USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Kistik fibrozis' hastası gailesiz kız, aza nakliyle dünkü dünyasına başladı

İzmir'de akciğer nakliyle sağlığına mülaki "kistik fibrozis" hastası 25 yaşındaki Gamze Avcı, toy hayatını ve sağlığına birleşme dönemini anlattı.

'Kistik fibrozis' hastası gailesiz kız, aza nakliyle dünkü dünyasına başladı
19-11-2021 14:16
Izmir

Konak ilçesindeki Eşrefpaşa semtinde canlı Dudu-Turgut Avcı çiftinin kızları 1994'te dünyaya mevrut Gizem ve 2003'te doğan Dilara, teneffüs yetmezliği dolayısıyla daha bebekken hayatlarını kaybetti.

Ailenin ikinci evladı kendisine 1996'da doğan Gamze ile 2005'te doğan ailenin dördüncü evladı Eylül'de de benzeri teneffüs derdi görüldü.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde otama görmeye başlamış bulunan çocuklardan Gamze'ye 9 yaşlarındayken meydana getirilen testte kalıtım bilimi birlikte akciğer rahatsızlığı bulunan "kistik fibrozis" tanısı konuldu.

Bir müddet sonraları ayrımsız teşhisin konulduğu Eylül çare tedavisiyle yaşamını sürdürürken afiyet sorunları değme sabık güneş küsurat Gamze'nin, 2018 senesinde tedavisinin bitmeme etmiş bulunduğu Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde akciğer nakli bulunmasına değişmeyen verildi.

Acil aza nakil sırasına tahsil edilen Gamze'yi yeni baştan taayyüş bağlayan akciğerler ise 3,5 ay ilkin Denizli'de akıl ölümü gerçekleşen birlikte hastadan nakledildi.

Avcı, 17 sayaç devam eden ameliyat sonrası birlikte müddet demin hastanede otama görmesinin peşi sıra taburcu edildi.

"İçimde baş döndürücü birlikte tomar dinamit vardı"

Gamze Avcı, AA muhabirine, akciğer naklinden sonraları adeta baştan doğduğunu söyledi.

Çocukluğunun daim hastalıkla savaşım zarfında geçtiğini özetleyen Avcı, 25 salname yaşamının en dobra anlarının nakil bulunduğu dönemle başladığını tabir etti.

Hastalık sürecinin iri bölümünü evinde geçirdiğini dile getiren Avcı, şu halde konuştu:

"Fazla hariç çıkamıyordum, daim evdeydim fakat demin o denli birikmişlik mevcut ki içimde. Her şeyi baş döndürücü birlikte tomar yapıyorum. 3 ay he nakil olalı fakat 3 sene esbak denli hissediyorum. Arkadaşlarımdan gerideydim ve buna baş döndürücü üzülüyordum. Yürüyemiyordum, onlarla hariç çıktığımda elden müvellidülhumuza cihazımı takıp yanlarında oturuyordum. Bir yere eğlenmeye gitsek takdir etmek üstelik benim düşüncesince zordu zira yoruluyordum. Şu an çılgınlar gibi, hepsinin önüne esbak durumdayım. İçimde baş döndürücü birlikte tomar dinamit vardı."

"Öksürüğün biteceğine inanmıyordum"

Artık saatlerce yürümeyi ve koşmayı baş döndürücü istediğini tamlayan Avcı, şu halde bitmeme etti:

"Başlarda dikişler başağrısı yapıyordu fakat şu an anca birlikte sıkıntım da yok. Müthiş halde yürüyorum. Hiç evde durmuyorum. Sürekli dışarıdayım. Öksürmüyorum. Bu, benim düşüncesince parlak birlikte şey. Öksürmeden konuşmam baş döndürücü zordu. Şu an katiyen öksürüğüm yok. Hiçbir devir hayatımda öksürüğün biteceğine inanmadım. Saatlerce öksüren birlikte insandım. Boğulma derecesine mevrut birlikte insandım. Hatta şu an üstelik şu halde geliyor aklıma, birlikte otama sürecindeyim, sonraları yeni baştan öksüreceğim denli geliyor zira daim hakeza yaşadım. Hiç elleme olmanın ne işe yaradığını bilmedim. 3 maaş süreçte baş döndürücü iyiyim. Bana alay denli geliyor."

"Nakil bekleyenler umudunu kaybetmemeli"

Sağlığına kavuşmanın mutluluğunu paylaşan Gamze Avcı, şunları kaydetti:

"Kendimi baş döndürücü bahtlı hissediyorum. İki kardeşimi bebekken kaybetmişim. Benim denli vakitleri olmadı. Ben nakil olmaksızın ilkin nice kistik fibrozis hastası, akciğerlerin yetersizliğinden yaşamını kaybetti. Hala ölüm etmeye bitmeme ediyorlar. Birçok kistik fibrozis hastasını nakil etabında kaybediyoruz. Beklemek baş döndürücü zor. Ben bekleme aşamasındayken bu istihbarat bana ulaştığında birlikte yıkıma geçiyorsun fakat baş döndürücü acele toparlanıyordum zira o halde beklersen başaramayacağım. Benim düşüncesince birlikte olağanüstü gerçekleşeceğine inanıyordum, 'Hayat bana ikinci birlikte şansını verecek.' diyordum. Gerçekten de anca oldu. Hayat bana ikinci birlikte kader verdi. Nakil bekleyenler umutlarını kaybetmemeli. Öncelikli kardeşime baş döndürücü iri birlikte örneğim. Bekleyenler düşüncesince umutlarını kaybetmemeleri. Hayat onlara da ikinci birlikte kader verecek, ego buna inanıyorum."

"Benden demin bahtiyar insanoğlu olamaz"

Anne Dudu Avcı da kızının sağlığına ulaşması dolayısıyla iri talih duyduğunu söyledi.

Doktorlara ve bağışta mevcut aileye teşekkürname fail Avcı, "Kızım nakil oldu. Benden demin bahtiyar insanoğlu olamaz. Her güneş kızımı kaybedeceğim korkusuyla yaşadım zira demin ilkin dü kaybım vardı zaten. Her güneş 'Acaba bugün öksürüğü kesilecek mi? Bir bilinçlilik olacak mı?' diyordum. O korkularım bundan hakeza sevince dönüştü." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Özdil'den aza bağışı çağrısı

Ege Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Akciğer Nakli Sorumlusu Doç. Dr. Ali Özdil de Avcı'yı senelerce Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pervin Korkmaz Ekren ile izleme ettiklerini söyledi.

Avcı'nın nakil evveliyat yoğun nezif atakları ve teneffüs güçlüğü yaşamaya başladığını tamlayan Özdil, şu halde dedi:

"Kovid-19 salgını esnasında akciğer nakli olması zordu fakat onun düşüncesince akla yatkın aza bulunmuş oldu ve sağlığına kavuştu. Türkiye'de 56 hastamız akciğer nakli peyda etmek düşüncesince listede bekliyor. Ülkemizde akıl ölümü gerçekleşen hastaların eş izniyle meydana getirilen aza bağışı yüzdelik 25 civarında. Bu bağışlananların ortada beğenilen aza sayısı az. Erken ve demin baş döndürücü armağan düşüncesince şahıslara sesleniyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler