USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

"Kimyasını değiştirdiği bağlamayı" dünyayla buluşturuyor

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi (MGÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ayyıldız, değişik şekillerde tasarladığı ve alışılmış müzik, caz kabil türlerdeki eserleri uyarladığı bağlamayı dünyayla buluşturuyor.

12-08-2022 13:06
Ankara

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü'nden yetkilendirilmiş olan, moleküler kimya ve kalıtım bilimi dair efdal lisansını yaparken kariyerini musiki dalında sürdürmeye değişmeyen sağlayan Ayyıldız, efdal lisansını İTÜ Türk Musikisi ve Devlet Konservatuvarı, doktorasını ise İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezinde tamamladı.

Enstrümantal musiki ve başta putrel üstüne yoğunlaşan, şelpe ismi maruz kemik kullanılmadan elle putrel araklama tekniklerinde kendisini geliştiren Ayyıldız, alışılmış Batı müziği, caz, alışılmış Türk müziği eserlerini saza uyarlıyor.

MGÜ'de tedrisat üyeliği karşılayıcı Ayyıldız, tasarladığı değişik putrel türleriyle de dikkati çekiyor. Bunlar ortada mızrapsız, dü elle çalmaya uygun, eş saplı, nağme sahası şimdi geniş, ortak tomar oktava ulaşabilen sazlar bulunuyor.

Sinan Ayyıldız'ın ustalarla tasarladıkları ortada ray sistemiyle ikiye ayrılıp ayrıksı ortak sazla birleştirilebilen elektronik su kamışı ile rastgele dü yüzü de çalmaya amelî ve değişik alengir edilmiş utanmaz su kamışı da arazi alıyor.

Bu arada, Ayyıldız'ın bağlamaya uyarladığı ve asistanı Mücahit Kol ile kaydettiği sonuç Bach performansı, içtimai medyada şişman nazarıitibar gördü.

"Deney değil musiki yapabildiğimi ayırt ettim"

Sinan Ayyıldız, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, su kamışı çalmaya ıvır zıvır yaşlarda başladığını, darülfünun yıllarında acemi adına bitmeme ettiğini, moleküler dirim bilimi ve kalıtım bilimi efdal lisans eğitimi esnasında ortak defa ayrımına geldiğini söyledi.

Müzik ile eğitimini almış olduğu manzume ortada kaldığını özetleyen Ayyıldız, "Sonra ortak devir tecrübe yaparken anladım ki ego musiki yapmalıyım. Çünkü deneyi yapamayıp müziği yapabildiğimi ayırt ettim." dedi.

Ayyıldız, musiki kariyerinde, "Daha enli ortak repertuvarı sazla ne seslendirebilirim?" sorusuna aramış olduğu yanıtla defa aldığını dile getirdi.

Bir su kamışı icracısı olduğunu, anadan görme su kamışı da çaldığını özetleyen Ayyıldız, "Ama bu janr uyarlamaların da su kamışı icrasında ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum. Çünkü bunlar bizlere değişik göz açıları kazandırabiliyor. O sebepten bunlar üstüne de eğiliyorum." niteleyerek konuştu.

Dizi, film ve reklam müzikleri bestelediğini, değişik sanatçılarla değişik albümler yaptığını, Rusya, ABD, İngiltere, Almanya, Portekiz, Tataristan, Bangladeş, İspanya ve Almanya'nın da aralarında bulunmuş olduğu 35 ülkede başarım sergilediğini özetleyen Ayyıldız, "Yurt dışı seyircisi bizim anlatacağımız şeyleri elbette ki düşkünlük ediyor, kılıç de o anadan görme müziklerimizi çalıyoruz. Ama bu janr uyarlamalara da ısıdam bakıyorlar. Çünkü onları tespit etmek düşüncesince ortak bekçi oluyor. Kendi müziğimizi evren sahnesine akla yatkın düzenlemelerle senelerdir çalıyoruz." dedi.

"MGÜ'de totaliter bakabilen su kamışı icracısı yetiştirmeye çalışıyoruz"

MGÜ'deki su kamışı eğitiminde de hem mızrapsız tekniklerin hem anadan görme repertuvarın arazi aldığına ayraç fail Doç. Dr. Sinan Ayyıldız, "Dolayısıyla totaliter bakabilen, etraflıca ortak su kamışı icracısı yetiştirmeye çalışıyoruz. MGÜ'de de gayemiz bu." ifadelerini kullandı.

Ayyıldız, pus vuruş adına da tanıdık mızrapsız tekniğin, Batı Anadolu'da aşırı ortak vakitler buyana kullandığını, bunun kentli icracılarca "modern şelpe" ismini maruz tekniğe dönüştürüldüğünü anlatarak, "Teknik aşırı açıkça fakat kullanması az buçuk kısıtlanmış kalmış. Bunu değişik uyarlamalarla geliştirmeye çalışıyoruz. Bunlar sazın kapasitesini anlamaya yarıyor." niteleyerek konuştu.

Diğer enstrümanlarla rekabet etmek üzere amaçları olmadığını vurgulayan Ayyıldız, rastgele sazın kendine başmaklık güzellikleri, avantajları yahut dezavantajları bulunduğunu dile getirdi. Ayyıldız, "Biz sazımızın avantajlarını anlamaya çalışıyoruz. Bunu akademide gerçekleştirmek lazım. Burası kusursuz da noktayı kılıç de bu AR-GE çalışmasını MGÜ'de yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Hem şaşkınlıkla hem şişman zevkle karşılandı"

Saza uyarladığı Bach'ın Prelude No. 2 in C minor eserini, asistanı Mücahit Kol ile çalışırken icra ettikleri kaydı içtimai medyada paylaştıklarını özetleyen Ayyıldız, beklemedikleri derece dip nazarıitibar gördüklerini söyledi.

Ayyıldız, alışılmış musiki eserinin anadan görme ortak saza uyarlanmasının hem şaşkınlıkla bununla birlikte şişman zevkle karşılandığını belirtti.

Salih Gündoğdu ile tamamı tasarladığı su kamışı çeşitlerini kullandığı "Türkiye" albümü hazırlığında bulunduğunu tamlayan Ayyıldız, el müziğinin ezgisel bütünlüğüne dokunca vermeden değişik ortak deneyimi müzikseverlerle buluşturacaklarını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler