USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Minik Kemal'in 4 yaşlarında okumuş olduğu eser sayısı 50'yi geçti

Çankırı'da 3 yaşlarında okuma yazmayı kendiliğinden öğrenen Kemal Arın Akgöz (4), takdirini uzaya yöneltti.

Minik Kemal'in 4 yaşlarında okumuş olduğu eser sayısı 50'yi geçti
15-11-2021 11:55
Çankırı

Çankırı'da canlı ve 3 yaşlarında okuma yazmayı öğrenen Kemal Arın Akgöz (4), işaret okuma sevgisi ve uzaya bulunan ilgisiyle dikkati çekiyor.

Şükrü Sedat ve Saliha Akgöz çiftinin evlatları Kemal Arın, ortak yaşını doldurmadan sebze, meyve, efsanevi adları ile sayıları öğrenmeye başladı.

Yürümeye başladığında ise ilkin taşıt plakalarını okumaya etkin Kemal Arın, ailesine harfleri ve sayıları sormaya başladı.

Zamanla harfleri ve sayıları öğrenen Kemal Arın, 3 yaşlarında okuma ve yazmayı öğrendi.

Özellikle feza bilimine ve mimariye ilgisi bulunan Kemal Arın, gezegenlerin isimlerini ve niteliklerini yegâne göz boncuğu anlatabiliyor.

"Biz okula giderken sıkılmasın diyerek bu derece bariyer olabildik"

Baba Şükrü Sedat Akgöz, AA muhabirine, Kemal'in dü buçuk yaşlarında harfleri sormaya başladığını söyledi.

Dışarı çıktıklarında tabelaların, dükkan camlarının Kemal'in dikkatini çektiğini özetleyen Akgöz, "Bu halde kendiliğinden okumayı da öğrendi. Biz okula giderken sıkılmasın diyerek bu derece bariyer olabildik. Sonrasında dokümanter ve uzaya ortak tomar ilgiyi oldu. Gezegenler kendince sonsuz ortak şeyler izlemeyi, dokümanter izlemeyi, öğrenmeyi soruyordu." dedi.

Kemal'in adım adım kaydetme emisyon hazırlamaya başladığını, vuruş işlemini de öğrenmeye başladığını özetleyen Akgöz, "Tabletimiz var. Tabletten yana kısıt yapmadık, kendiliğinden hudut koydu. Tableti arasında bıraktığımızda da alıp saatlerce oyuna göz boncuğu dalmadı. Orada bambaşka dillerde sayıları öğrenip mukayese yaptı. İngilizce, İspanyolca, Japonca gibi. Biz yetişemediğimiz düşüncesince kimilerini kesmeye başladık. Çünkü Türkçe konuşurken de az buçuk kekelemeye başladığını ayırt ettik, henüz er olduğuna değişmeyen verdik. Şu an İngilizceye bitmeme ediyor." diyerek konuştu.

Baba Akgöz, bilirkişi tavsiyesi dair ilgiyi bulunduğu düşüncesince robotik kodlamayla ait robot aldıklarını, Kemal'in robotun kodlamasını dü günde çözdüğünü henüz sonradan ondan da sıkıldığını dile getirdi.

İleride çocuğunun yöneleceği bölgede kendilerinin de destekçisi olacaklarını tabir fail Akgöz, şunları dile getirdi:

"Şu olsun yahut şu bölgede aşkın güzel buraya yönlendirelim değil kendini henüz güzel geliştirebileceği, bayıla bayıla yapabileceği ortak bölgeye kendisi yöneldiğinde tığ onun destekçisiyiz. Şu an gözlemlerimizde uzaya aşkın ilgiyi var, yıldızlarla ilgili, izlemeyi, gözlemlemeyi seviyor. Mimari yapıya ilgisi var. Oturup Mimar Sinan belgeseli açtırıyor. Şu an ilgisi bu yönde. Kendisine sorduğumuzda hayvanlarla arası aşkın güzel bulunduğu düşüncesince inatçı çobanı peyda etmek kabil ortak tutkusu var. Astronot olmayı, feza aracıyla uzaya çıkıp bizlere âlem taşı getirmeyi istediğini söylüyor."

"Ona yetememekten aşkın korkuyorum"

Anne Akgöz de okula başladığında sıkılmasın diyerek Kemal'e önceki başlangıçta bariyer olmaya çalıştıklarını belirtti.

Çocuğuna göz boncuğu devir okuması, öğrenmesi düşüncesince edisyon yapmadıklarını, daim çocuğunun hevesli bulunduğunu aktaran ana Akgöz, şöyleki konuştu:

"Şu an izleme ettiğimiz dergiler, herhangi ortak ay aldığımız yayınlar var. Yeni sayısı çıkmış bulunduğu devir bizlerden ilkin Kemal 'Dergimin acemi sayısı çıkmış, alalım' yada oyuncakçıya gittiğimizde tercihi ya puzzle yada kitaplar oluyor. Bunu hakkıyla atlaya zıplaya yapıyor. Bir senede tahminî 50'nin üstünde işaret okumuştur. Çünkü herhangi ortak ay kesinlikle iki-üç kıta işaret alıyoruz. İki üç kıta de izleme ettiğimiz mecmua yayınları var. Onlar aut 50'yi geçmiştir okumuş bulunduğu kitap."

Dışarıda görenlerin aşkın şaşırdığını, değişik tepkiler aldıklarını aktaran ana Akgöz, "Benim de öz içimde yaşadığım korkular var. İlerisi düşüncesince güzel ortak eğitim yaşamı olacak mı, güzel ortak eğitim verebilecek miyiz, bu ilgisi bu halde bitmeme edecek mi? İleride sıkılmasından aşkın korkuyorum. Ona yetememekten aşkın korkuyorum. Gerekirse bu mevzuyla ait dayanak noktası de alırız." dedi.

Kemal Arın da okumayı kendisinin öğrendiğini, harfleri tanıdığını ve işaret okumayı aşkın sevdiğini söyledi.

Çankırı Şehit Yusuf Çelik Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Çelebi Çağlayan da herhangi ortak çocuğun bilişsel, duygusal, zihnî ve fiziki başarım aksiyon düzeylerinin birbirinden değişik bulunduğunu kaydetti.

Bazı evlatların yaşıtlarından manalı kurda farklılıklar gösterebileceğini tamlayan Çağlayan, "Çok er yaşlarda anahtar gelişimi olabilir, alçalma duygusu fazladır. Biz bu yüz küçüklere hususi dirayetli dallar diyoruz. Özellikle evlatların ailesi peyda etmek enine boyuna dayanıklı ayrımsız sürede sevinçli ortak süreçtir. Eğer bu proses akıllıcasına ve güzel yönetilemezse ilerleyici proses küçüklere yarardan aşkın dokunca da verebilir." diyerek konuştu.

Ailenin çocukla ait alım çalım ve iftihar deposu kabil ortak ide içerisine girmemesi, mükemmeliyetçilik derecesine vasıl aşkın beklentiden ırak durulması ve çocuğun dubara ortamından soyutlanmamasına nazarıitibar gösterilmesi icap ettiğini dile getiren Çağlayan, şunları kaydetti:

"Eğer bu proses güzel yönetilmezse çocuklarda üzülme düzeyi, anksiyete bozuklukları yada toplumsal yaşama ahenk kabil teessürat yaşanabilir. Ne yapılması gerekiyor? Ailenin bu mevzuda hususi eğitim ve delalet yönünde dayanak noktası alması, çocuğun drama, zanaat kabil sanatla alakalı etkinliklere, resim, musiki kabil etkinliklere yönlendirilmesi oyundan koparılmaması, akranlarıyla iç içe olması kabil desteklenmesinde yarar vardır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler