USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kitap tutkusu, aspergerli Muhammed İhsan'a ayrımlı birlikte dünyanın kapılarını araladı

Asperger sendromlu 20 yaşındaki Muhammed İhsan, sözel kabiliyeti sebebiyle günde 4-5 zaman kitap okuyarak serbest müşterek gün bilgisine erbap oldu.

Kitap tutkusu, aspergerli Muhammed İhsan'a ayrımlı birlikte dünyanın kapılarını araladı
15-10-2021 11:26
İstanbul

Kitaplara bulunan ilgisi, tarihe bulunan ilgiyi ve çelimli belleği ile dikkati çekici 20 yaşındaki asperger sendromlu Muhammed İhsan Sönmez, aile, ekol ve içtimai çevreden maruz destek sunar sayesinde, aspergerli bireylerin çıkarlarını elbette geliştirebileceğini, toplumda müşterek fert şekilde mevcut olabileceklerini gözler önüne seriyor.

İstanbul'da 13 Ekim 2000'de dünyaya mevrut Muhammed İhsan'daki farklılıklar 2,5 yaşına ulaştığında ailesinin dikkatini çekti. Seslendiklerinde reaksiyon vermemesi, lüp önünden sabık trene gelişigüzel seferinde bakması, çamaşır makinesinin dönüşünü cankulağı izlemesi ve gene fail hareketlerde bulunmasından şüphelenen aile, Muhammed İhsan'ı bebek ve baliğ psikiyatrisi uzmanına götürdü ve otizm tanısı konuldu.

Bundan ahir süreçte yaşama gelişigüzel daim müşterek imtihan şekilde icra vekili aile, kariyerlerini de müşterek kenara bırakarak hayatlarını Muhammed İhsan'ın gelişimine adadı. Muhammed İhsan, ana ve babasının yardımıyla otizmden, asperger sendromuna intikal yaptı.

Muhammed İhsan'ın bu süreçte kendisini geliştirmesindeki en ehemmiyetli katkıyı kitaba bulunan ilgisi sağladı. Günün 4-5 saatine kitapları sığdıran Muhammed İhsan, ilkin gün kitaplarına şişman uyanıklık duyuyor. Aspergerin sağlamış bulunduğu avantajla da okuduğunu, gördüğünü katiyen unutmuyor. Bilgisayar kabil müşterek beyne cemaat bulunan Muhammed İhsan, kentler arası geçmiş bulunduğu yolların, ilçelerin isimlerini, birbirlerine bulunan uzaklıklarını yönleme kabil körlemeden söyleyebiliyor.

Mezun bulunduğu TOKİ Aliya İzzetbegoviç Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin kütüphanesinde çalışmaya başlamış bulunan Muhammed İhsan, ailesinin yardımıyla çalışkan şekilde içtimai yaşamın zarfında toprak alıyor.

"Aspergerli evlatları gereksiz uyumak lazım"

AA muhabirine mütekellim Muhammed İhsan Sönmez, en aşırı camianın otizmli ufaklıklara yaklaşımından yakınıyor.

Sönmez, "Aspergerli evlatları gereksiz uyumak lazım. Zeki öğrenciler var. Bunlardan faydalanılması lazım. Amerika'da, Avrupa'da, Rusya'da, Çin'de aspergerlileri anlaşılan seviyelere getirdiler. Türkiye de bununla ait müşterek şeyler yapmalı. Bir şeyler kurmalı. Bu evlatların başarısı keşfedilip, kazanılmalılar." niteleyerek konuştu.

Eğitim hayatında kendisinin de bazısı güçlükler yaşadığını tamlayan Muhammed İhsan, "Bu sebepten dolayı takıntılarım oldu. Moralim bozuldu müşterek ara. Aspergerli ufaklıklara saygı etmek, onları bilinçlendirmek lazım. Sadece aspergerli değil, down sendromlu, otizmli, delik rahatsızlığı ve bipolar rahatsızlığı olanları da..." dedi.

Kendisini yükseltmek düşüncesince gün dalında okumalarını arttırdığını, kitap okumaya hâlâ müşterek tomar ehemmiyet verdiğini özetleyen Muhammed İhsan, ilkin Fatih Sultan Mehmed, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerine bağlı okumayı aşırı sevdiğini dile getirdi.

Halil İnalcık, Mehmet Genç, Mehmet İpşirli, İlber Ortaylı, Feridun Emecan, Erhan Afyoncu, Murat Bardakçı'nın kitaplarını da kesif pıtrak okuduğunu tamlayan Sönmez, "Coğrafya, İlmihal, Peygamber Efendimizin yaşamını öğrenmek, dini bilgimi arttırmak, Kur'an-ı Kerim'de gelişmek bundan ahir hedeflerim. Otizmli ufaklıklara konuşma hasretmek ve onların da gün konunda bilinçlendirilmesini istiyorum. Otizmli evlatları eve kapatmamak, onları kazanmak, yetirmek lazım." niteleyerek konuştu.

Mezun bulunduğu TOKİ Aliya İzzetbegoviç Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin kütüphanesinde çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Sönmez, kütüphanede kitapların düzenini sağlamaya çalıştığını ve gereksiz vaktinde kitap gani dolgunca okuduğunu tabir etti.

"Rabb'imin bizlere gönderilmiş bulunduğu bu hususi hediyeden çevre aşırı mutluyuz"

Otizmli evlatların ebeveynlerinin şişman müşterek imtihanda bulunduğunu düşünen ağababa Mehmet Sönmez, "Bu zorluk, hususi evlatlara cemaat oldukları düşüncesince değil, çevresel koşullardan ve yaşamın gelişigüzel dalında bunu hissediyorsunuz. Otizmli bulunan evlatların aileleri açısından aşırı şişman müşterek başağrısı mevcut Türkiye'de ve dünyada." dedi.

Otizmin ne işe yaradığını bilmezken, oğlu Muhammed İhsan ile bu bölgede yayınlanmış kitapları okumaya başladıklarını özetleyen Sönmez, doktora çalışmasından hâlâ müşterek tomar İngilizce yayımlanmış otizm kitapları okuduğunu, bu hastalığın illet kaynaklandığını öğrenmeye çalıştıklarını söyledi.

Mehmet Sönmez, "Benim gelişigüzel daim dediğim müşterek nesne vardı; evladım, cennetimin anahtarı. Muhammed İhsan sebebiyle hayata, ufaklıklara değişik bakmayı öğrendik. İnsanların otizmli ufaklıklara elbette baktığını da gördük. Bizim ağır müşterek imtihanımızdı. Ama Rabb'imin bizlere gönderilmiş bulunduğu bu hususi hediyeden çevre aşırı mutluyuz. Neden benim başıma geldi kabil müşterek yaklaşımımız banko yok. İyi ki bizim Çocuğumuz Muhammed İhsan, dobra ki onun ana babasıyız niteleyerek düşünüyoruz." dedi.

"Otizmli evlatların Allah'ın gönderilmiş bulunduğu hususi hediyeler bulunduğunu düşünelim"

Akademik hayatındaki başarılar nedeniyle ister politik otoritelerce gerekse çırçıplak maşer kuruluşlarınca aranan müşterek insan olduğunu, esnaf müşterek ailenin evladı bulunduğu düşüncesince ticari yaşamda da dobra bulunduğunu dile getiren Sönmez, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Birden ne oldum delisi olabilirsiniz hayatta. Şunu düşünüyorum Muhammed İhsan hayatıma gelmeden önce, ego dehşetli müşterek biçimde koşuyordum fakat altımda kum vardı. İlahi hak geldi o kumun dibine su döktü ve benim ayağım buz pateni hazırlamaya kalktı. Ben o patinajda durdum ve 'Ben neredeyim?' sorusunu sordum. Ondan sonradan bilimsel nitelikli anlamdaki çalışmalarımı müşterek kenara koydum, münevver müşterek efor şekilde bitmeme etti kitap okuma, kavrama ve sorgulama benim için. O sebeple ego ve eşim hayatımızı Muhammed İhsan üzerinde kurguladık ve nice korkunç bulunan şeylerden kendimizi azat ettik. Muhammed İhsan benim hırsımı törpüledi. Bunun düşüncesince namına bu açıdan minnettarım.

Otizmli evlatların anne-babalar düşüncesince başağrısı yahut müşterek bela bulunduğunu düşünmeyelim, Allah'ın gönderilmiş bulunduğu hususi hediyeler bulunduğunu düşünelim. Otizmli müşterek kişinin anne babasının yaşamda aşırı şişman sıkıntılara sunulan kaldığını ve onlara dayanak olacak çalışmaların yapılması icap ettiğini düşünüyorum. Onların da ruhsal yardıma gereksinimi bulunduğunu düşünüyorum. Her şeyi devletten bekleyemeyiz fakat devletin de yapması müstelzim aşırı nesne bulunduğunu düşünüyorum."

"Alay edenler kendisiyle ayaktaşlık kursun niteleyerek gülmek mecburiyetinde kalıyordu"

Eğitim hayatında yaşadıkları dair yanık olduklarını dile getiren Sönmez, şunları anlattı:

"Muhammed İhsan'ı 4 yaşlarında anaokuluna götürdüğümüzde, ebeveynlerin çocuklarını uzaklaştırmaya çalıştığını gördük. Anaokulundaki hoca aşırı dobra müşterek öğretmendi, 'Muhammed İhsan'ı göndermeyeceğim' niteleyerek tavrını koydu. İlkokula başladığında öğretmeni 'Ne yapalım, kaderim, çekeceğim' dedi. Böyle müşterek hoca karşısında etraflı modunuz düşüyor. Çünkü evladınıza müşterek nesne vermekten ziyade, 'Bu da benim kaderimmiş' düşüncesindeydi. Türkiye'de kaynaştırma öğrencileriyle ait yaklaşım bu. O sene Muhammed İhsan müşterek sözcük öğrenmedi.

2. sınıfta kaydını bambaşka müşterek okula aldık. Oradaki öğretmeni katkısız olsun beşinci sınıf 1. ve 2. sınıfı kaynaştırma talebesi şekilde okuttu. Öğretmenlerin ve müdürün, otizm yahut aspergerli ufaklıklara bulunan ilgisi, onun farkındalığını öteki öğrencilere göstermesi, yaşantımızda aşırı tekâmül kaydetmemizi sağladı. Muhammed İhsan ile küçümseme edenler, suratına vuranlar... Muhammed İhsan kendisiyle ayaktaşlık kursunlar niteleyerek gülmek mecburiyetinde kalıyordu. Biz bunları yaşayarak bugünlere geldik. Bir derinti anne-baba bunları yaşamıştır."

Eğitim sisteminde en şişman problemin, eğitimcilerin bu konudaki eğitimsizliği olduğuna yer veren Sönmez, her insanın sonuçsuz bakış açısıyla vakaya yaklaştığını tabir etti.

"Günümüzde en şişman mesele 'hiperaktif" denmesi"

Muhammed İhsan'ın yaşı ilerlediğinde tarihe bulunan ilgisinin arttığını, yüzlerce sahife kitap kari hale geldiğini, liseye gittiği senelerde dü günde müşterek kitap bitirdiğini özetleyen Sönmez, "Muhammed İhsan anca müşterek hale geldi ki mektebinin konuşma salonunda müşterek hafta 2. Abdülhamit dönemi, müşterek hafta Avusturya-Macaristan dönemi, müşterek hafta Kanuni Sultan Süleyman sürecini elinde kağıt, elektronik beyin olmaksızın anlatıyordu. Bu durum, Muhammed İhsan'ın özgüvenini artırdı." dedi.

Otizm ile ait bu zamanlarda en şişman problemin, dallar az buçuk gaddar olunca "hiperaktif" denmesi bulunduğunu vurgulayan Mehmet Sönmez, "Hayır hiperaktif değildir ihtimal de. En küçük müşterek halde 'hiperaktif' deyip müşterek kavramın içerisine yerleştirip işi çözmeyin. Belki disleksidir, ihtimal bipolardır, borderlinedır. Ebeveynler, bilimsel nitelikli kariyer, para, makam, mutluluk düşüncesince harcama ettikleri çabayı, evlatları düşüncesince harcama etsinler. Evlatlarını tanısınlar zira hakeza müşterek tanışıklık aileye erinç getirir." dedi.

Muhammed İhsan'ın darülfünun sınavına da girdiğini özetleyen Sönmez, "Cumartesi haset meydana getirilen imtihan yargılama kabiliyeti gerektiriyor. Aspergerli yahut otizmli evlatların yargılama kabiliyeti elhak zayıf. Pazar haset meydana getirilen sınav, bilim imtihanı. Ülkemizde bu çeşit öğrencilere müteveccih müşterek imtihan yapılmaktadır ve üniversiteye karışma edilirlerse 5 sene hâlâ yaşamın zarfında düçar olurlar. Yeteneklerine layıkıyla müşterek düzlük yaratılabilir. Üniversite diploması bambaşka müşterek renkte verilebilir." önerisinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler