USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

"Kervansaray" söylediği kulübesinin kapısını yolcular düşüncesince 24 sayaç belirgin bırakıyor

Giresun'u Sivas'a bağlayan yağız yolu üstüne icra ettiği kulübede çay satan Adil Sönmez, gece olduğunda eve giderken kapısını kilitlemediği işletmesine gereksinimi olanlar düşüncesince çay ve şart bırakıyor.

05-02-2022 13:45
Giresun

Giresun'da yol kenarındaki kulübesinde çay demleyip satan Adil Sönmez, gereksinimi olanların yararlanması düşüncesince işletmesinin kapısını akşam olduğunda da açıkça bırakıyor.

İstanbul'da 35 sene cilt sektöründe çalıştıktan sonraları memleketine dönen 54 yaşındaki Sönmez, Giresun'un iç bölgelerdeki ilçeleri ve Sivas ile ulaşımı sağlayıcı Dereli-Şebinkarahisar karaca yolu üstüne ahşap kulübe mensur etti.

Sönmez, zamanın Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa çeşidinden yaptırılan 300 salname tünelin birlikte mevcut kulübesine de "Halil Rıfat Paşa Kervansarayı" ismini verdi.

Güzergahı kullanan çoban ve yolculara demlediği çayı satarak geçimini sağlayıcı Sönmez, akşam olduğunda 8 kilometre uzaklıktaki Sarıyakup köyündeki evine dönüyor.

Sönmez, ayrılırken kapısını kilitlemediği kulübesine gereksinimi olanların tüketmesi düşüncesince çay ve eşya bırakıyor.

Kulübenin ayrışık yerlerine asık "Bak zinhar kendini alıcı şekilde görme, bura senin mekanın, bunu unutma. Bana sorma, çayın demlikte, aş dolapta, beğenisine bak", "Güzel kardeşim, çağ 24.00'e derece sobanın üstünde çay hazır, o saatten sonraları da tüpte çay yapabilirsin, dolapta aşındırmak düşüncesince ekmek, zeytin bulunur, şurası unutma, bura senin yerin" bağlanmış notlar dikkati çekiyor.

Adil Sönmez, AA muhabirine, karaca şeklini kullanıcıların sığınacak müşterek noktayı olması düşüncesince kulübeyi yaptığını söyledi.

Yaptığı işten maddesel beklentisi olmadığını tamlayan Sönmez, mevrut insanlarla geveze yazar zamanını geçirdiğini anlattı.

Sönmez, tün ezanı kulübeden gitmeden geçmiş gelebilecek insanoğlu düşüncesince kimi hazırlıklar yaptığını anlatım ederek, "Eve giderken sobanın üstüne üç demlik çay demlerim, çağ 24.00'e derece çay hazır. Kapım 24 çağ açık, sobayı odunla doldururum, mevrut arkadaşlar, namazını kılar, çaylarını içer, yorgunsa dinlenir." dedi.

Aç olanların da kulübede tek maddesel karşılığı olmaksızın karnını doyurabileceğine ayraç fail Sönmez, "Dolabımda peynir, zeytin haya mevcut. Yemeğimi müşterek tomar yaparım ki benden sonraları gelenler de yiyebilsin. Gönül güzelliğiyle görev ediyorum, müşterek beklentim yok." niteleyerek konuştu.

Sönmez, yol güzergahında kar yağışının kimi birtakım teessürat yarattığını anlatarak, şu şekilde bitmeme etti:

"Geçen sene Eğribel Tüneli açılmamıştı, yolda kalanlar gelip bu kulübeye sığındı. Bu sene tünel açıldı, yapanlardan Allah razı olsun. Bu şita sabık yıla gereğince çetince geçiyor, tünel açıkça olsa da tipi ve fırtınadan yolda ilerleyemeyenler geldi, etraflıca saatler burada bekledi. Böyle bölgeler baş döndürücü gerekli. Buraya 81 ilden insanoğlu geliyor. Beni tanıyanlar beni sever, çaylarını bazılarının ego vermem, kendileri doldurup içerler. Buraya mevrut ağabeyimiz, kardeşimiz olacak, çayını meşrubat gidecek. Dolabımız da orada, ne var ise yiyip gidebilir. Gelenlere çay düşüncesince müşterek değer belirttiğim de yok, insanoğlu gönlünden ne kopuyorsa veriyor."

Yardımlaşma kültürü oluşturduğunu dile getiren Sönmez, "Köylü kumpir verir ki burada gelenler yesin, bir tanesi aş bırakır, gayrı mevrut o ekmekten yer." ifadesini kullandı.

"Benim burada çalınacak tek malım yok"

Sönmez, kişilerin namına "Burada kapını nite açıkça bırakıyorsun?" niteleyerek reaksiyon verdiğini aktararak, "Hırsızlardan korkmuyorum, benim burada çalınacak tek malım yok. Burada bulunan herhangi müşterek şey, herkesin. Çalmış bulunan zat malını çalmış olur. Geçen sabahleyin geldim, tüpü bir tanesi almış gitmiş, erişmek ki gereksinimi var, almış. Bir tulum nedir? Hiçbir şey." dedi.

Adil Sönmez, mola verip çay içenlerin kulübenin pencerelerine ayrışık notlar yazdığını da laflarına ekledi.

Giresun ile Alucra ilçesi ortada meşbu şoförlüğü karşıcı Fikret Büyüktaş ise Adil Sönmez'in kapısının daima açıkça bulunduğunu belirterek, "İsteyen istediği devir gelir, çay burada hazır. Adil abi kendisi olmasa fark kapısı açık, herhangi müşterek devir burada görev oluyor." niteleyerek konuştu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler