USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Karagöz ve Hacivat'la tanıştığı müzede 'en gailesiz hayali' unvanıyla oyunlarını sahneliy

Bursa'da Karagöz sanatçılığı fail ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanını meydan 21 yaşındaki Hasan Mert Karakaş, çocukken Karagöz ve Hacivat'la tanıştığı müzede oyunlarını sahneliyor.

Karagöz ve Hacivat'la tanıştığı müzede 'en gailesiz hayali' unvanıyla oyunlarını sahneliy
19-02-2022 15:30
Bursa

Aldığı eğitimlerin arkası sıra Karagöz sanatçısı olmaya doğruluk ele geçiren 21 yaşındaki Hasan Mert Karakaş, ayrımsız zamanda UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanını da elde etti. Kentteki Karagöz Müzesinde fariza işleyen Karakaş, haftanın 3 haset oyunlarını seyirciyle buluşturuyor.

Karakaş, AA muhabirine, saye oyunlarıyla 9 yaşlarındayken geldiği Karagöz Müzesinde tanıştığını anlattı.

Sonrasında müzeye daima geldiğini ve ustalarla tanıştığını dile getiren Karakaş, "Buradaki ustalardan dersler almaya başladım. Daha sonraları Bursa Büyükşehir Belediyesinin açmış olduğu betim imal ve oynatım kurslarına katıldım. Bu kurslardan hayali adına çıkan yegâne can benim ve bu sanatı bitmeme ettiriyorum." dedi.

Katıldığı kursların sona ermesinin arkası sıra esasen Karagöz sanatçısı ustalarından öğüt almaya başladığını Karakaş, şu halde konuştu:

"Oyun boşlamak ve dubara oynatmak, henüz aşırı profesyonelliğe intikal aşamasıydı benim için. Ustalarım Tayfun Özeren ve Osman Ezgi'den, Karagöz betim yapımı, oynatımı ve dubara değirmi derslerimizi aldım. Bunun haricinde müzisyenliğe yöneldim zira esasta bu konuşma nice dalı içre bulunduruyor. Bunun içre tiyatro, müzik, dramatik üzere sert aşırı sanatı içre bulundurduğundan ötürü müşterek Karagözcü ayrımsız sürede müzisyendir, ayrımsız sürede yazardır, yönetmendir zira etraflı oyunda herhangi müşterek şeyi yegâne can yapar. Karagöz sanatı haricinde müzikçilik ve yazarlık, yaptığım şeyler arasında."

"Sadece gençlere, ufaklıklara değil, yetişkinlere müteveccih de mesajlar veriyoruz"

Karakaş, Karagöz Müzesinde çalıştığını ve oyunlarını sergilediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Oyunların mevzuları esasta ağız ağıza hayal. Zaten bizim unvanımız 'hayali', Karagöz sanatçılarına hayali derler. 'Hayal eden' demektir. Oyun ağız ağıza hayal ürünüdür. Bir Karagöz sanatçısı yazdığı oyunu ilkin hayal eder, bunu müşterek metne döker. Daha daha sonra perdeye uyarlar. Kurgusunu yapar, ışıklarını bulur, müziğini uyarlar ve oyunu çıkarır. Oyunumuzda nice ileti veriyoruz. Sadece gençlere, ufaklıklara değil, yetişkinlere müteveccih de mesajlar veriyoruz. Çocuklar burada şişman müşterek öğüt almaktadır ve Karagöz oyununu izleyen çocuklar, hayatlarının müşterek noktasına gerçeklenmiş değindiğimiz düşüncesince hayatlarına henüz dobra müşterek insanoğlu veya öğüt almış müşterek halde bitmeme ediyorlar."

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanını 2021 senesinde aldığını anımsatan Karakaş, "Şu anda kendime 'hayali' diyebiliyorum. Daha öncesi gene meraklı bitmeme ediyordum ancak mevki kabilinden sunulan müşterek tescilim yoktu. Artık bu tescili de aldım ve yoluma henüz profesyonel, hesabına koyarak bitmeme ediyorum." niteleyerek konuştu.

Türkiye'nin en dinç Karagöz sanatçısı bulunduğunu dile getiren Karakaş, "Benim yaşımda bu unvanı meydan artist yok, elhak benim yaşımda Karagöz sanatçısı yok. Genelde 30 gözyaşı ve kimlik ustalarımız var. Karagöz ve Hacivat'ı aşırı seviyorum. Bu aşırı taraflı müşterek sanat. Beni esasta çekici tarafı buydu. Ben içeride müşterek temaşa oyunu sergilemiyorum. Hem temaşa oyunu sergiliyorum hem direktörlük hem muharrirlik hem müzikçilik yapıyorum. Tek şahsiyet müşterek dev grup mevcut esasta arkada. Bir de emektar tabirde 'koluna kelepçe taktın' derler. Ben bu bilekliği koluma taktığıma inanıyorum ve ego istesem de o beni bırakmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"Şu an burada oyunluk kabul etmek benim düşüncesince aşırı alım çalım ve değer donör müşterek şey"

Oyununda kullandığı topu topu tasvirleri de kendisinin ürettiğine yer veren Karakaş, Karagöz Müzesinde dubara sergilemenin en şişman hayali bulunduğunu belirterek, "Ustalarımı daima burada izledim, daima burada dersler aldım ve şu an burada oyunluk kabul etmek benim düşüncesince aşırı alım çalım ve değer donör müşterek şey. Bir ustanın eli uz olabilmesi düşüncesince şakirt yetiştirmesi lazım. Çırağının onu geçmesi geçişsiz ki eli uz olsun. Ben şu an aşırı gencim. Çıraklar yetiştireceğim ve çıraklarım beni geçtikten sonraları ego o devir eli uz olacağım." laflarına toprak verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler