USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Konyalı dallar Regaip Kandili'ni "şivlilik" bayramıyla kutluyor

Selçuklu Devleti'ne başkentlik fail Konya'da, üç ayların başlangıcı yüzyıllardır "şivlilik" geleneğiyle kutlanıyor.

Konyalı dallar Regaip Kandili'ni
25-01-2023 12:10
Konya

Üç ayların başlaması ve Regaip Kandili'ni kutlulamak üzere kollar değme sene çerağ sabahı er saatlerde gruplar biçiminde şekerleme almak düşüncesince sokakları dolduruyor.

Şivlilik kutlamaları, Regaip Kandili'nden geçmiş geceleyin başlıyor. Akşam namazından sonraları ana ve babalarıyla sokaklara çıkan çocuklar, "fener alayı"nda büyüklerinin yaktığı acı çevresinde toplanıyor.

Burada birleşen çocuklardan birileri coşkun üstünden atlıyor. Eğlence ve kutlamalar gecenin ilerleyici saatlerine derece bitmeme ediyor.

Çocuklar, Regaip Kandili haset ise sabahleyin ercecik maniler okuyarak, bap kapı dolaşıp diyabet hastalığı ve çikolata topluyor.

Her fasile maddi durumuna gereğince öncede marketlerden aldığı, şeker, gofret, çikolata ve döşenmemiş yemişleri, baştan sona beraberinde ağızdan "şivlilik" sanarak zillerini araklayıcı küçüklere ağırlama ediyor.

Gruplar biçiminde ev ve dükkanları gezen çocuklar, taşıdıkları poşetleri doldurmanın mutluluğunu yaşıyor.

200 bin çocuğa şivlilik hediyesi verildi

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AA muhabirine, üç ayların başlangıcının şehirde "şivlilik" ismi maruz ehemmiyetli beraberinde etkinlikle kutlanmasının aşırı giranbaha bulunduğunu söyledi.

Her sene şivlilik kapsamında kollar düşüncesince değişik etkinlikler düzenlendiğini tabir fail Altay, "Yıllardır başlayan şivlilik geleneğini keyiflendirmek yerine kılıç de koyu beraberinde güç gider ediyoruz. Şivliliğin bu sene aralık tatile bedel gelmesiyle şivliliği beraberinde karne hediyesine dönüştürdük. Anasınıfı, ilköğrenim 1, 2, 3 ve 4. sınıfta okuyan yekûn 200 bin çocuğumuza şivlilik kutularını bağış ettik." dedi.

Altay, kutuların ortamında şivliliği ve üç ayları anımsatacak ayrışık hediyelerin toprak aldığını belirterek, şu şekilde konuştu:

"Aslında şivlilik Konya merkezin geleneği lakin Büyükşehir yasasıyla 31 ilçemizdeki kısaca 200 bin çocuğumuz şivlilik geleneğiyle tanışmış oldu. Geleneklerimizi yaşatmayı aşırı dilek ediyoruz. Çünkü bu çeşit kültürlerin nesilden nesle aktarılması bizim en ehemmiyetli görevlerimiz ortada toprak alıyor. Çarşamba gününden alışveriş gününe derece Selçuklu Kongre Merkezi'nde Selçuklu Belediyemizle bu arada çocuklarımız düşüncesince aşırı şişman beraberinde canlılık hazırladık. Eğlenerek öğrenebilecekleri, adamakıllı sayaç geçirebilecekleri, 3 ayların başlangıcını onlara hatırlatacak etkinliğimize hepsi Konya'dan ve bölgeden misafirlerimizi çağırma ediyoruz. Böylece çocuklarımız beraberinde yandan aşırı iyi sayaç geçirecekler, beraberinde yandan da üç ayları, Regaip Kandili'ni onlara anlatmış olacağız. Geleneklerimizi keyiflendirmek düşüncesince Konya belediyeleri şekilde hız gösteriyoruz."

"Aslında esas maksat evlatların zihninde iyi beraberinde hatırat bırakabilmek"

Çocukluğunda dostlarıyla şivlilik hediyelerini almak düşüncesince baş başa bap kapı dolaştıklarını özetleyen Altay, "Bizim çocukluğumuzda şivlilik mahallede şişman beraberinde etkinlikti. Belki de çocukluğumuzun en iyi hatıralarını şivlilikte yaşadık. Çünkü arkadaşlarımızla kapıları çalarak, maruz şivlilik hediyelerini toplamak, onu akşam ezanı odanın ortasına sererek o günün gelirini gitmek aşırı şişman beraberinde aktiflik ve eğlenceydi." diye konuştu.

Altay, geleneklerin aşırı giranbaha bulunduğunu ve yaşatılması icap ettiğini vurgulayarak, laflarını şunları kaydetti:

"Biz çocuklarımıza hediyeler göndererek, etkinlikler düzenleyerek, onların şivlilik geleneğini ve üç ayları unutmamalarını, bu geleneğin nesilden nesile aktarılmasını elde etmiş oluyoruz. Konyalılar bu mevzuda bizlere aşırı iyi dayanaklık etmek veriyor. Özellikle toplumsal medyada şivlilik kutularıyla evlatların iyi videolarını, fotoğraflarını paylaşıyorlar. Aslında esas maksat evlatların zihninde iyi beraberinde hatırat bırakabilmek, yaşları ilerleyince onların da bu geleneği öz nesillerine aktarmasını sağlamak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler