USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Milli Muharip Uçak'ta imalat başlıyor

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, "Milli Muharip Uçak bu sene ortaya çıkacak, fiziki adına göreceksiniz, 18 Mart 2023'te de motosiklet çalıştıracak, toprak testlerine başlayacak." dedi.

Milli Muharip Uçak'ta imalat başlıyor
27-01-2022 11:21
Ankara

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), 2022 ve 2023'te lazım mali gerekse ibdai planlar yönünde ehemmiyetli başarılara imza atmaya hazırlanıyor.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, AA muhabirine, firmanın gündemindeki mevzular ve hesaplı projelerdeki gelişmelere bağlı değerlendirmede bulundu.

Nijer'e ihraç edilecek 2 Hürkuş uçağı düşüncesince emekleri sürdürdüklerini ve yazları bunları doğrulama edeceklerini tamlayan Kotil, "Arkası da gelir. Başka devletlere de tekliflerimiz var." dedi. Türk Hava Kuvvetlerine şubat-mart aylarında Hürkuş teslimatları yapacaklarını anlatım fail Kotil, üretimi de artıracaklarını söyledi.

TUSAŞ'ın mahsul ihya ve prototiplerle tanındığını, bu süreçlerin ağır ve öldürücü bulunduğunu özetleyen Kotil, ihya emekleri bitmeme fail helikopter ve uçakların tamamının bugünkü Atak helikopteri, Hürkuş kabil dizi istihsal ve teslimat evresine geleceğini vurguladı. Kotil, "Bu firmanın geleceği baş döndürücü parlak. Bir aksilik eğer olmazsa bu müşareket dünyada öz akranları ortada öne çıkacak." sanarak konuştu.

Hava Kuvvetlerine doğrulama edilecek Hürkuş'ların esas eğitim, hava-yer dayanak noktası görevlerinde kullanılacağını dile getiren Kotil, şu detayları verdi:

"Üzerinde atışları asimilasyon fail sistemler de oluyor. Bu manada baş döndürücü fonksiyonlu olacak. (Hürkuş'u tahfif çalışmaları) Bir mahsul yaptıktan sonraları ayrı ayrı versiyonlarını yaparak üretimi bitmeme ettiririz. Her sabık devir daha elleme mahsul boşaltmak lazım. Üretim tezgahı aynıdır, dizaynı iyileştirirseniz daha elleme mahsul çıkar. Milli Muharip Uçak'ta da hakeza olacak. Gelişim saf müşterek proses namına bitmeme eder. (Silahlı versiyonlu Hürkuş-C) O versiyonu da çalışılıyor lakin bizim odaklandığımız esas yetişek uçağı Hürkuş-B."

Milli Muharip Uçağın hangardan çıkışına 14 ay kaldı

Milli Muharip Uçak Projesi'ndeki sonuç hale bağlı de bilim verici Kotil, "Bu sene tayyare ortaya çıkacak, fiziki namına göreceksiniz, 18 Mart 2023'te de motosiklet çalıştıracak, toprak testlerine başlayacak." ifadelerini kullandı.

Konsept dizaynı bitirdiklerini, yel tüneli testlerini gerçekleştirdiklerini, aut geometriyi, ayrıntı analizleri tamamladıklarını aktaran Kotil, "Milli Muharip Uçağın imalatına başlıyoruz. 2028'de tayyare doğrulama edilene denli strüktürel analizlere bitmeme ederiz, dünkü sensörler koyarız. 18 Mart 2025'te önceki uçuşunu göreceğiz. 14 ayımız kaldı, motosiklet çalıştırıp hangardan çıkacak. Proje elleme gidiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kotil, projenin yapıldığı birimin Uçak Genel Müdür Yardımcılığı altında önemsiz müşterek birim iken firmanın en iri birimi biçimine geldiğini ve 2 kıvrım daha büyüyeceğini kaydetti.

Filipinler teslimatı tamamlanacak, Atak sayısı 89'a ulaşacak

Temel Kotil, helikopter üretimi kapsamında bugüne denli düzenlilik güçlerine 69 Atak helikopteri doğrulama ettiklerini ve bu sene sayıyı 83'e tamamlayacaklarını bildirdi. Kotil, şöyleki konuştu:

"Filipinler'in 6 Atak helikopterini de tamamlayacağız. Dolayısıyla 89 helikopteri bu sene süresince bitiriyoruz. İmalatını iklim haricinde ne gerçekleştiririz, bunun çalışmasını yapıyoruz. Gökbey helikopteri seriye dökülüyor. Jandarma düşüncesince 3 kıta yapıyoruz, sene sonuna denli doğrulama edeceğiz. T70 dediğimiz Sikorsky lisanslı Back Hawk'ların imalatı bitmeme ediyor. 109 helikopter olacak toplamda. Milli Muharip Uçağın helikopterdeki karşılığı ise Atak-2 helikopteri. 11 titrem ağırlığında, 1 titrem patlayıcı taşıyabiliyor, 30 milim hepsi bulunuyor. Bu klasta Amerika ve Rusların helikopteri var. Onu da 18 Mart 2023'te uçuracağız, baş döndürücü iddialı müşterek hedef. 10 tonluk 21 insan taşıyan, savaş alanı peşinde çalışacak müşterek umumi istek helikopteri yapıyoruz."

Atak helikopteri düşüncesince iklim süresince dünkü müşterek arzu bulunmadığını anlatım fail Kotil, helikopteri yetiştirmek düşüncesince Faz-2 emek vermesi yaptıklarını, bu mevzuda dünkü fazlar gelebileceğini belirtti.

Pakistan'a ihracatta bekleyiş sürüyor

Temel Kotil, üretecekleri helikopterlerle Türkiye ve arkadaş devletlerin çelimli müşterek bit kurmasını sağlayacaklarını söyledi.

Pakistan'a Atak helikopteri satışındaki sonuç hale bağlı de değerlendirmede mevcut Kotil, "ABD Kongresinden icazet bekliyoruz. Motor gelse helikopterleri yapmış olup vereceğiz. Rakibimiz Çinliler. ABD'lilerin tercihine kalmış, Atak helikopteri mi, Çin helikopteri mi Pakistan'a satılsın? Bizi daha elleme olduğumuz düşüncesince seçmişlerdi. Motorla ilgilendiren daha hariç satım lisansı gelmedi. Taleplerimizi Amerika kısmına iletiyoruz lakin daha muaddel müşterek değişmeyen yok." dedi.

Kotil, TEI çeşidinden geliştirilen 1600 atlama beygiri gücündeki Türkiye'nin önceki helikopter motorunun önceki teslimatının 2024 sonu yahut 2025'in başlangıcında yapılmasının beklendiğini bildirdi.

Anka, Kazakistan teslimatına hazırlanıyor

İnsansız iklim uzlaştırıcı Anka'yı önceki ihracatı kapsamında Tunus'a doğrulama ettiklerini anımsatan Kotil, Kazakistan düşüncesince de teslimata hazırlandıklarını, müşterek iki ay süresince bunu gerçekleştireceklerini dile getirdi. Kotil, arttırma tekâlif yaptıklarını, dünkü ülkelerle de görüşmeler yürüttüklerini anlatım ederek, "İHA'lar dair Türkiye'nin şu anda tek bağımlılığı yok. Yerli motoru Anka'da kullanmaya başladık. Türkiye'nin İHA dair iklim dışına bağımlılığı sıfır. Bu bakir elleme müşterek sıfır. Anka'yı herhangi müşterek devir az buçuk daha geliştiriyoruz. Seri üretimde Türkiye ve arkadaş devletlerin işine yarıyor." sanarak konuştu.

Aksungur dair da hariç satım emekleri yaptıklarını özetleyen Kotil, "Türkiye, Baykar ve TUSAŞ namına dünyada rüştünü tanıtlama etmiştir. Bizim imalat kabiliyetimize kalmış. Talep yüksek, imalat hızımıza kaldı teslimatlar. Bu denli elleme müşterek yerdeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Yüksek aceleci erek tayyare Şimşek'i ihya ve süpersonik hıza eş insansız iklim uzlaştırıcı Göksungur'a müteveccih dizayn çalışmalarının sürdüğü bilgisini paylaşan Kotil, müşareket namına ibdai ürünlerinin dizi üretimine odaklandıklarını vurguladı.

"Gaza gübre zamanı"

Temel Kotil, Kovid-19 salgınının etkisiyle havacılık sanayisinde ilkin çırçıplak havacılık dalında daralmalar yaşandığını, nice firmanın öge çıkardığını, kendilerinin de bu bireyleri kadrolarına katarak güçlendiklerini anlatım etti.

Salgının etkilerinin ortadan kalkmasıyla müşterek yetenek problemi ortaya çıktığını dile getiren Kotil, şunları kaydetti:

"Kapasite problemi elleme müşterek sorundur. Dolayısıyla bizlere de fırsatlar çıktı. Bu sene ve önümüzdeki yıla vesile yılı diyoruz. Büyümemiz katlanarak bitmeme edecek. Havacılığa müteveccih imalat önleyen her insanın gaza gübre zamanı. Birçok sözleşme yapıyoruz, işimiz elleme gidiyor. Pandemi çağında yatırımları, öge alımını kesmedik, 2020'de 1000 insandan müşterek tomar personel aldık, 2021'de 2 bin insan aldık, bu sene 2 bin insan alıyoruz. Çünkü bizim yetiştirmemiz müstelzim ürünlerimiz var. Dolayısıyla bu hale yavuz halde hazırız, tesislerimiz hazır, bu sürece baş döndürücü denktaş geldi. 2009 krizi Türk Hava Yolları düşüncesince dönüm noktası olmuştur. 2009'un başı ile sonu ortada müşareket kıymeti çarpı 4 oldu. Dünyanın bizi kabullendiği yıldı. Bu sene ve önümüzdeki sene finansallarımızı elleme göreceksiniz. Bu bizim ticari tarafımız. Seri istihsal ve tayyare yapısalı mülk kazandığımız tarafımız. Bunun beraberinde da ibdai ürünlerimizin bittiğini göreceksiniz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler