USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kitap tutkusu, aspergerli Muhammed İhsan'a değişik birlikte dünyanın kapılarını araladı

Asperger sendromlu 20 yaşındaki Muhammed İhsan, sözel kabiliyeti sebebiyle günde 4-5 sayaç kitap okuyarak degaje ortak gün bilgisine ehil oldu.

Kitap tutkusu, aspergerli Muhammed İhsan'a değişik birlikte dünyanın kapılarını araladı
15-10-2021 11:26
İstanbul

Kitaplara bulunan ilgisi, tarihe bulunan ilgiyi ve çelimli belleği ile dikkati çekici 20 yaşındaki asperger sendromlu Muhammed İhsan Sönmez, aile, ekol ve toplumsal çevreden maruz destek sunar sayesinde, aspergerli bireylerin menfaatlerini nite geliştirebileceğini, toplumda müşterek fert şekilde mevcut olabileceklerini gözler önüne seriyor.

İstanbul'da 13 Ekim 2000'de dünyaya mevrut Muhammed İhsan'daki farklılıklar 2,5 yaşına vardığında ailesinin dikkatini çekti. Seslendiklerinde reaksiyon vermemesi, lüp önünden güzeşte trene herhangi müşterek seferinde bakması, çamaşır makinesinin dönüşünü cankulağı izlemesi ve esasen fail hareketlerde bulunmasından şüphelenen aile, Muhammed İhsan'ı bebek ve akil baliğ psikiyatrisi uzmanına götürdü ve otizm tanısı konuldu.

Bundan ahir süreçte yaşama daima müşterek imtihan şekilde icra vekili aile, kariyerlerini de müşterek kenara bırakarak hayatlarını Muhammed İhsan'ın gelişimine adadı. Muhammed İhsan, ana ve babasının yardımıyla otizmden, asperger sendromuna intikal yaptı.

Muhammed İhsan'ın bu süreçte kendisini geliştirmesindeki en ehemmiyetli katkıyı kitaba bulunan ilgisi sağladı. Günün 4-5 saatine kitapları sığdıran Muhammed İhsan, başta gün kitaplarına iri özen duyuyor. Aspergerin sağlamış bulunduğu avantajla da okuduğunu, gördüğünü katiyen unutmuyor. Bilgisayar kabil müşterek beyne erbap bulunan Muhammed İhsan, kentler arası geçmiş bulunduğu yolların, ilçelerin isimlerini, birbirlerine bulunan uzaklıklarını yönleme kabil kazara söyleyebiliyor.

Mezun bulunduğu TOKİ Aliya İzzetbegoviç Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin kütüphanesinde çalışmaya süregelen Muhammed İhsan, ailesinin yardımıyla canlı şekilde toplumsal yaşamın ortamında arazi alıyor.

"Aspergerli evlatları gereksiz uyumak lazım"

AA muhabirine mütekellim Muhammed İhsan Sönmez, en aşırı topluluğun otizmli küçüklere yaklaşımından yakınıyor.

Sönmez, "Aspergerli evlatları gereksiz uyumak lazım. Zeki öğrenciler var. Bunlardan faydalanılması lazım. Amerika'da, Avrupa'da, Rusya'da, Çin'de aspergerlileri anlaşılan seviyelere getirdiler. Türkiye de bununla ilişik müşterek şeyler yapmalı. Bir şeyler kurmalı. Bu evlatların başarısı keşfedilip, kazanılmalılar." sanarak konuştu.

Eğitim hayatında kendisinin de birtakım güçlük yaşadığını tamlayan Muhammed İhsan, "Bu nedenden dolayı takıntılarım oldu. Moralim bozuldu müşterek ara. Aspergerli küçüklere saygı etmek, onları bilinçlendirmek lazım. Sadece aspergerli değil, down sendromlu, otizmli, menfez rahatsızlığı ve bipolar rahatsızlığı olanları da..." dedi.

Kendisini yetiştirmek düşüncesince gün dalında okumalarını arttırdığını, kitap okumaya henüz müşterek tomar ehemmiyet verdiğini özetleyen Muhammed İhsan, başta Fatih Sultan Mehmed, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerine bağlı okumayı aşırı sevdiğini dile getirdi.

Halil İnalcık, Mehmet Genç, Mehmet İpşirli, İlber Ortaylı, Feridun Emecan, Erhan Afyoncu, Murat Bardakçı'nın kitaplarını da yoğun pıtrak okuduğunu tamlayan Sönmez, "Coğrafya, İlmihal, Peygamber Efendimizin yaşamını öğrenmek, dini bilgimi arttırmak, Kur'an-ı Kerim'de gelişmek bundan ahir hedeflerim. Otizmli küçüklere konuşma özgülemek ve onların da gün konunda bilinçlendirilmesini istiyorum. Otizmli evlatları eve kapatmamak, onları kazanmak, örtbas etmek lazım." sanarak konuştu.

Mezun bulunduğu TOKİ Aliya İzzetbegoviç Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin kütüphanesinde çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Sönmez, kütüphanede kitapların düzenini sağlamaya çalıştığını ve gereksiz vaktinde kitap dolgunca dolgunca okuduğunu tabir etti.

"Rabb'imin bizlere gönderilmiş bulunduğu bu hususi hediyeden çevre aşırı mutluyuz"

Otizmli evlatların ebeveynlerinin iri müşterek imtihanda bulunduğunu düşünen ağababa Mehmet Sönmez, "Bu zorluk, hususi evlatlara erbap oldukları düşüncesince değil, çevresel koşullardan ve yaşamın herhangi müşterek dalında bunu hissediyorsunuz. Otizmli bulunan evlatların aileleri açısından aşırı iri müşterek başağrısı mevcut Türkiye'de ve dünyada." dedi.

Otizmin ne işe yaradığını bilmezken, oğlu Muhammed İhsan ile bu bölgede yayınlanmış kitapları okumaya başladıklarını özetleyen Sönmez, doktora çalışmasından henüz müşterek tomar İngilizce yayımlanmış otizm kitapları okuduğunu, bu hastalığın bozukluk kaynaklandığını öğrenmeye çalıştıklarını söyledi.

Mehmet Sönmez, "Benim daima dediğim müşterek nesne vardı; evladım, cennetimin anahtarı. Muhammed İhsan sebebiyle hayata, küçüklere değişik bakmayı öğrendik. İnsanların otizmli küçüklere nite baktığını da gördük. Bizim ağır müşterek imtihanımızdı. Ama Rabb'imin bizlere gönderilmiş bulunduğu bu hususi hediyeden çevre aşırı mutluyuz. Neden benim başıma geldi kabil müşterek yaklaşımımız banko yok. İyi ki bizim Çocuğumuz Muhammed İhsan, güzel ki onun ana babasıyız sanarak düşünüyoruz." dedi.

"Otizmli evlatların Allah'ın gönderilmiş bulunduğu hususi hediyeler bulunduğunu düşünelim"

Akademik hayatındaki başarılar nedeniyle ister politik otoritelerce gerekse çıplak maşer kuruluşlarınca aranan müşterek isim olduğunu, esnaf müşterek ailenin evladı bulunduğu düşüncesince ticari yaşamda da güzel bulunduğunu dile getiren Sönmez, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Birden ne oldum delisi olabilirsiniz hayatta. Şunu düşünüyorum Muhammed İhsan hayatıma gelmeden önce, ego sunturlu müşterek biçimde koşuyordum ancak altımda kum vardı. İlahi hak geldi o kumun dibine su döktü ve benim ayağım buz pateni hazırlamaya kalktı. Ben o patinajda durdum ve 'Ben neredeyim?' sorusunu sordum. Ondan sonradan bilimsel niteliği bulunan anlamdaki çalışmalarımı müşterek kenara koydum, münevver müşterek efor şekilde bitmeme etti kitap okuma, kavrama ve sorgulama benim için. O sebeple ego ve eşim hayatımızı Muhammed İhsan üzerinde kurguladık ve nice heyecan bulunan şeylerden kendimizi azat ettik. Muhammed İhsan benim hırsımı törpüledi. Bunun düşüncesince namına bu manada minnettarım.

Otizmli evlatların anne-babalar düşüncesince başağrısı yahut müşterek bela bulunduğunu düşünmeyelim, Allah'ın gönderilmiş bulunduğu hususi hediyeler bulunduğunu düşünelim. Otizmli müşterek kişinin anne babasının yaşamda aşırı iri sıkıntılara maruz kaldığını ve onlara dayanak olacak çalışmaların yapılması icap ettiğini düşünüyorum. Onların da ruhsal yardıma gereksinimi bulunduğunu düşünüyorum. Her şeyi devletten bekleyemeyiz ancak devletin de yapması müstelzim aşırı nesne bulunduğunu düşünüyorum."

"Alay edenler kendisiyle tesanüt kursun sanarak gülmek mecburiyetinde kalıyordu"

Eğitim hayatında yaşadıkları dair yanık olduklarını dile getiren Sönmez, şunları anlattı:

"Muhammed İhsan'ı 4 yaşlarında anaokuluna götürdüğümüzde, ebeveynlerin çocuklarını uzaklaştırmaya çalıştığını gördük. Anaokulundaki sarıklı aşırı güzel müşterek öğretmendi, 'Muhammed İhsan'ı göndermeyeceğim' sanarak tavrını koydu. İlkokula başladığında öğretmeni 'Ne yapalım, kaderim, çekeceğim' dedi. Böyle müşterek sarıklı karşısında halis muhlis modunuz düşüyor. Çünkü yavrunuza müşterek nesne vermekten ziyade, 'Bu da benim kaderimmiş' düşüncesindeydi. Türkiye'de kaynaştırma öğrencileriyle ilişik yaklaşım bu. O sene Muhammed İhsan müşterek söz öğrenmedi.

2. sınıfta kaydını ayrıksı müşterek okula aldık. Oradaki öğretmeni bozulmamış olsun beşinci sınıf 1. ve 2. sınıfı kaynaştırma talebesi şekilde okuttu. Öğretmenlerin ve müdürün, otizm yahut aspergerli küçüklere bulunan ilgisi, onun farkındalığını öteki öğrencilere göstermesi, yaşamımızda aşırı gelişim kaydetmemizi sağladı. Muhammed İhsan ile küçümseme edenler, suratına vuranlar... Muhammed İhsan kendisiyle tesanüt kursunlar sanarak gülmek mecburiyetinde kalıyordu. Biz bunları yaşayarak bugünlere geldik. Bir derinti anne-baba bunları yaşamıştır."

Eğitim sisteminde en iri problemin, eğitimcilerin bu konudaki eğitimsizliği olduğuna yer veren Sönmez, her insanın steril bakış açısıyla vakaya yaklaştığını tabir etti.

"Günümüzde en iri iş 'hiperaktif" denmesi"

Muhammed İhsan'ın yaşı ilerlediğinde tarihe bulunan ilgisinin arttığını, yüzlerce sahife kitap okuyucu vaziyete geldiğini, liseye gittiği senelerde dü günde müşterek kitap bitirdiğini özetleyen Sönmez, "Muhammed İhsan anca müşterek vaziyete geldi ki mektebinin konuşma salonunda müşterek hafta 2. Abdülhamit dönemi, müşterek hafta Avusturya-Macaristan dönemi, müşterek hafta Kanuni Sultan Süleyman sürecini elinde kağıt, elektronik beyin olmaksızın anlatıyordu. Bu durum, Muhammed İhsan'ın özgüvenini artırdı." dedi.

Otizm ile ilişik bu zamanlarda en iri problemin, dallar az buçuk haylaz olunca "hiperaktif" denmesi bulunduğunu vurgulayan Mehmet Sönmez, "Hayır hiperaktif değildir ihtimal de. En küçük müşterek vaziyette 'hiperaktif' deyip müşterek kavramın içerisine yerleştirip işi çözmeyin. Belki disleksidir, ihtimal bipolardır, borderlinedır. Ebeveynler, bilimsel niteliği bulunan kariyer, para, makam, devlet düşüncesince harcama ettikleri çabayı, evlatları düşüncesince harcama etsinler. Evlatlarını tanısınlar zira hakeza müşterek tanışıklık aileye geçim getirir." dedi.

Muhammed İhsan'ın darülfünun sınavına da girdiğini özetleyen Sönmez, "Cumartesi haset meydana getirilen imtihan usa vurma kabiliyeti gerektiriyor. Aspergerli yahut otizmli evlatların usa vurma kabiliyeti elhak zayıf. Pazar haset meydana getirilen sınav, bilgelik imtihanı. Ülkemizde bu çeşit öğrencilere müteveccih müşterek imtihan yapılıyor ve üniversiteye karışma edilirlerse 5 sene henüz yaşamın ortamında uğramış olurlar. Yeteneklerine gereğince müşterek düzlük yaratılabilir. Üniversite diploması ayrıksı müşterek renkte verilebilir." önerisinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler