USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

NASA'dan transferle güçlenen Türk uydu firması dünyada ortak öge imza atmaya hazırlanıyor

Uzay teknolojilerinin geliştirilmesi, üretilmesi ve uydu servislerinin sağlanması üzere kurulan ve herhangi müşterek bir tanesi özlük mevzusunun uzmanı müşterek ekipten oluşan Plan-S, Türkiye’nin önce evcil takım uydu çalışmalarına başladı.

NASA'dan transferle güçlenen Türk uydu firması dünyada ortak öge imza atmaya hazırlanıyor
25-12-2021 13:24
Ankara

Plan-S Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, zat istihsal ve sınav altyapısına cemaat hususi ortak uydu firması yerine temmuzda kurulduklarını, 2022'de SpaceX ile 3 sınav uydusunun fırlatılmasına bağlı sözleşmeyi imzaladıklarını belirtti.

İlk uyduda zat ast birimlerini sınav edeceklerini, şimdi sonradan fırlatılacak öteki dü uyduda da ayrımlı ast birimlerin testini amaçladıklarını bildiren Aslanhan, şu şekilde bitmeme etti:

"İlk uyduda bilgisayarımız, pil dalavere sistemimiz, IoT (nesnelerin interneti) danışma birimlerimiz, ahir uydularda kameralarımız da olacak. Kartlarımızın ortak kısmının tasarımlarını bitirdik, ihya testleri bitmeme ediyor. Nisana denli evvel uydumuzu bitirmeyi planladık. Güneş panellerimizin üretimi düşüncesince TÜBİTAK MAM ile barışma yaptık. 2022'de kadrosu 100 ferdin üzerinde çıkarmayı planlıyoruz. Asıl hedefimiz ise DOĞRU gelecekte takım uyduları göndermek. Test uyduların gönderimi sonrası takım uydularımızın gönderimi düşüncesince de sözleşmeler imzalayacağız."

Zaman kısa, gaye büyük

Plan-S Üst Yöneticisi Tugay Güzel de dünyada en çabuk meydana getirilen uydunun ortak şirketin kuruluşundan 2 sene sonradan ortaya çıktığına ayraç ederek, "Türkiye'nin en dobra kadrosunu ihdas yapmak üzere ortak maksadımız vardı. Buna ulaştık. Falcon 9 roketiyle uydularımız uzaya taşınacak. 9 ayda uydu yapıp, önümüzdeki sene 3 adet sınav uydusu fırlatacağız. Kuruluşundan 1 sene sonradan 3 uydu gönderebilen ortak müşareket yok. Bir uydu gönderebilen üstelik yok, en hızlısı 2 senede uydu gönderebildi. Sözleşmelerimiz duyulunca dünyanın da takdirini çektik." niteleyerek konuştu.

Fırlatılacak uydular düşüncesince çalışırken ortak taraftan da Bilkent Cyberpark ortamında 9 bin metrekarelik kampüs planladıklarını özetleyen Güzel, Ocak 2022'de inşasına başlanacak yapının ortak uydu test-üretim ve gök Ar-Ge merkezi yerine kullanılacağını anlatım etti. Güzel, ilkgüz ayında binaya taşınmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Takım uydu konseptine bağlı de bilgiler verici Güzel, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Karasal hizmetler düşüncesince beğenilen envestisman maliyetinin yüzdelik 10'u üzere ortak maliyete uydu ekibi kurarak, toptan şümul yaratabilirsiniz. Elbette bunun düşüncesince takım uydu üretebilme yetkinliğine cemaat olmanız gerekiyor. Bizim çelimsiz vadedeki hedefimiz de bu. Takım uydularımızda ise kestirmece 200 uyduyla dü derece ortada haberleşmeyi sağlayabileceğiz. Takım uydu konsepti Türkiye düşüncesince de evvel olacak. Dünyada bunu yapanlar mevcut fakat bu kesim envestisman maliyeti aşırı erdemli bulunan ortak sektör. Bizler ise ümranlı elektronik sistemlerle bunu aşırı şimdi maliyet çalışan yapıyoruz. Türkiye'den başlayıp en önce Orta Asya, Afrika, Orta Doğu'yu hedefleyerek ortak IoT servis sağlayıcısı olmayı hedefliyoruz. Kendi uydularımızı imal ederek servis sağlayıcısı edinmek istiyoruz."

Farklı neticeler çıkarmak düşüncesince alışılanın haricinde yöntemlere başvurduklarını kail Güzel, iş alımlarını da pozisyonlara layıkıyla ayrımlı oyunlar oynatarak yaptıklarını anlatım etti. Güzel, hile canlandırırken istihdam edecekleri takım dostlarının hem romanesk zekalarına bununla birlikte çalışacağı bölgeye layıkıyla kabiliyetlerine bakarak onlarla muarefe fırsatı yakaladıklarını ve adaylarla ilgilendiren nice yorum yapabildiklerini belirtti.

NASA'dan transfer

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinde (NASA) vazifeli astrofizikçi Umut Yıldız da NASA'dan almış olduğu izinle Uzay Çözümleri Direktörü yerine Plan-S kadrosuna engelleme oldu.

Yıldız, ortak elektronik tesisat bulunan uydunun mühendis takım çeşidinden oluşturulacağını, kendisinin ise gök bilgisiyle kadroya dayanak noktası vereceğini söyledi. Umut Yıldız, gök dalında hayattaki gereksinimler ve gelişimleri kadroya aktararak arsıulusal çapta analizör ortaya konulmasına katkıda bulunacağını dile getirdi.

Plan-S'in elektronik ve gök bilgisini birleştirerek yola çıktığını özetleyen Yıldız, bu durumun aşırı şimdi çelimli iş planları yapabilmelerine de imkân sağlayacağını vurguladı.

Takım uydu konseptinin danışma ihtiyaçlarının karşılanmasında ehemmiyetli ortak İmkan sunduğunu tamlayan Yıldız, erdemli uydu sayısı ve ümranlı teknolojilerle ortaya konulacak analizör ve bunlarla inanma sağlanmasıyla dünyada aşırı ehemmiyetli ortak alışveriş potansiyeline ulaşılabileceğini söyledi. Yıldız, bu kapsamda halihazırda bu işi eden arsıulusal kuruluşların üstelik misyon kabul etme dolayısıyla gidebileceklerine ayraç etti. Yıldız, şunları kaydetti:

"Dünya bu bölgede hâlâ yolun aşırı başlangıcında ve ehemmiyetli ortak vesile penceresi uydurma konusu. Kısa müddette çabuk kez alarak evren pazarında ehemmiyetli ortak pozisyona eyitmek mümkün. Türkiye'nin gök vizyonuna koşut yerine zat öz sermayesiyle uydu ve gök teknolojileri dair çalışmalarını sürdüren Plan-S çelimsiz vakitte ulaşımdan finansa, enerjiden meteorolojiye, havacılıktan tarıma denli nice tüketicilere misyon verip evren pazarında uydurma sahibi ortak aktör biçimine gelecek."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler