USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Mahir öğretmen kukla gösterisi ve şarkılarla ders işliyor

Samsun'un Kavak ilçesinde derslik öğretmeni Mahir Çuğu, evlatların takdirini derse çekebilmek ve hâlâ emeksiz öğrenmelerini getirmek neredeyse sanattan yararlanıyor.

Mahir öğretmen kukla gösterisi ve şarkılarla ders işliyor
14-12-2021 12:35
Samsun

Yaşar Doğu İlkokulunda işyar derslik öğretmeni Mahir Çuğu, derslerimizi elan matrak duruma getirebilmek düşüncesince palyaço makyajı yapmış olup mülevven birlikte peruk takıyor.

"Bakkal Amca" ismini verdiği kuklayı seslendiren Çuğu, devir zamane farklı enstrümanlar çalarak ders işliyor.

Derse mucibince farklı besteler karşıcı Çuğu, hazırladığı ıvır zıvır oyunlarda öğrencilerine de gösteriş vererek derse merakı ve iştirakı artırıyor.

Yirmi sekiz öğrencili 3. sınıfta dersler hem mürebbi hem matrak geçerken, 18 salname öğretmen Çuğu, mülevven birlikte öğretmen namına öne çıkıyor.

"Palyaço kostümü ile verdiğim mesajları elan iyi verebildiğimi fark ettim"

Mahir Çuğu, AA muhabirine, birlikte çağ iş esnasında elan başlangıçta edinmiş bulunduğu palyaço giysilerini giyip zat olanaklarıyla makyajını yaparak nöbete çıktığını belirtti.

Bazı nöbetlerinde putrel ve gitar çaldığını özetleyen Çuğu, şunları söyledi:

"Enstrümanlardan birlikte müddet sonraları sıkılmaya başladım. Daha farklı birlikte nesne yapmalıyım diyerek düşündüm. Hem evlatları eğlendirip hem de kendim eğleneceğim birlikte nesne düşündüm. Bir yerden birlikte palyaço kostümü geçti elime. Sonra bulaşık boya ile kendime makyaj yaptım. Tabii evlatların bundan haberi yok. Ben sınıfta kapıyı kapattım, tarih ortası ortada makyajımı yaptım. O biçimde hariç çıkınca ansızın evlatların dip ilgisiyle karşılaştım. Öyle ki ayrıntılar oynadıkları oyunları bırakıp benim etrafımda toplanmaya başladılar, iri birlikte mektepli kalabalığı. Verdiğim mesajları elan iyi verebildiğimi fark ettim."

Öğrencilerin palyaçoya verdikleri iyi tepkileri derslere de taşıdığını anlatım fail Çuğu, "Palyaço ile yaptığım etkinliklerle evlatların az buçuk elan mevzulara tetik olduklarını fark ettim. Hem evlatları eğlendiriyorum hem de öğretmem gerekeni öğretiyorum." dedi.

Kukla ile ders etme periyodunun ise dersi anlatma yöntemlerini ihya üstüne ortaya çıktığını kail Çuğu, şöyleki bitmeme etti:

"Dersi anlatırken ayrıntılar açısından kesinlikle elan matrak olabilir, kesinlikle elan velut olabilir, dikkat çeken mümkün bunu düşünürken birlikte hafta sonu eş emeği sergisini geziyordum kuklalar ilgimi çekti. Daha ilkin tiyatroyla da çelimsiz birlikte mesaim bulunduğu düşüncesince 'acaba' dedim. Sınıf ortamında kuklalar kullanarak buna gayrı konuşma dallarını da ilaveten yaratıcılığı da üstüne koyarak 'yeni birlikte yaklaşımda bulunabilir miyim' diyerek düşündüm ve önceki 'Bakkal Amca' ile maceramız başladı. Çocuklar 'Bakkal Amca'yı aşırı sevdi. Tabii afacanlık bulunduğu devir katiyen göremiyorlar 'Bakkal Amca'yı zira 'Bakkal Amca' haylaz ufaklıklara az buçuk ırak mesafede duruyor. Böylelikle derslerimiz elan matrak oldu. Derslerden ego de ziyadesiyle esenlik almaya başladım. İnsan birlikte işi esenlik alarak meydana getirdiği devir verimi kıvrım defa elan faziletkâr olabiliyor. Biz de bunu 'Bakkal Amca' sebebiyle başardık sınıfça."

Kukla ile anlattığı derslerden elan temelli neticeler aldığına ayraç fail Çuğu, öğrencilerin ilkin dijital derslere odaklanabilmeleri düşüncesince bu yöntemi kullandığını vurguladı.

Çuğu, şunları kaydetti:

"Öğrenciler ilkin dijital derslere, az buçuk elan dip çalışılması müstelzim derslere aşırı odaklanamıyorlar. Odaklanamadıkları düşüncesince de ayrımsız şeyi hepimiz defaatle beyan etmek mecburiyetinde kalıyoruz ancak 'Bakkal Amca' ile birlikte senaryo üstüne muamma birlikte bilgiyi verdiğimiz devir ayrıntılar bunu aşırı elan hazırlop kavrayabiliyor zira dikkat çeken birlikte nesne mevcut karşılarında ve bu nesne sebebiyle bizim yaptığımız somutlaştırma yahut örneklendirmeler elan değerli olabiliyor. Bu da elbette ki verimi katbekat arttırıyor. Aynı şeyi değme yıl yahut değme ay esasen etmektense birlikte defa anlatıyoruz, birlikte hikayemiz, birlikte masalımız olmaktadır ihtimal bilmecemiz oluyor. Burada 'Bakkal Amca'dan da faydalanıyoruz ve bunu evlatların algılamasını sağlıyoruz."

Çuğu, "Bakkal Amca"nın farklı armağanları de bulunduğunu dile getirerek, "Burada aldıkları ıvır zıvır birlikte şeker hastalığı hastalığı bile birlikte kilogram şekere değer diyerek düşünüyorum zira onlar düşüncesince aşırı değerli. Bazıları kıyamayıp eve götürüyor. Bir hafta sonraları 'Öğretmenim sizin verdiğiniz şeker' diyerek bana gösteriyor." diyerek konuştu.

Matematiği müzikle öğretiyor

Özellikle dijital derslerde musiki ve enstrümanlardan ve öğrenciler düşüncesince zat meydana getirdiği bestelerden yararlandığını aktaran Çuğu, şunları kaydetti:

"Müzik benim çocukluğumdan buyana aşırı sevdiğim birlikte sanat. Bu mevzuda da kendimi yetiştirmeye çalıştım vasıtasız geldiğince. Yedi enstrümanın eğitimini aldım, asliye ve itidalli kurda çalışıyorum. Bazılarını encam kurda çalıyorum. Beste yapıyorum ayrımsız sürede bestekar birlikte yönüm var. Tabii ki bunları da bebek şarkıları namına değerlendirip derse uyarlamayı başardım."

Matematik derslerinde dizemli tutma konusunu matrak biçimde işlediklerini özetleyen Çuğu, "İkişer sayamayan ayrıntılar altıları, dokuzları beste yaptığım devir sayabilmeye başladı. Şaşırtıcı kararı gördükten sonraları bunun gerçekte eğlenerek ders gerçekleştirmek bulunduğunu fark ettim. İkisi birlikte arada olunca süper birlikte kuvvet elde ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Palyaço ve "Bakkal Amca" ile işledikleri derslerin dubara tadında geçtiğini ve aşırı elan şen öğrenebildiklerini anlatım fail öğrenciler, Mahir öğretmenin talebesi oldukları düşüncesince menfaatlerini aşırı bahtlı hissettiklerini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler