastanede kontrol sırasını strateji edebilmek, sürücü belgesi alabilmek.

Okuma yazma imgesel kuran hanımlar seneler sonradan kalemle buluştu
07-11-2021 14:34
Ankara

Ankara'da 23 ile 88 gözyaşı aralığındaki okuma yazma bilmeyen avrat kursiyerler, kimseden iane almadan hayatlarını sürdürebilmek ve düşlerini yapmak düşüncesince seneler sonraları ellerine yazar almanın mutluluğunu yaşıyor.

Altındağ Belediyesi bünyesindeki Beşikkaya Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi'nde, geçtiğimiz ay içinde eğitimlere başlamış bulunan 23 ile 88 gözyaşı arasındaki avrat kursiyerler, okuma yazma öğreniyor.

Belediyenin 18 merkezinde terbiye meydan 150 kursiyerin hayalleri arasında, iane almadan istediği dolmuşa binebilmek, hastanede yoklama sırasını izleme edebilmek, makine ehliyetine cemaat edinmek ve aritmetik öğretmenliği de toprak alıyor.

Beşikkaya Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi sorumlusu Bilge Dağdelen, AA muhabirine, okuma yazma eksikliği dolayısıyla başkalarından iane istemekten erinçsiz olanların kursa koyu uyanıklık gösterdiğini belirterek, ortak isim caba olsa okuma yazma kurslarını açtıklarını söyledi.

Kurslarda tecrübeli eğitmenler eliyle okuyucu muharrirlik eğitimi düzenlediklerini aktaran Dağdelen, "Birinci ve ikinci hamle edinmek az daha dü kademede sınavlar oluyor. Birinci kademeyi geçenler ikinci kademeye geçiyorlar. İkinci kademeyi geçenler yeterlilik almaya denli adalet kazanabiliyorlar." diye konuştu.

Kursiyerlere verdikleri okuyucu muharrirlik vesikası ile beşinci sınıf mezunu olmaları düşüncesince olanak sağladıklarını dile getiren Dağdelen, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bizim tahsilden sonraları ahali terbiye çeşidinden meydana getirilen ortak sınava katılıyorlar. Bu imtihanı muvaffakiyet ile geçerlerse beşinci sınıf mezunu yerine açıkgöz oluyorlar. İlkokul diploması durumunda ortak doküman alıyorlar. Bu belgenin daha sonra ortaokul, ortaöğretim ve darülfünun yerine bitmeme edebiliyorlar. Bir bölümü örgün ortak bölümü da açıktan terbiye biçiminde bitmeme edebiliyorlar. Hiçbir devir yararsız geliyor olamazlar. Bir lafız öğrenseler de öz adlarını yazsalar da bu şişman ortak başarıdır. Hem kudret hem imge olduk. 88 yaşındaki ortak kadın, ortak manzara ortak imge ile geliyorsa erişmek ki kurslarımızda imge ve kudret var."

"Polis olmak, tayyare değirmek isterdim"

Kurslara dahil bulunan 75 yaşındaki Ganime Turp, 16 yaşlarında evlendiğini okuma yazmayı bilmediğini anlatarak, eşinin vefatından sonraları kursa başladığını aktardı.

Eğitimlere düşsel bulunan makine ehliyetini onama etmek istediği düşüncesince katıldığını özetleyen Turp, "Okusaydım söz gelimi ortak ehliyetim ve arabam olsun isterdim. Polis edinmek yahut tayyare değirmek isterdim. Uçağa baş döndürücü hevesim vardı. Rabb'im onama etti beni çağırdı Umre'ye gittim. Uçaktaki hostese, 'uçağın kamarasına (kokpit) girebilir miyim?' dedim, girip baktım. Nasıl kalkıyor nite iniyor. Araba sürmeyi biliyorum ancak ehliyetim yok. Arabayı sökerim, takarım, onarım ederim, herhangi ortak şeyine bakarım ancak ehliyetim yok." diye konuştu.

"Okuma yazma bellemek bambaşkadır"

Turp, 8 şahsiyet ortak ailede büyüdüğünü, kendisi haricinde kâffesi kardeşlerinin terbiye aldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Ben okuyan kardeşlerime bakıyordum. Bir açıklık kardeşlerim eline kalemi aldığında bilmediğim düşüncesince onlara soruyordum 'o çöpü eline niçin aldın' diye? Sonra elime ortak yazar aldım hoşuma gitti. Babamın bana, 'okumayacaksın dedim mi okumayacaksın' demesi baş döndürücü zoruma gitmişti. Allah'ıma şükürler olsun okuma yazmayı Türkçe'yi gösterenlerden. Allah ortak değil, bin defa razı olsun. Okuma yazma bellemek bambaşkadır. Evde yaşlılarımız, teyzelerimiz oturmasınlar. Okuyamam diye menfaatlerini eve kapatmasınlar. Her yere katılsınlar okusunlar. Her şeylerini kendileri yaparlar hiç kimseye de eksikli olmazlar."

"Matematik öğretmeni edinmek istiyorum"

Irak Türkmen kökenli 25 yaşındaki kursiyer Nur Aktaş ise 3 ay evvel Türkiye'de evlendiğini, 2018'de geldiği Irak'ın Musul ilinde rüştiye eğitimini tamamladığını anlatım etti.

Türkiye'ye geldikten sonraları düşlerini yapmak düşüncesince kursa başvurma ettiğini tamlayan Aktaş, "Matematik öğretmeni edinmek istiyorum. Çünkü onda baş döndürücü iyiyim ve baş döndürücü seviyorum. evvel anahtar öğrenmem lazım. Tabi, okuma yazmam da olmalı. Ondan sonraları bitmeme edeceğim. Sonuna denli götüreceğim, üniversiteyi bitireceğim inşallah." biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler