USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kurumuş ağaçlar emekli öğretmenin elinde sanata dönüşüyor

Kayseri'de canlı 70 yaşındaki Yılmaz Güler, öğrenciyken lisan verdiği ağaçtan statü etme hobisine emekliğinde de bitmeme ediyor.

Kurumuş ağaçlar emekli öğretmenin elinde sanata dönüşüyor
26-12-2021 12:45
Kayseri

Talas ilçesi Derviş Güneş Ortaokulundan emekli 70 yaşındaki Güler, bu okulun tarafındaki evinin bahçesine kurduğu atölyede icra ettiği el emeği ahşap işlerle öğrenciyken kıstak verdiği hobisini sürdürüyor.

Güler, AA muhabirine, rahmetli babasının 2. Ana Bakım Fabrika Müdürlüğünde iştirakçi kendisine çalıştığını, zanaata elinin alışmış olduğunu, bu yeteneğin aileden geldiğini düşündüğünü söyledi.

Kırşehir'de öğretmen mektebinden yetkilendirilmiş bulunduğunu tamlayan Güler, burada okurken iş eğitimi öğretmeninin yönlendirmesiyle hafta sonları birlikte arkadaşıyla okulun atölyesinde çalıştıklarını, burada koz ağacından tavla yaptığını anlattı.

O senelerden başlayarak ağaç işlerine ilgisinin sürdüğünü tabir fail Güler, "Üzerimde daim çakı, bıçak vardır, oturduğum yerde ağaçla uğraşırım. Öğretmen mektebinden 1972'de yetkilendirilmiş oldum. Öğretmen mektebinde bizlere işimizin hoppadak muallimlik bulunmadığı söylenirdi. Yaz tatillerinde okulda bizlere öğüt verilirdi, eve gelmezdik. Kimimiz atölyede kimimiz ekincilik işlerinde kimimiz ranzalarımızın tamirinde, okulun badana boyasında çalışırdık." niteleyerek konuştu.

Emekliliğini atölyesinde geçiriyor

Önce Bingöl'de elan sonraları Kayseri'nin Sarız ilçesinde öğretmenliğe bitmeme ettiğini, akıbet kendisine da Talas'ta, ilkokulu okumuş bulunduğu okulda muallimlik ve başmuallim yardımcılığı yaptığını aktaran Güler, şu şekilde konuştu:

"Bu okulda başmuallim yardımcısıyken iş eğitimi öğretmenleri okula işlik istedi, belediyeden tezgah, masa istedik, yaptılar. Sonra sanayiden materyal toplayıp atölyeyi kurduk. Boş zamanlarımda ego de onların derslerine giriyordum. Yaz tatilinde işlik yersiz olunca ağaç işlerine bitmeme ettim. Okulun dü hizmetlisi vardı, onlarla bu arada maket kağnı arabası arabası hazırlamaya başladık. Üçümüz aşırı sayıda kağnı arabası arabası yaptık. Emekli olunca da kahve alışkanlığım vardı ancak nereye kadar? Kalp krizi geçirdim, stent takıldıktan sonraları kahvehaneye aralık verdim. Atölyemi kurdum, zat kafama mucibince sobamı yakıyorum, ıhlamurumu, çayımı kaynatıp içiyorum."

El emeği ürünlerini satmaya kıyamıyor

Güler, ağaçları bahçesinden, bağlardan bulduğunu, etrafında onu tanıyanların da bağında kurumuş ağaç var ise kesip getirdiğini anlattı.

Genelde işlemesi havadan bulunduğu düşüncesince ürün ağaçlarını yeğleme ettiğini tamlayan Güler, yapacağı figürü geçmiş birlikte kağıda sonraları da ağacın hesabına çizdiğini, testere, iskarpela, kerki ve bıçakla yontarak biçim verdiğini söyledi.

Atölyesinde 150'den birlikte tomar ağaçtan yontu bulunduğunu tabir fail Güler, şu şekilde bitmeme etti:

"Maddi çıkar düşüncesince yapmıyorum. Çocuklarım, gelinlerim yahut yeğenlerime armağan ettiklerim var. Her üründen biricik var, hoppadak aşırı sevdiklerimden dü kıta yapıyorum. Bunun birlikte sancısını çektiğim düşüncesince aşırı da armağan eylemek isterim zira bunun abd birlikte anısı var. Öğretmen mektebinde okurken yaz tatilinde Kayseri'de fuar açılacaktı. Ağabeyimle çavdar sapından pano yapmış olup fuarda satacaktık. Tarlalardan çavdar sapı topladık, yağız karton ve gayrı malzemeleri aldık. 20-30 pano yaptık. Uzaktan birlikte akrabamız geldi, panoları aşırı beğendi, vaziyetleri da yerinde. Panoların 8-10 tanesini aldılar. Para verseler almayacağız, akrabamız çünkü. En iyilerini aldılar, bizim de hevesimiz kırıldı, diğerlerini de dağıttık. Geri yöneltmek istemiyorum ancak havadan hafif da veremiyorum, aşırı sevdiğim kişilere armağan ediyorum."

Güler, sütun ve kitaplarda görmüş bulunduğu resimlerden esinlendiğini, elan aşırı sportmen figürlerini ağaçlara işlediğini, başkaca hurma çekirdeğinden de "nalın" ismi maruz minyatür pabuç yaparak evlatları sevindirdiğini dile getirdi.

Çevresindekilerin işporta açması anlamında öneride bulunduğunu tamlayan Güler, "Tüm arkadaşlar, eş dost, birlikte işporta açmamı söylüyor. Benim hakeza birlikte deneyimim yok, kesinlikle olabilir bilmiyorum. Geçen sene ağır çın düşünmeye başlamıştım, pandemi araya girdi. Bir işporta açayım isterim, hepsi görsün, özellikle meraklıları vardır." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler