USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kemik yaşını yapay zeka ile tespit edecek manzume geliştirildi

Siirt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Kaya'nın, dü akademisyenin desteği ile geliştirdiği, sol el çelim grafisinden kemik yaşı tespitine bağlı sistemle ait makalesi arsıulusal dergide yayınlandı.

Kemik yaşını yapay zeka ile tespit edecek manzume geliştirildi
03-03-2022 11:40
Siirt

Akademisyenler, kemik yaşını yapay zeka ile müşterek dakikanın altında müddette tespit edecek dizge geliştirdi.

Çalışmalarıyla, Stanford Üniversitesi bilgelik insanlarından Prof. Dr. John P. A. Loannidis ve ekibince hazırlanan, Plos Biology Dergisi'nde gösterilen "Dünyanın en sansasyonel bilgelik insanları" sıralamasında 2020 ve 2021 senesinde arazi düzlük Siirt Üniversitesi (SİÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Kaya öncülüğünde meydana getirilen sol el can grafisinden kemik yaşı tespitine müteveccih icraat sonuçlandı.

Kaya'nın SİÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda Öğretim Görevlisi Cüneyt Özdemir ve Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Uzm. Dr. Mehmet Ali Gedik ile koyu öğrenme teknolojisi kullanarak geliştirdiği dizge ile ait hazırlanmakta bulunan yazı arsıulusal onama gören dergilerden "Traitement du Signal"de yayınlandı.

Akademisyenler yapay zekanın en ehemmiyetli mevzularından bulunan koyu öğrenme metotları ile etkin sistemle ait müşterek de internet sayfası oluşturdu.

Herhangi müşterek esbabımucibe ile bireyin kemik yaşı tespiti gerektiğinde el can görüntüsü düzene yüklenerek, müşterek dakikanın altında müddette tespit yapılabilecek.

"Özellikle radyologlar düşüncesince müzahir müşterek program"

Doç. Dr. Yılmaz Kaya, AA muhabirine, sağlıkta yapay zeka ile "makine öğrenme", "medikal çevir sesi ve kaynak işleme", "doğal kıstak işleme" üzere ayrışık icraat yaptıklarını söyledi.

Bu kapsamda akademisyenler Özdemir ve Gedik ile bitirdikleri çalışmada kemik yaşı tahmini düşüncesince radyologların iş akışını hızlandıracak müşterek emek vermek yürüttüklerini tabir fail Kaya, sol el can grafisinden koyu öğrenme teknolojisi kullanılarak elektronik beyin sürekli müşterek değişmeyen dayanak sistemi geliştirdiklerini belirtti.

Verileri Kütahya'daki 4 hastaneden elde ettiklerini dile getiren Kaya, "Yapay zeka tekniklerini kullanarak el grafilerinden bireyin yaşını tespit etmeye çalıştık. Yaş tespiti baş döndürücü mütekait müşterek biçimde radyologlar çeşidinden belirleniyor lakin elektronik beyin sistemiyle baş döndürücü henüz hazırlop ve çabuk biçimde gerçekleştirebilirsiniz." dedi.

Kaya, el grafisinden kemik yaşı tespitinin henüz ilkin kısaca 2 sayaç sürdüğüne ayraç ederek, geliştirdikleri sistemle yaş tespit süresinin saniyelere düştüğünü kaydetti.

"Geliştirdiğimiz sistemle paket izlence şeklinde yahut internet sayfası üstünden bu emek harcamayı saniyelere indirebiliyoruz. Bu, başta radyologlar düşüncesince müzahir müşterek program. Bunu Türkiye'deki halis muhlis hastanelere duyurmak istiyoruz." diyen Kaya, bunun birlikte kâffesi Türkiye'nin el çizge atlasını da çıkarmaya çalıştıklarını aktardı.

Kaya, bu çalışmanın arsıulusal onama gören dergilerden "Traitement du Signal"de yazı adına yayınlandığını anlatarak, koyu öğrenme teknolojisini kullanarak ayrımlı icraat hazırlamaya bitmeme edeceklerini bildirdi.

"Uzmanların iş atak dönemini hızlandıracak"

Öğretim görevlisi Cüneyt Özdemir de koyu öğrenme yöntemiyle sol el can grafisinden kemik yaşı tespitine müteveccih çalışmaların 18 yaş altı ve 18 yaş üstü kişilere müteveccih dü evreden oluştuğunu belirtti.

Özdemir, "Ülkemizde bu muamele düşüncesince radyologlar çoğu kez âlem atlası dediğimiz sistemden yararlanmakta. Bu yöntemde radyologlar boşluk açılarına mucibince ayrımlı neticeler da elde edebiliyorlar. Bu çalışmayla bu işlemi otomatikleştiren, radyologlar düşüncesince müşterek değişmeyen dayanak sistemi geliştirdik. Bu dizge uzmanların iş atak dönemini hızlandırıp, kolaylaştıracak." niteleyerek konuştu.

18 yaş üstü bireylerin kemik yaşlarının tespitine müteveccih de emek vermek yaptıklarını aktaran Özdemir, "18 yaş üstü ile ait icraat maatteessüf vatanımızda ve dünyada az. 18 yaş üstü kemik yaşı tespiti düşüncesince beniz ve dişlerle ait meydana getirilen icraat var. Biz evvel kez el can grafisinden 18 yaş üstü kemik yaşlarının tespitine çevrik de müşterek emek vermek yaptık. Bu yöntemle değerli müşterek akıbet elde ettik. Bu, literatürde koyu öğrenme yöntemiyle 18 yaş üstü şahısların kemik yaşı tespitine çevrik meydana getirilen evvel çalışmalardan birisi olma hususi durumunu taşıyor." ifadelerini kullandı.

Özdemir bu mevzuda da yazı hazırladıklarını anlatarak, çalışmanın yayınlanmasını beklediklerini belirtti.

Kemik yaşı tespitinin önemine dikkati çekici Özdemir, başta evlatların gelişme ve gelişiminin kontrolü, rahatsızlıkların teşhisi, askere alınma, kompetitif sporlar, dünyaevi ve cezai günah müstelzim hallerde kemik yaşı tespitinin ehemmiyetli olduğunu, bu cins hallerde çalışmanın sürece yardım sağlayacağını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler