USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Karikatürist Latif Demirci, akıbet yolculuğuna uğurlandı

"Muhlis Bey", "Arap Kadri" ve "Press Bey" kabil dayanıklı aşırı tiplemeyle gündeş mevzulara değinen, Hürriyet gazetesi çizeri karikatürcü Latif Demirci, Teşvikiye Camisi'nden akıbet yolculuğuna uğurlandı.

Karikatürist Latif Demirci, akıbet yolculuğuna uğurlandı
07-06-2022 22:04
İstanbul

Demirci, ikindi ezanına müteakip cenaze namazının kılınmasının arkası sıra Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Demirci'nin emektar benzeri Latife Tekin ve kızı Yasemin Demirci taziyeleri onama etti.

AA muhabirine törende açıklamada mevcut Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan Coşkun, "Latif Demirci, öz halinde, sakin, kelimesi kelimesine çizgilerinde derece sükunet içinde canlı müşterek insandı. mühim müşterek humor ustası, ehemmiyetli müşterek karikatüristti. Yıllardır humor dünyası içinde dergilerde yetişmiş, 20 senedir da günce ceride karikatüristliğinde yegâne müşterek bir vaziyete mevrut konumdaydı. Onun müşterek rakibi falanca yoktu." dedi.

Coşkun, kalbi kırık bulunduğunu dile getirerek, "Çok şişman müşterek kayıp. 'Yeri doldurulamaz' sanarak müşterek basmakalıp vardır. Ama Latif'in hakkıyla noktayı doldurulamaz. Çünkü herkesin icra ettiği işleri meydana getirecek ayrıksı insanoğlu mevcut yalnız onun icra ettiği sanatı yapabilecek ayrıksı bir tanesi yok. O manada yegâne müşterek insanı kaybettik. Çok üzgünüz." ifadelerini kullandı.

"Bir sanatçı, müşterek aydın adına yılgı müşterek kimlikti"

Sanatçı ve öğretim üyesi Prof. Dr. Hüsamettin Koçan da "Latif baş döndürücü tez etti. Çünkü müşterek insan, müşterek sanatçı, müşterek aydın adına yılgı müşterek kimlikti. İnsanlara daima müşterek şeyler söyleyen, vicdanının, barışın, geleceğin yanı sıra duran yalnız kimseyi kırmadan, üzmeden bu işleri fail müşterek insandı. Benim düşüncesince o derece baş döndürücü er yaşamını kaybetti ki baş döndürücü şaşkınım." sanarak konuştu.

Latif Demirci'nin bire müşterek sürede evren ölçeğinde müşterek karikatürcü olduğuna dikkati çekici Koçan, onu bire müşterek sürede müşterek felsefeci adına gördüğünü söyledi.

"Latif'in çizgilerine dönüşmek bizler düşüncesince müşterek referanstı ve şerefti"

Gazeteci, edip Ertuğrul Özkök de Latif Demirci'nin camianın herhangi müşterek kesimi düşüncesince şişman müşterek kaybolma bulunduğunu vurgulayarak, "Latif, bu ülkede kutuplaşmış kenar yazarlarının, televizyonda konuşanların birbirlerine bağırdığı, dü tarafın da birbirine gaddarca saldırmış olduğu müşterek yolda tenkit denen sanatın estetiğini, zarafetini yayınlayan müşterek insandı. Latif, hepimizi eleştiriyordu. En baş döndürücü beni eleştiriyordu, başlangıcında bulunduğum gazetede. Ama emin olun içtenlikli adına söylüyorum ki, Latif'in çizgilerine dönüşmek bizler düşüncesince müşterek referanstı ve şerefti." dedi.

Özkök, Demirci'nin sanatına da değinerek, şunları kaydetti:

"Şimdi Türkiye'de nice edip 'kaleminde kan damlıyor' sanarak kıvanç meselesi yaparlar. 'Harfleri ve kelimeleri müşterek kurşun derece saplıyor' sanarak övünürler. Oysa kır yazmak, gazetecilik eş katil sanatı değildir. Latif'in gerçekte biricikliği de buradan geliyor. Ateş ederdi kalemiyle yalnız yaralamazdı. Latif'in eleştirisi tüy kalemle merkum müşterek eleştiriydi. Hepimizin buluşacağı müşterek kuma toplumsal alanın beklenir olabileceğini anlatırdı. Ben nice AK Partili tanıdığımdan işittim, Latif'in karikatürlerini saklıyorlardı. Bu bizim mesleğimize bire müşterek sürede kutsallık ve görk verici müşterek şeydir. O sebepten dolayı de Latif'in aramızdan baş döndürücü er ayrıldığını düşünüyorum. Hüzünle gitti. Belki de benim bildirmek istediklerimi birlik anlatamadı. Çok güzel müşterek insanı kaybettik ve kahvedeki, piyasa yerindeki, metrodaki, otobüsteki, tribündeki Türk halkının gözündeki cevvaliyeti, saflığı en güzel gören ve bizlere özetleyen müşterek insandı."

Oyuncu, karikatürcü ve çekimci Hasan Kaçan ise Demirci'nin baş döndürücü giranbaha müşterek sanatkâr bulunduğunun altını çizerek, "Latif Demirci, benden küçüktür. Ama zanaat adına herkesin baş döndürücü üstündeydi. Bizler de çizeriz, ancak hiçbirimiz Latif derece ustaca, kendine başmaklık müşterek çizik yakalayabilmiş değiliz. Gerçekten evren çapında müşterek çizeri kaybettik. Ülkemizin baş döndürücü şişman müşterek kıymetini kaybettik. Çizerler, zanaat dünyasının az buçuk üvey evladı derece onama edilirler yalnız Latif hakkıyla sunturlu müşterek sanatçıydı." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler