USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Karagöz ve Hacivat ile ufaklıklara değerler eğitimi verilecek

Bursa'da hazırlanmakta olan gölge oyunu senaryolarıyla perdeye çıkma Karagöz ile Hacivat ve grup arkadaşları, beşinci sınıf düzeyindeki küçüklere değerler eğitimi verecek.

Karagöz ve Hacivat ile ufaklıklara değerler eğitimi verilecek
31-12-2021 11:50
Bursa

Karagöz ve Kukla Oyunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARAKUM) çeşidinden hazırlanmakta olan plan kapsamında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde toprak düzlük Karagöz, bu defa değerler eğitimi düşüncesince perdeye çıkacak.

Bu çerçevede pedagogun da toprak almış olduğu müşterek senaryo kadrosu çeşidinden Karagöz'ün ve Hacivat'ın dilinden mizahla değerler eğitiminin anlatıldığı müşterek paradigma oyun hazırlanıyor.

Yakında perdeye taşınması planlanan ve Anadolu masalları ile La Fontaine'in fabllarından ilham alınarak kaleme tahsil edilen oyunların, sayısal ortamda da yayınlanması hedefleniyor.

"Ramazan kocaoğlan ile hudutlu kalmasın"

KARAKUM Müdürü ve Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dramatik Yazarlık Bölümü Ana Sanat Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Öztahtalı, AA muhabirine, tiyatronun eğitim gayesi haiz baş döndürücü ehemmiyetli müşterek misyona erbap bulunduğunu söyledi.

Hazırladıkları projeyle ufaklıklara değerler eğitimini Karagöz ve kadro dostlarıyla engel önünden vermeyi planladıklarını tamlayan Öztahtalı, şu detayları paylaştı:

"Çocukların zihninde baş döndürücü ağır müşterek toprak edineceğini düşündüğümüz plan kapsamında değerler eğitiminin ufaklıklara beşinci sınıf 1. sınıftan 4. sınıfa derece Karagöz, Hacivat ve gayrı tiplerle anlatılmasını istiyoruz. Karagöz, evlatların zihninde baş döndürücü ağır toprak ediniyor. Üstelik baş döndürücü yüzü sıcak müşterek tip. Karagöz ve Hacivat'ın hoppadak kullanmakta olanları eğlendirmek üzere ramazan kocaoğlan çerçevesine sınırlandırılmasını müşterek tarafa koyup bebek eğitiminin baş döndürücü ehemmiyetli müşterek uzlaştırıcı namına kullanılmasını istek ediyoruz. Bunun düşüncesince de dallar düşüncesince değerler eğitimini bundan sonra Karagöz ve kadro arkadaşları, perdeden verecek."

Öztahtalı, saygı, sevgi, müsamaha üzere insanı insanoğlu eden baş döndürücü ehemmiyetli değerler bulunduğunu vurguladı.

Bunların sahn boyu zihinlerden tek çıkmaması icap ettiğini özetleyen Öztahtalı, şöyleki bitmeme etti:

"Bu değerlerin beşinci sınıf evlatlarının zihinlerine birer harf namına yerleştirilmesi, başta perdede Karagöz'ün, Hacivat'ın ve gayrı tiplerin kip birer cibilliyet olarak, ayrışık oyunlarla bu kavramları ufaklıklara anlatması baş döndürücü önemli. Bu nedenden değerler eğitimiyle ilişik müşterek paradigma oyun hazırlıyoruz. Bu oyunların müşterek doldurulma kadrosu var. Ekibin süresince müşterek terbiyeci da var. Dolayısıyla evlatların düzeylerine uygun, akılda kalabilecek, bu değerleri evlatların kodlarına yerleştirebilecek müşterek senaryo kadrosu var. Bu senaryo ekibi, hoşgörüyü, saygıyı, sevgiyi ve gayrı kavramları evlatların anlayabileceği biçimde işin içerisine humor da katarak belletmeyi hedefliyor."

Dr. Öğr. Üyesi Öztahtalı, adalet, alçakgönüllülük, özgüven, çalışkanlık, dostluk, iyi ahlak, dürüstlük, iyilik, sabır, sevgi, sorumluluk, hürmet değerlerinin işleneceği oyunların projenin müşterek ahir etabında bambaşka dillere de çevrilebileceğini belirtti.

Sabırlı olmayı müşterek ağacın yetiştirilmesi kurgusuyla aktaracaklar

Senaryo doldurulma ekibinde toprak düzlük imgesel ve betim imal ustası Nevzat Çiftçi ise dayanak üzerine müşterek oyun üstünde çalıştıklarını, amut yetiştirme senaryosuyla bu mevzuyu işlemeyi planladıklarını aktardı.

Her acemi senaryoda oyuna ayrımlı karakterlerin engelleme olduğuna yer veren Çiftçi, "Olayın geçmiş olduğu yere ilişkin namına oradan müşterek tipleme koyuyoruz. Bizde bildik müşterek lokanta karakteri vardır. Bunun yanına kasap, seyyah vandöz üzere tiplemeler koyuyoruz." dedi.

Çocukların beğenisini başta Karagöz karakterinin çektiğini dile getiren Çiftçi, şöyleki konuştu:

"Çocukların Karagöz ile özdeşleşme vaziyeti var. Öğretmendir Hacivat, sokaktaki arkadaşındır Karagöz. Çocuk, Karagöz ile eşleştiğinden onu şimdi baş döndürücü ikrar etmeye, Karagöz'ün söylediklerini dikkate almaya, Karagöz'ün söyledikleriyle cereyan etmeye başlıyor. Bu da o çocuğun baş döndürücü güç öğreneceği, haydi haydi çözemeyeceği müşterek şeyi Karagöz ile çözmesi demek. Bu nedenden şimdi baş döndürücü hikayeyi Karagöz'ün hesabına yüklüyoruz. Bazen Karagöz'ün halleri, yetişkinlere negatif üzere gözükse de esasen dallar çeşidinden baş döndürücü saf görünüyor."

Gölge oyununda baş döndürücü da metne ilişkin kalmadan, ufaklıklara yazdırım etmeden, çocuklarla oynayarak, oyunu geliştirmenin önemine yer veren Çiftçi, oyunun oynadıkça geliştiğini, izleyiciyle yazıldığını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler