USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Öğrencilerden nokta eczane kontrol derdine 'Akıllı' çözüm

Malatya'daki Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin TEKNOFEST'te bir numara oldukları "Akıllı Eczane Sistemi" projesinin yaşama geçirilmesi biçiminde yurttaşlar eczanelerden 7/24 çıkar yol alabilecek.

Öğrencilerden nokta eczane kontrol derdine 'Akıllı' çözüm
13-12-2021 12:00
Malatya

Öğrenciler, Kovid-19 çağında eczanelerde vatandaşlara hâlâ sağlıklı müşterek alım satım ortamı iletmek düşüncesince araştırmalara başladı. Eczanelerde karşılaşılan dava ve eksikleri sormaca çalışmasıyla araştıran öğrenciler, vatandaşların eczane içine girmeden derman alabileceği "Akıllı Eczane Sistemi"ni ihya sonucu aldı.

Yaklaşık 2 sene devam eden icraat kararında otomat seçimi müşterek maşa geliştiren öğrenciler, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te İnsanlık Yararına Teknoloji yarışması Sağlık ve İlk Yardım Kategorisi Lise Seviyesi dalında birincilik elde etti.

Görünüş itibarı ile bankamatiğe mail "Akıllı Eczane Sistemi", e-Reçete ile de senkronize çalışabiliyor.

TC etiket numarası ve e-Reçete kodunun girilmesiyle ilaçları müşterek düzenek kanalıyla hastaya verici sistem, ilaçların ne kullanılabileceği bilgisini de doktorun reçeteye yazdığı bilgiler dahilinde print şekilde sunabiliyor. Bu sayede sistem, vatandaşlara 7/24 derman alabilme olanağı sağlıyor.

Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Alanı öğretmeni Ali Yılmaz Altunsuyu, AA muhabirine, cihazın vatandaşlara iri suhulet sağlayacağını söyledi.

Projenin TEKNOFEST'te müşterek numara olmasının ehemmiyet sunma ettiğini aktaran Altunsuyu, "Tamamen e-Reçete sistemiyle mevzun çalışıyor. İlaç barkodlarını önceleri okutuyoruz. Böylece raftan derman alındığından itibaren hastanın hesabına şu derman düşürülmüştür diyerek ihtar veriyor. Sistemin yazılımı öğrencimiz kabilinden gerçekleştirildi." dedi.

TEKNOFEST'in öğrencilerin çıkarlarını imar etmek ve ispat etmek düşüncesince iyi müşterek yassı bulunduğunu özetleyen Altunsuyu, yazılımı karşıcı öğrencilerine Sakarya ve Kocaeli'nde nice yazılım firmasının burs ve iş hasretmek istediğini tabir etti.

Altunsuyu, vatandaşların en DOĞRU eczaneye değişik bu sistemle ilaçlarını alabileceğini belirterek, şu halde konuştu:

"Türkiye'de e-Reçete sistemi var. Doktorun yazdığı çare Türkiye'nin neresinde olursa olsun alınabilir. e-Reçete kodunu ve TC etiket numarasını girdiğiniz devir manzume üstünden görünüyor. Her yerden ilacı alabilirsiniz. Sistemimizin en iri özelliklerinin başlangıcında e-Reçete sistemi geliyor. 7/24 çalışmasının nedeni de bu. Hasta bankamatik kabilinden ilacını değme yerden alabilir. Aynı sürede çizgi im okumadaki süreyi kısaltıyor. Hasta sağlıklı müşterek halde ilacını alıyor, ilacı meydan insana aldıktan sonradan fiş kabilinden print veriliyor. Bu print da hekim ilacın tanımlamasını ne yapmışsa sabah, öğlen, akşam, aç yahut tok, ne çare vermişse manzume çıktısını veriyor."

Projenin TEKNOFEST'te müşterek numara seçildikten sonradan Sağlık Bakanlığı ve nice eczanenin kendileriyle iletişime geçerek bilim aldığını özetleyen Altunsuyu, birtakım hususi şirketlerin ise cihazla ilgilendiren gelişimleri yakından izleme ettiğini bildirdi.

"İki sene bu manzume dair çalıştık"

Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Otomasyon Bölümü 12. derslik talebesi Taha Özbay da geliştirilen cihazın yazılımını yaptığını söyledi.

Vatandaşlara suhulet iletmek düşüncesince hakeza müşterek maşa imar etmek istediklerini dile getiren Özbay, "Yazılımı, Kovid-19 çağında eczanelerde oluşan hareketli ve nokta eczane kontrol sorununu ortadan feshetmek düşüncesince yaptım. Bu plan başlamadan evvel hastalanmış ve hastalanmış yakınlarıyla konuştuk, anketler düzenledik. Bunların kararında hakeza müşterek manzume geliştirdik. İki sene bu manzume dair çalıştık ve TEKNOFEST'te müşterek numara olduk." diyerek konuştu.

TEKNOFEST'e daima eklenmek istediğini ve bu bölgelerde hâlâ baş döndürücü müfit işler gerçekleştirmek istediğini tabir fail Özbay, şu halde konuştu:

"TEKNOFEST koskoca müşterek ortam. Bu sayede kendimi hâlâ baş döndürücü geliştirdim. Bazı fikirlerin hakkıyla bedel bulmuş olduğu müşterek yer. Yüzlerce plan ve yarışçı gördüm. İş teklifleri aldım. alaka baş döndürücü fazla. Gerçekten görülmeye bedel müşterek ortam. Bundan ahir amacım yazılım mühendisi olmak. TEKNOFEST'te aldığım iş imkanlarını görmek istiyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler