USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kırsal mahallenin kadın muhtarı müteşebbis ev kadınlarıyla kalkınmanın öncüsü oluyor

Konya'nın kadın muhtarlarından Özlem Çelik, Emirgazi kazasının rustik mahallesindeki hanımları toplumsal ve konuşu yaşama engelleme eylemek düşüncesince kurduğu kooperatifle bahçelerdeki üzümden ürettikleri 3 titrem pekmezi tüketicilere sürüyor.

Kırsal mahallenin kadın muhtarı müteşebbis ev kadınlarıyla kalkınmanın öncüsü oluyor
17-10-2021 12:49
Konya

Konya'nın Emirgazi ilçesine müteallik Öbektaş mahallesinin muhtarı Özlem Çelik, yöre mahallelerdeki bayanların içtimai ve iktisadi yaşama katılmaları düşüncesince kurduğu kooperatifle ürettikleri yöresel lezzetleri, tüketiciyle buluşturuyor.

Konya'nın Karapınar, Ereğli ve Emirgazi ilçelerinin kesiştiği Karacadağ eteklerinde yerleşmiş ve Büyükşehir Belediyesi Yasası'ndan önceki karye statüsündeki mahallelerde canlı bayanların hayatı, Özlem Çelik'in muhtar seçilmesiyle değişmeye başladı.

İki bebek ve yanında torun sahibi 46 yaşındaki Çelik, 100 sözü geçen Öbektaş Mahallesi'nde 2019'daki seçimde muhtar oldu.

Önceki çevrim sözlü bulunan eşinin 1 oyla kaybetmiş olduğu muhtarlık yarışını 11 oyla elde eden Özlem Çelik, bayanlardan görmüş olduğu destekle kolları sıvadı.

Girişimci maraba kadınlar, kooperatifle ürünlerini ilişik değere dönüştürüyor

Karacadağ'ın "Özlem muhtarı", ev işleriyle ilgilenen, ekincilik ve hayvancılıkla uğraşan bayanların iktisadi yaşama engelleme olmaları düşüncesince birleşke kurmaya değişmeyen verdi.

Köylerdeki 42 hanımla yola çıkan muhtar Özlem Çelik, gıda, oluşum ve el sanatlarıyla istihsal yaparak, bölük halkında iktisadi kalkınmayı hedefliyor.

Kadınların adım ruhu rustik mahallede ekonomiye kuvvet veriyor

Bölgede istihlak düşüncesince yetiştirilen üzümü ekonomiye kazandırmayı hedefleyen kadınlar, ürettikleri 3 titrem pekmezi "Köyözü" markasıyla tüketiciyle buluşturmaya hazırlanıyor.

Kadın girişimciler, kısaca 1 maaş derin çalışmanın arkası sıra üretilen, aroması ve tadıyla da beğenilir tabii pekmezden, kısaca 200 bin liralık dirimlik elde etmeyi bekliyor.

"Kadınlar ne derece güçlü, talimli ve şuurlu olursa maşer o derece çelimli ve bahtiyar olur"

Muhtar Özlem Çelik, AA muhabirine, tarzı kazanmasıyla mahallede hizmetlere aceleci başladığını söyledi.

Mahallede enfrastrüktür emekleri ve iktisadi dirimlik getirici planlara yoğunlaştıklarını özetleyen Çelik, "Koyun yetiştiriciliği ve bal üretimine müteallik planlar yaşama geçirildi. Şu anda köyde hepsi bal üretiyor, 'ballı köy' olalım diyorlar. Geçen sene FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) çeşidinden köyde 10 insana günahsız verildi. Biz de bu çalışmalara bitmeme ediyoruz." diyerek konuştu.

Çelik, Karacadağ eteğindeki rustik mahallelerden Öbektaş, Ekizli, Karaören ve Gölören'de faaliyetine başlamış bulunan Emirgazi Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifi'ni kurduklarını belirterek, şöyleki konuştu:

"Kadınlar baş döndürücü enerjik ve ekonomiye yardım getirmek istiyor. Evde ürettiklerini pazarlayamıyorlar. Emeklerini değerlendiremiyorlar, baştan sona boşa gidiyor. Bu kooperatifle o derece heyecanlandılar ki aralıksız çalışıyorlar. Evde imal edilen herhangi yanında şeyin giderek satışını planlıyoruz. Şimdi pekmez sezonundayız, üretimi satışa hazırlayacağız. 'Kadınlar ne derece güçlü, talimli ve şuurlu olursa maşer o derece çelimli ve bahtiyar olur.' diyerek düşünüyorum. Kadın donanması gerekiyordu. Bu hanımlar o derece eski ki herhangi yanında çeşitli diri işi yapıyor. Buna el çarpmak düşüncesince bu kooperatifi kurduk. İnşallah başaracağız da, iyi dönüşler var. Onlardaki coşku beni elan da bahtiyar ediyor."

42 hanımla başladılar, hedefte bakliyat üretimi var

Kooperatifin kuruluşunda ve mamüllerin ruhsatlandırılmasında yerli yönetimlerden dayanak aldıklarına ayraç fail Çelik, "Bu tabii pekmezi cıncık şişelerde marketlerde satışa sunmayı planlıyoruz. Üye sayımız 42 fakat eklenmek talip hanımlarımızı da bekliyoruz. Bakliyat üretimini de önümüzdeki sene planlayacağız. Ekimini alanda yapacağımız uzvi bakliyatı da satışa sunmayı hedefliyoruz." diyerek konuştu.

Çelik, muhtar seçilmesiyle alanda bayanların yaşamın herhangi yanında durumunda olmaya başladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kadınların içtimai yaşama atılmasını istiyoruz. Kırsal mahalle ve iktisadi manada emekli yanında bölge. Burada bayanların alım satım merkezine gitme denli olanakları yok. Bu kooperatifle sosyalleşmelerini de getirmek istiyoruz. Kadını herhangi yanında yerde kıymetlendirmek istiyoruz. Kooperatifimiz bayanların eğitimini, içtimai yaşantısı ve iktisadi özgürlüğünü amaçlıyor. Muhtarlığımla beraberce baş döndürücü yanında tomar nesne gündeme geldi. Bunun da ehemmiyetli görevi var. Önümüzdeki seçimde mahallelerimizde kadın muhtar adaylarımız çokça olacak."

Eğitimci Büşra da müteşebbis hanımlar arasında

Kooperatifin başbuğ yardımcısı bulunan hesap öğretmeni Büşra Erdem ise kadın girişimini desteklediği düşüncesince kooperatifte arazi aldığını belirterek, "Bu civarda bayanların geride kaldığını ve bu kooperatifle ilerleyebileceğini düşündüğüm düşüncesince katıldım. Eğitimciyim, bilgilerimi onlarla paylaşmaya hazırım. Başkan eş olmadığında hanımlarla ilgileniyorum." diyerek konuştu.

Bahçelerden topladıkları üzümleri yanında paradigma işlemden nâkil bayanlardan Güllü Erdem ise "Ayaklarımızın üstünde duracağız. Evimize iktisadi yardım sağlayacağız. Çok seviniyoruz. Diğer köylerdeki hanımlara da bunu öğretiyoruz. Onlar da yanında araya gelsin, bu işi yapsınlar." değerlendirmesinde bulundu.

Cemile Alan da 1 aydır pekmez üretimini sürdürdüklerini kaydederek, "Eşlerimize, 'Kendi ayaklarımızın üstünde durmaya çalışıyoruz.' diyoruz. Ürünlerimiz satılınca mal gelecek, devletimizden beklemeyeceğiz. Kendimiz çalışıp kendimiz yiyeceğiz. Bizim de gır hakkımız olacak." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler