USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Marmaris'teki orman yangınında fariza meydan "alev savaşçıları" yaşadıklarını unutamıyor

Muğla'nın Marmaris ilçesinde 29 Temmuz'da süregelen ve günlerce devam eden yangına dahil fail orman işçileri, yükselen alevlerin ortada verdikleri iri mücadeleyi unutamıyor.

Marmaris'teki orman yangınında fariza meydan
01-10-2021 14:56
Muğla

İl genelinde nice ilçede dirilik alıcı bulunan ve dü hafta devam eden orman yangınlarında kahramancasına etkin yangın söndürme işçileri, görevlerini göre yapmanın gururunu yaşıyor.

Bayır Mahallesi'nde iskân yerlerini de gözdağı fail ormanlık alandaki yangına karışma fail "A 100" kodlu Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne ilişkin Yılanlı Orman İşletme Şefliğinde memur arazöz ekibi, anide yükselen alevlerin ortada kaldı. Aldıkları pedagoji bilimi sebebiyle araçlarını ve çıkarlarını esirgeyici ekiptekiler, bölgedeki birlikte çobanın da hayvanlarını ve günahsız kovanlarını kurtardı.

Yaşadıklarını AA muhabirine özetleyen Taner Karataş, 15 senedir mevsimsel yangın işçisi kendisine fariza yaptığını, Muğla'nın birlikte nice ilde orman yangınlarıyla uğraş çalışmalarına katıldığını söyledi.

Marmaris'te başlamış bulunan orman yangınına karışma düşüncesince alana gittiğini tamlayan Karataş, "Yangının üçüncü haset Bayır branşında namüsait rüzgarda alevlerin ortada kaldık. Bulunduğumuz yerde 10 arazöz ve 3 su bütünleme ara bulucu vardı. Aynı sürede birlikte sürücü evi vardı. Diğer arazöz ve vesait gitti fakat yangının şiddetiyle tığ yangının ortasında kaldık. Telsizden bizlere 'Aracı bırakma edin, taşıt yansın. Yangın battaniyenizi ve malzemelerinizi alın, emniyetli birlikte alana ulaşın ve dirilik güvenliğinizi sağlayın' dediler. Biz de aracımızda 12 titrem su ve köpük bulunduğunu, kendimizi koruyacağımızı söyleyerek aracımızı bırakma etmedik." niteleyerek konuştu.

Karataş, koyu kötü altında kaldıkları düşüncesince zatî goril ekipmanlarının birlikte arazözdeki su ve köpüğü akla yatkın kullanarak 45-50 dakika içinde alevlerin arasından emniyetli halde çıkmayı başardıklarını anlattı.

Aldıkları eğitimleri ve tecrübelerini uygulamadıkları takdirde ölüm kalım şanslarının aşırı az bulunduğunu aktaran Karataş, şöyleki konuştu:

"Güvenli semt oluşturup geriye döndüğümüzde birlikte çobanın 180-200 keçisi ve 130 derece günahsız kovanını alevlerin sardığını gördük. Arı kovanlarının 3 tanesi tutuşmuştu. Yanımdaki cerrah dostum ile müdahalede bulunarak kovanları söndürdük. Hayvanların çevresinde soğutma sistemi yaparak çobanın dirilik ve servet güvenliğini sağladıktan sonradan yangın mahallinden ayrıldık. Aldığımız eğitimleri uygulamayıp akla yatkın ekipmanı kullanmasaydık biz çağ burada olmayabilirdik. Yangın alelacele ne evini ne geridekileri düşünüyorsun. Orada o anki canı düşünüyorsun. Orada annem, kardeşim de olabilirdi. Biz o an oradakileri düşünüp o canlar düşüncesince uğraş veriyoruz."

Özgür Yıldırım ise Yılanlı İşletmesi'nde mevsimsel işçi kendisine fariza yaptığını dile getirdi.

Marmaris'te çabucak alevlerin önlerini sarması hesabına mürur imkanlarının kalmadığına ayraç fail Yıldırım, "Yangının ortasında kaldık. Arkadaşımla kendimi korumaya aldım. 45-50 dakika uğraş ederek yanmaktan kurtulduk. Geriye döndüğümüzde yangının ortasında küsurat birlikte çobanın inatçı sürüleri ile günahsız kovanlarını yanmaktan kurtardık. Ağılın kenarında tutuşan otları söndürerek vatandaşımızın malını ve canını kurtardık. Bundan çevre mutluyum." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, yangında ölümle koku alma organı buruna geldikleri anların bulunduğunu vurguladı.

Yangınla mücadelenin aşırı çetince birlikte iş bulunduğunu güçlükle işlerini bayıla bayıla yaptıklarını kaydeden Yıldırım, birlikte canı ve ağacı kurtardıklarında o gündüz rahat olduklarını dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler