USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Köylerinde kurmuş oldukları kooperatif, hanımefendilerin kazanç teknesi oldu

Uludağ'ın eteklerindeki rustik Yiğitali Mahallesi'nde birleşke kuran köydeş kadınlar, icra ettikleri gıdaların birlikte dernekevi ürünler ile hazırladıkları kahvaltılarıyla menfaat sağlıyor.

Köylerinde kurmuş oldukları kooperatif, hanımefendilerin kazanç teknesi oldu
30-01-2022 12:05
Bursa

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Büyükşehir ve Osmangazi Belediyesinin destekleriyle tadilatı meydana getirilen emektar karye okulunu birleşke binasına muhavvil kadınlar, köye başmaklık Çongara fasulyesi ilkin edinmek kıl payı erişte, salça, reçel, tarhana çorbası çorbası kabilinden ürünleri hazırlayarak satışa sunuyor ve cins kalem anadan görme ürünler ile hazırladıkları kahvaltı sofralarında misafirlerini ağırlıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) projesi sebebiyle pedagoji bilimi gören birleşke üyesi kadınlar, köyün Uludağ uğrunda olması dolayısıyla ecnebi turistleri de ikram etmek ve misyon verebilmek düşüncesince ecnebi anahtar ve diksiyon eğitimi de almaya hazırlanıyor.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, AA muhabirine, 3 sene önceki Bursa'da çabucak 3 avrat zirai kalkınma kooperatifinin bulunduğunu, çalışmalarla bu sayıyı 16'ya çıkardıklarını söyledi.

Bunlardan birisinin de Uludağ Yigitali Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bulunduğunu dile getiren Aygül, "Bu birleşke 3 sene önceki birlikte dernekken baktık, baş döndürücü ilkokul koşullarda çalışmaya çaba ediyorlar. Bunun üstüne hem Osmangazi bununla beraber Büyükşehir Belediyemiz ile görüştük. Binaları emektar birlikte okuldu. Okulun yerinin tahsisinden sonradan buraya yavaş yavaş iyileştirmeler yaptık, sonradan avrat üreticilerimize hijyen, gıda, dernekevi mahsulat hikayelerinde eğitimler verdik. Geçtiğimiz sene da burayı BM Gıda ve Tarım Örgütü ve Bakanlığımızın kolektif sürdürdüğü plan kapsamında desteklemeye aldık." sanarak konuştu.

Aygül, bu kapsamda da bayanların birtakımı eğitimler aldığını belirterek, şunları kaydetti:

"İlave şekilde buranın mutfağının onarımı yapıldı. Büyükşehir Belediyemiz buranın aut bostan ve antre çıkışlarına birtakımı icraat yaptı. Osmangazi Belediyemiz içerinin restorasyonu ile ilgilendiren faaliyetleri yaptı. Tam birlikte teşrikimesai örneği sergiledik. Böylece hanımlarımız Türk Gıda Mevzuatı'na akla yatkın dernekevi mahsulat hazırlamaya başladılar, hem mutfaklarında bitirdikleri hoş kahvaltı hizmetlerini halkımıza sunmaya başladılar bununla beraber bu eğitimler esnasında İŞKUR desteği ile birtakımı bölümsel destek sunar de sağlamaya çalıştık. Böylece kooperatifimizi önemsiz birlikte dernekken güzel birlikte birleşke biçimine getirdik."

Kentteki 16 kooperatifin 13'ünün deli dolu biçimde faaliyetlerini sürdürdüğünü özetleyen Aygül, çalışmalarını sürdürerek bayanların toplumda adalet ettikleri yere gelmelerinin önünü açmış olacaklarını tabir etti.

Köyün Uludağ uğrunda bulunduğunu tamlayan Aygül, ecnebi turistlerin de buradan misyon almasını beklediklerini, bu nedenle birleşke hanımlarına diksiyon ve ecnebi anahtar eğitimi de verileceğini laflarına ekledi.

Kooperatif Başkanı Emel Korkmaz da 2019 senesinde karye hanımları şekilde cemiyet kurduklarını ve köyde çalışkan bulunan okulun birlikte sınıfını tadilattan geçirerek faaliyetlerine başladıklarını söyledi.

Belediyelerin ve İl Tarım Müdürlüğünün desteği ile okulda değişiklikler yapıldığını dile getiren Korkmaz, "Ürünlerimizi çoğaltmaya başladık. Reçel, tarhana, erişte yapıyoruz. Kahvaltı veriyoruz. Fasulyemiz mevcut kendimize has. Haftanın herhangi birlikte haset çalışıyoruz. 09.00'da başlıyoruz, 17.00'de bitiriyoruz. Üçer yabanlık gruplar biçiminde çalışıyoruz." dedi.

Korkmaz, dayanıklı baş döndürücü pedagoji bilimi aldıklarını ve 21 hanımla çalışmalarına bitmeme ettiklerini belirterek, güzel bölgelere geleceklerine inandıklarını tabir etti.

Kooperatif ortaklarından Ayşe Ayın da kooperatifin parçası olmaktan sevinme duyduklarını ve herkesi kooperatiflerine beklediklerini söyledi.

Proje ile 22 avrat kooperatifi desteklendi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık da FAO şekilde Tarım ve Orman Bakanlığı ile yaklaşan fiilen baş döndürücü sayıda plan yürüttüklerini söyledi.

Bursa'daki projenin hem mesleksel pedagoji bilimi hem istihdam bununla beraber kooperatiflerin güçlendirilmesini ve bayanların ön plana çıkarılmasını desteklediğini tamlayan Selışık, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 10 ilde yürüttüğümüz birlikte plan var. Bu plan kapsamında da 22 kooperatifi destekledik bugüne kadar. Amacımız, bayanların dirimsel kaynaklarına aracısız erişimini sağlayacak bulunan kooperatifleri elan çelimli bir duruma getirmek. Zaten mevcutta baş döndürücü sayıda zirai kalkınma kooperatifi mevcut yahut dünkü kurulanlar mevcut ancak bunların akıllıca biçimde yönetilmesi, mali kari yazarlığın güçlendirilmesi bunun birlikte imal edilen mamüllerin besin hijyenine akla yatkın üretilmesi ve dirimsel kaynaklarının güçlendirilmesi yerine da aracısız markete, markayla muhtemelen birlikte standarda ulaşmasını sağlamayı amaçladığımız birlikte manken çalışıyoruz."

Selışık, amaçlarının, avrat çiftçilerin ürettiği mamüllerin akıllıca biçimde tüketiciye ulaşmasını bildirmek bulunduğunu vurgulayarak, "Onlara ilk evvela birleşke olmanın gereklilikleri neler onları anlatıyoruz. Markalaşma nelerdir onları anlatıyoruz. Standart verim kesinlikle üretilir onu anlatıyoruz. Bu, Suriye ve Türk vatandaşların desteklendiği izlence altında hesaplı birlikte proje. Avrupa donanması ve Japon hükumeti kabilinden fonlanan bu program, bugüne denli 22 kooperatifin desteklenmesine ulama sağladı." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler