USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Mağaradan mevrut lezzet: Divle Obruk Peyniri

Bakan Varank, "Türk rokforu" da denilen peynirin üretildiği mağarada araştırmalarda bulundu, lehçe kalkınmayı tutma projeleri kapsamında, Divle Obruk Peyniri'nin üretiminin arttırılmasına ve hepsi dünyaya tanıtımına dayanak verdiklerini bildirdi.

Mağaradan mevrut lezzet: Divle Obruk Peyniri
24-04-2022 11:21
Konya

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, diyalekt kalkınmayı odağına meydan projeleri yaşama geçiriyor.

Turizmden tarıma, ulaştırmadan çevreye genişliğinde yaşamın herhangi ortak bölgesine raci projelerden bir tanesi de Karaman’da gerçekleştirildi. Sadece "Obruk" ismi sunulan ortak mağarada imal edilen ve Türk Rokfor’u da denilen peynir, al rengi ve lezzetiyle dünyada ismini duyurmaya başladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Karaman temasları kapsamında Ayrancı kazasının Divle köyünde, 36 mt. derinlikte 250 mt. uzunlukta "Divle Obruk Peyniri Mağarası"nı görüşme etti.

Yetkililerden, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi kabilinden desteklenen mağaraya ve peynir üretimine müteallik bilim meydan Varank, burada meydana getirdiği açıklamada, "Divle Peyniri"nin elden zarfında bulunmuş olduğu mağaradaki bakterilerin etkisiyle oluştuğunu söyledi.

Divle Obruk Peyniri'nin hususi ortak peynir bulunduğunu tamlayan Varank, "Gitgide hem Türkiye’de tıpkı zamanda dünyada şimdi ortak tomar ünlü olmaya, ruzname olmaya başladı. Biz müteallik kuruluşumuz KOP Bölge Kalkınma İdaremizle gerçekte Ayrancı bölgesindeki küçükbaş hayvancılığın potansiyelini aşırı önceleri keşfetmiştik. İdaremiz 2016 senesinde buradaki efsanevi varlığını yükseltmek az daha çalışmalara başladı. Bu sayede 180 binlerde bulunan küçükbaş efsanevi sayısı şu anda 250 binlere geldi." ifadelerini kullandı.

Yılda 60 titrem bulunan istihsal kapasitesini arttırmayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Varank, "Ajandalarımızdan bir tanesi de diyalekt kalkınmayı desteklemek. Bölgelerin, şehirlerin, ilçelerin iktisadi açıdan en makul yardım sağlayacak alanlarını bulup oralara envestisman yapmak." dedi.

Fransız ve İtalyanlara rakip

Bakan Varank, alanda küçükbaş hayvanlardan elde edilmiş sütle meydana getirilen bu peynir çeşidinin ilişik kıymeti erdemli ortak verim olduğuna özen çekerek, şöyleki bitmeme etti:

"Burada köylüler, öz sağdıkları sütlerden anadan görme yöntemle, anadan görme mayayla mayaladıkları peynirleri tulumlara koyuyorlar ve şu anda zarfında bulunduğumuz mukaar mağarasına getiriyorlar. Yerin 35 mt. altında, daim 4 etap sıcaklıkta bulunan bu mağaraya getiriyorlar. 4 ay süresince bu mağarada muntazır peynirler bundan hakeza kıvamına geliyor ve satışa sunuluyor."

"Divle Obruk Peyniri"nin alışılmış peynirlerin 3-4 sert fiyatlara satıldığını özetleyen Varank, "Tabii hakeza özgün ve metin ortak metotla meydana getirilen peynirlerin ilişik kıymeti de başka peynirlere gereğince aşırı değişik oluyor. Mağaradaki bakteriler bu peynirin hususi ortak halde oluşmasına yardım sağlıyor. Buradaki peynir de hayattaki başka muadilleriyle, İtalyan, Fransız peynirleriyle rakiplik edebilecek ortak seviyeye geliyor." sanarak konuştu.

Varank, mağarada şu anda senede 60 titrem peynir üretimi yapılabilecek ortak yetenek bulunduğunu vurgulayarak, "Bu kapasiteyi kesinlikle arttırabiliriz sanarak düşünüyor, çevredeki başka mağaralarda tetkikat gerçekleştiriyoruz. Aynı özelliklere, ayrımsız bakteri ortamına erbap mağaraları devreye sokabilir miyiz, bununla ait çalışmalarımız var." değerlendirmesinde bulundu.

Peynirin kalitesini oluşturabilmek düşüncesince ortak mandıra kurulmasını KOP yerine desteklediklerini anlatım fail Varank, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bu sayede Karaman Divle peynirini ayrımsız standartlarda üretebilecek halde köylülerimize dayanak vereceğiz. Bu peyniri Türkiye’ye, dünyaya tanıtmaya bitmeme edeceğiz. Şu anda üşüyoruz. Burada şu anda alkan mülevven bulunan tulumlar, 4 ay sonradan bakteriler nedeniyle al bir duruma geliyor. Köylüler al bir duruma vardığında peynirin olgunlaştığını anlıyor."

Varank, KOP İdaresi Başkanlığının, Divle köylülerinin kullanımına sunulacak mandıraya da dayanak verdiğini, mandıra tamamlandığında, günde 5 titrem motorin el işi kapasitesine ulaşarak mağarada üretilecek peynirin kalitesini yükselteceklerini, Divle peynirinin evren çapında pazarlanmasına ve tanıtımına dayanak olacaklarını bildirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ajandalarından birinin de diyalekt kalkınmayı müzaheret etmek bulunduğunun altını çizen Varank, "Bölgelerin, şehirlerin, ilçelerin iktisadi açıdan en makul yardım sağlayacak alanlarını bulup oralara envestisman yapıyoruz. Bu manada Karaman Divle peynirinin hem şimdi ortak tomar üretilmesi, şimdi kaliteli, şimdi ölçün üretilmesi ve şimdi güzel tanıtılması düşüncesince görü yerine desteklerimizi vermeye bitmeme edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Ünü çabucak yayılıyor

Eski ismi Divle bulunan Üçharman köyünde bulunan ortak mağara, ünü çabucak yayılan peynire ev sahipliği yapıyor. Köylülerin mukaar ismini verdikleri mağara, peynirin oluşumu düşüncesince en makul ortamı sağlıyor. Koyun ve inatçı sütünden anadan görme yöntemlerle meydana getirilen peynirler, hususi hazırlanmakta bulunan kuzu ve cedi derilerine basılıyor ve 36 mt. derinliğinde 250 mt. uzunluğundaki bu mağaraya indiriliyor. Yılın herhangi ortak devri 4 etap sıcaklıkta bulunan mağaradaki peynir tulumları, kestirmece 4 ay sonradan mağaradaki ortak bakteri yüz al rengi alıyor.

Standart getirilecek

KOP İdaresi Başkanlığı, "Divle Obruk Peyniri ile Yöremiz Kalkınıyor Projesi" kapsamında Divle köyünde bulunan zirai kalkınma kooperatifinin işletmesine sunulmak az daha kurulacak ortak mandıraya dayanak veriyor. Günde 5 titrem motorin el işi kapasitesi bulunan mandıra yüz hem peynire ortak ölçün getirilecek tıpkı zamanda peynirin üretimi ve pazarlaması arttırılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler