USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Meslek lisesi öğrencileri, şeker pancarı ve buğday yetiştirerek geleceğe hazırlanıyor

Balıkesir'in Savaştepe ilçesindeki sistem lisesinde kılgısal pedagoji bilimi maruz tarım sahası öğrencileri, tohumdan hasada mahsul yetiştirme evrelerinde arazi alarak repertuvar kazanıyor.

Meslek lisesi öğrencileri, şeker pancarı ve buğday yetiştirerek geleceğe hazırlanıyor
16-11-2022 13:07
Balıkesir

Savaştepe Öğretmen Okulu yerine görev verdiği senelerde yüzlerce sarıklı yetiştiren okulun yerleşkesinde 2020 senesinde faaliyete başlamış bulunan Savaştepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin "Tarım", "Yiyecek İçecek Hizmetleri", "Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı" sahalarında 78 talebesi terbiye görüyor.

Proje mektep kapsamındaki liseye LGS sonuçlarına mucibince yerleşen öğrenciler, önce sene İngilizce tedarik eğitimi alıyor. Okulda, kuramsal derslerin birlikte meydan emekleri da yapılıyor.

Tarım Alanı'nda öğrencilerinin henüz şümullü yetişmesi düşüncesince okulun arazisinde 8 dönüme karakılçık buğdayı, 20 dönüme tanelik darı ekildi. Savaştepe Belediyesinin tahsis etmiş olduğu 38 dönümlük bölgede yetiştirilen şeker pancarları ise hasat edildi.

Tohum ekiminden hasada hepsi etapları kılgısal gören ve basar sermaye kebap sermaye sermayeyle mamüllerin satışından harçlıklarını çıkaran öğrenciler, izinli olduktan sonraları tarım eğitimi verici fakülteleri yeğleme ettiklerinde ek benek olanağına da eş olacak.

Kurulan dü serada tropikal kâr ve bostan bitkileri ile açıkça bölgede gato çim üretilmesi hedeflenen okulda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ortaklığında "Damlama Sulama ile Çeltik Üretimi" projesi yaşama geçirilecek.

İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, AA muhabirine, okulun cümle lisesi kimliğinde 2. yılı bulunmasına rağmen çabucak etap kaydettiğini vurguladı.

Okulun becerikli ve öğretmenlerinin, ilkin tarım ve hayvancılıkta öğrencileri kalifiye beslemek düşüncesince faziletli himmet gösterdiğini tamlayan Tatlı, "Önemli bulunan evlatlarımızın talim programlarındaki hedefleri kazanırken beceriyi de almaları. Bunu yaparken ortaya çıkan ürünü ilişik değere dönüştürüyoruz." ifadesini kullandı.

Tatlı, öğrencilerin zirai faaliyetten hem mal kazandığını bununla birlikte bu sayede yetik erat yerine gelecekte dişi işler ortaya koyabileceğini dile getirdi.

Çocukların kalifiye yetiştirilmesi ve sahalarında esas becerileri almasının baş döndürücü ehemmiyetli müşterek üstünlük bulunduğunu özetleyen Tatlı, "Biz burada evlatlarımızın gözündeki ışığı da görüyoruz. Çalışıyorlar, himmet veriyorlar. İnşallah gelecekte ülkemizin emin gıdaya kavuşması hususunda bu çocuklarımız mevcut ince tereddüdümüz olmayacaktır." diyerek konuştu.

"İşe alıntı garantileri olacak"

Okul müdürü umut Çelik de öğrencilerin ekim, sulama, çapalama ve derç süreçlerini durumunda öğrendiklerini aktardı.

Aranan öge olacaklarına inanılmış olduğu öğrencilerinden yükseköğretimi düşünenlerin önlerinin açıkça olacağını anlatım fail Çelik, şunları kaydetti:

"Bakanlığımızın açıklamış olduğu protokoller kapsamında işe rüçhan alıntı garantileri olacak. Balıkesir Ticaret Odası ve Balıkesir Ticaret Borsası da tarım sahasına erdemli puanla giren öğrencilere burs olanağı sağladı. Öğrenerek üreten gençlerimiz, bundan kaynaklı rastgele müşterek satış gerçekleşirse kendileri de basar sermaye kebap sermaye ana paradan hisse alıyor. Biz evlatlarımızın ufkunu enli tutuyoruz, hepsi Avrupa ve Türkiye bizim hedefimiz. Buradan izinli bulunan yetik çocuklarımız inşallah diyar süresince ve dışındaki iri kuruluşların fevk yöneticileri olacaklar."

Ailesinin maraba bulunduğunu ve kendisinin de toprakla ilgilenmeyi sevdiğini düşüncesince bu piyasası yeğleme ettiğini dile getiren mektepli İldem Darıcı, üniversitede okumayı hedeflediğini belirtti.

Mustafa Can Sansar da önemsiz yaşlardan beri tarım dalında kariyer yapmayı görüntü ettiğini söyleyerek, sınavdan almış olduğu puanla önce tercihi bulunan bu liseye yerleştirildiğini kaydetti.

İngilizce tedarik eğitimine bitmeme ettiğini özetleyen Sansar, "Şu anda hem okulda bununla birlikte sahada çalışmalarımız sürüyor. Okulda kitabından okuduklarımızı sahada uygun deneyimliyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler