USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Mikroalglerden mayalanma yöntemiyle protein ürettiler

Gebze Teknik Üniversitesinde (GTÜ) mikroalglerden (gözle görülmeyen su yosunu) mayalanma yöntemiyle eklenmiş kıymeti efdal protein üretildi.

Mikroalglerden mayalanma yöntemiyle protein ürettiler
05-01-2022 12:29
Kocaeli

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Biyoteknoloji Enstitüsü Endüstriyel Biyoteknoloji Araştırma Grubu, 2 sene ilkin TÜBİTAK desteği ile mikroalglerden mayalanma yöntemiyle protein imal edilmesine müteveccih "Fermantasyon Yöntemiyle Biyoaktif Peptitlerce Zenginleştirilmiş İşlevsel Spirulina Ürünü Geliştirilmesi Projesi"ni hazırladı.

Proje kapsamında besin kıymeti efdal bulunan mikroalglerden istenmeyen haz ve çağ arındırılarak protein üretildi.

"Sürdürülebilir ve nebati tabanlı tagaddi trendleri yapmak önemli"

GTÜ Biyoteknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge İşleten Hoşoğlu, AA muhabirine, TÜBİTAK çeşidinden desteklenen plan kapsamında çalışmalarının bitmeme ettiğini söyledi.

Hoşoğlu, ağırlıklı adına besin ve olta piyasasına müteveccih biyoteknolojik yollarla fonksiyonel besin ve olta ulama maddelerini ürettiklerini belirterek, laboratuvarda çalışmış oldukları projeleri mikroorganizmalar kullanarak yaşama geçirdiklerini anlatım etti.

Sağlıklı, sürdürülebilir ve nebati tabanlı tagaddi trendleri geliştirmenin, hem maşer sağlığı bununla beraber evren düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Hoşoğlu, bundan dolayı dünyada seçenek mahsulat dair dip tetkikat gerçekleştirildiğini anlattı.

Hoşoğlu, nihai tüketicilerin gıdaların afiyet dair müspet ulama ve rahatsızlıkları yasaklayıcı ağırlık beklentisinin, hem üreticileri bununla beraber araştırmacıları mikroalg tabanlı formülasyonların keşfi ve üretimi anlamında motive ettiğini kaydetti.

Proje kapsamında 2 yıldır yürüttükleri emekleri 2022 yılının böylecene tamamlamayı amaçladıklarını aktaran Hoşoğlu, evcil birlikte üreticiden realizasyon ettikleri mikroalglerden mayalanma yöntemiyle istenmeyen haz ve çağ arındırılarak protein ürettiklerini dile getirdi.

"Mikroalgler ilişik kıymeti elan efdal birlikte ürüne dönüşüyor"

Hoşoğlu, sürdürülebilir birlikte eşme bulunan mikroalglerin, ilkin protein içerikleri açısından aşırı ensesi kalın olduğuna ayraç ederek, "Dünya nüfusu arttıkça küsurat protein gereksinimi lakırtı konusu, mikroalgler, bu gereksinimi istikbal açısından sonuç adım imge vadeden kaynaklar. Ağırlıklı adına hayvanca proteinlerle besleniyoruz ancak mikroalgler bu açıdan hem sürdürülebilir olmaları bununla beraber hayvanca proteinler kadar çevreye dokuncalı sıfır istihsal yöntemleriyle üretilmeleri zımnında aşırı iri birlikte potansiyele sahip." ifadelerini kullandı.

Mikroalglerin kendine mahsus aromaları bulunduğunu aktaran Hoşoğlu, şöyleki bitmeme etti:

"Yosun aroması gibi. Bunu birlikte yoğurda yahut ayrımlı birlikte ürüne arttırma ettiğinizde o dominant aromayı istihbar etmek tüketicinin hoşuna gitmiyor. Fermente ettiğimizde kendine başmaklık o dominant hoş çağ özelliklerinin değiştiğini ve mahveden çeşidinden elan da benimseme edilmektedir birlikte seviyeye geldiğini belirleme ettik. Bu fermantasyonun müspet birlikte özelliği. Ayrıca fermantasyon, incelmemiş maddede sindirimi çetince bulunan birtakımı bileşiklerin sindirimini kolaylaştırıcı ve işlevselliğini artırıcı etkilere de erbap birlikte yöntem. Projenin en iri maksadı da bu."

Hoşoğlu, dirim bilimsel ve sürdürülebilir kaynaklar bulunan mikroalgleri bakmak düşüncesince tek halde ekincilik arazisine gerekseme olmadığını söyledi.

Projeyle doğurgan birlikte emek vermek ortaya koyduklarını dile getiren Hoşoğlu, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Oldukça beklenti vadeden birlikte çalışma. Başta besin peyda etmek neredeyse medikal, kozmetik, olta piyasasına müteveccih adına sağlam aşırı ürünün formülasyonuna girecek birlikte ürün. Kontrollü şartlar altında bu sürdürülebilir ürünleri yetiştirebilirsiniz ve besin takviyesi adına kullanabilirsiniz. Günümüzde dip adına tablet ve türap formunda kullanılıyorlar. Ancak bu çeşit fonksiyonel ürünleri, besin formülasyonlarına da oyulgalamak gerekiyor. Özellikle protein açısından baktığımızda hayvanca proteinlere seçenek adına kullanımlarının yaygınlaştırılması gerekiyor. Uyguladığımız mayalanma yöntemleriyle mikroalglerin istenmeyen haz ve çağ niteliklerini de iyileştirdiğimiz düşüncesince elan da degaje birlikte yürütüm sahası oluşturmuş oluyoruz. Hem bulunan biyoaktif özelliklerini, doğrusu sağlığa hayır faydalarını artıyoruz bununla beraber bunların gıdalarda kullanma dozunu açık açık tezyit anlamında birlikte iş yapmış oluyoruz. Dolayısıyla elan aşırı tüketilmesi demek, afiyet dair müspet etkilerinden elan aşırı yarar sağlanacak demektir."

Hoşoğlu, plan kapsamında mikroalgin fermantasyonda evvel kere incelmemiş özellik adına kullanıldığını kaydetti.

Mikroalg üretiminin Türkiye'de yapıldığını, fermantasyonla buna zait bedel kattıklarını dile getiren Hoşoğlu, "Fermente alg adına ilişik kıymeti elan efdal birlikte ürüne dönüşmüş oluyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler