USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kosta Rikalı genç, enkazlardaki dirilik kurtarma mücadelesine çevirmen oldu

Adıyaman'da İspanyol ekiplere çevirmenlik fail 20 yaşındaki Manuel De Jesus Nunez Chavarria, ırk, ideoloji ve diyanet ayırt etmeksizin her insanın enkazda beraberce çalıştığını belirterek bu süreçte "birlikte Türkiye gördüğünü" söyledi.

Kosta Rikalı genç, enkazlardaki dirilik kurtarma mücadelesine çevirmen oldu
01-03-2023 22:07
Ankara

20 yaşındaki İslami İlimler Fakültesi talebesi Kosta Rikalı Manuel De Jesus Nunez Chavarria, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri bulunan ve toplamda 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin 3. gününde İspanyol ekiplerle beraberce askeri uçakla İstanbul'dan Adıyaman'a gitti.

İspanyol arama kurtarma ekiplerine İspanyolca-Türkçe aralıksız çevirme desteği sağlayan Nunez, devir zamane da maada ecnebi arama kurtarma ekiplerine Arapça ve İngilizce dillerinde çeviri yaptı.

Adıyaman'da enkazdan enkaza derece derece 3 şems süresince fahri çevirmenlik fail Nunez, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Türkiye'ye 3 sene ilk darülfünun kıraat etmek düşüncesince burs kazanarak geldiğini ve İstanbul'da yaşadığını kaydeden Nunez, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi'nde 2. sınıfta tahsil gördüğünü söyledi.

7 sene ilk araştırarak Müslüman oldu

Nunez, 7 sene ilk Müslüman bulunduğunu belirterek, "Ondan ötürü tanrı bilimi kıraat etmek az buçuk ilgimi çekti. Daha aşırı kendimi geliştireyim, içsel hayatımı da geliştireyim diye. Ayrıca Açıköğretim'de İngilizce İşletme okuyorum. Normalde Kosta Rika'da Hukuk bölümünü kazandım ama oradaki şeyleri bıraktım buraya geldim. Yeni ortak avlu aşamasına geldim. Çok memnunum. Bugüne derece burada Kovid-19 yaşadım. Deprem periyodunu de yaşadım. Bu zorluklarına karşın Türkiye'den memnunum. Çok mutluyum. Çok dostum var." ifadelerini kullandı.

İslam'ın namına ve fikirlerine henüz makul geldiğini, bu yüzden Müslüman bulunduğunu dile getiren Nunez, "7 sene ilk kendim araştırdım. Lisede de az buçuk İslam üzerine bilgelik aldım, araştırdım. İlgimi çekti." dedi.

Kosta Rikalı Nunez, ülkesinde Katolik ve Protestan Hristiyanlığın yayılmış bulunduğunu belirterek, "Bugün tek başağrısı yaşamıyorum öz ülkemde. Sonuçta ortak hürriyet var, insanoğlu öz dinini seçebiliyor. Ben Kosta Rikalı olmayı bırakmadım. Halen Kosta Rikalıyım. Halen Kosta Rikalı yaşamı sürdürüyorum." ifadelerini kullandı.

İspanya'dan mevrut arama kurtarma ekipleriyle Adıyaman'a gitti

Depremin peşi sıra ecnebi arama kurtarma ekiplerine çeviri desteği hasretmek düşüncesince Adıyaman'a gitme sürecini özetleyen Nunez, depremin peşi sıra Türkiye'ye ecnebi ekiplerin geleceğini duyduğunu ve içtimai medyada fahri çevirmen gereksinimi bulunduğunun paylaşıldığını gördüğünü belirtti.

Nunez, kendisinin de fahri şekilde görmek düşüncesince listeye ismini yazdırdığını belirterek depremin 3. gününde Milli Savunma Bakanlığına (MSB) ilişkin ekiple etkin birisinin kendisini aradığını ve çevirmen ihtiyacının bulunduğunu dediğini aktardı.

1 ahit süresince hazırlanarak yola çıktığını ve İstanbul Havalimanı'nda İspanya'dan mevrut arama kurtarma ekipleriyle ortak araya geldiklerini kaydeden Nunez, henüz sonradan Mustafa Kemal Atatürk Havalimanı'ndan askeri uçakla Adıyaman'a gittiklerini dile getirdi.

- "Benim tek bilgelik ve tecrübem yoktu"

Nunez, hemen Adıyaman'da çalışmaya başladıklarını belirterek 3 şems süresince Valencia arama kurtarma kadrosuna çevirmenlik yaptığını tabir etti.

Daha ilk bu yönde tek tecrübesi ve ya eğitiminin olmadığını kaydeden Nunez, "Benim tek bilgelik ve tecrübem yoktu. Çok şükür tek karşıtlık olmadı. Kolay ortak düzentileme sektörü değil. Biraz sıkıntılı. Belki hacısı hocası dayanamaz orada. Çünkü haberlerden aşırı biçimsiz bulunduğunu biliyoruz. Belki hacısı hocası oraya gidemez ve ya hacısı hocası o işi yapması imkansız ama aşırı şükür." değerlendirmesini yaptı.

"Moralinin bozulması, acılanmak ve ya yakınmak düşüncesince çağ yoktu"

Adıyaman'da tanık bulunduğu manzarayı özetleyen Nunez, "Zor şeyleri gördük. Zor şeyleri yaşadık. Biz Adıyaman'a varınca hayret olduk. Çünkü kent ağız ağıza bulunmayan olmuştu ve ya ayakta küsurat yapı aşırı azdı." ifadelerini kullandı.

Nunez, enkazlarda arama kurtarma emek vermesi yaparken şahıslara akrabalarını kaybettiklerini söylemenin aşırı ağır bulunduğunu belirterek, "Bunu söylüyorduk ama moralinin bozulması, acılanmak ve ya yakınmak düşüncesince çağ yoktu. Bir enkaza gidiyorduk, enkazdan çıkıyorduk ayrıksı ortak enkaza gidiyorduk. Biz ortak şems ahit geceleyin üçe derece bitmeme ettik. Saat yedide kalktık, geceleyin üçe derece bitmeme ettik." sanarak konuştu.

"Birlikte Türkiye gördüm"

Kosta Rikalı Nunez, Valencia kadrosu nereye gittiyse kendisinin de oraya gittiğini, 3 şems orada kaldığını ve 4. günde döndüğünü söyledi.

Deprem branşında her insanoğlunun el birliği bünyesinde çalıştığına dikkati çekici Nunez, "(Orada) Bir ideolojiye erbap bulunan biriyle birlik erinç ideolojiye erbap bulunan maada ortak can beraberce çalışıyorlardı. Birlikte Türkiye gördüm. Irk farkı olmadan, ideoloji farkı olmadan, kült farkı olmadan. Yani orada on paralık kimesne nesne sormuyordu 'Sünni misin? Alevi misin? Bu musun şu musun?' Herkes beraberce çalışıyordu. Karadenizli, Doğulu, Egeli, Trakyalı. Herkes birlikte, bire ortak gaye için. Bence bu aşırı iyi ortak şeydi." ifadelerine arazi verdi.

Nunez, içtimai medyada meydana getirilen dezenformasyona da ayraç ederek, "Maalesef insanoğlu içtimai iletişim araçları üstünden ayrımcılık hazırlamaya çalışıyorlar ve bitmeme ediyorlar. Bunun tek hedefi yok. Bunu gerçekleştirmek tek canı kurtarmayacak, tek insanoğlunun esas ihtiyacını karşılamayacak. Ben anlıyorum bütün her insanoğlunun öz fikirlerini paylaşma hakkı mevcut ama bence birlik zamanı değil. Bu enerjiyi ayrıksı şeyler düşüncesince kullanmamız gerekir." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler