USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kadın muhtar 'Muhtarınız cebinizde' sloganıyla işleri taşınabilir uygulamaya taşıdı

Kadıköy'e ilişkin Sahrayıcedit Mahallesi'nin çift efdal lisans diplomalı muhtarı Seval Özkan'ın hizmete soktuğu web tabanlı taşınabilir yürütüm sebebiyle mahalle sakinleri, gelişigüzel muhtelif muhtarlık işlerini devir içi hallediyor.

Kadın muhtar 'Muhtarınız cebinizde' sloganıyla işleri taşınabilir uygulamaya taşıdı
08-12-2021 12:41
İstanbul

Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden 1988'de izinli bulunan Özkan, ayrımsız üniversitenin Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsünde Uluslararası Bankacılık branşında ve ABD'nin New York kentindeki Dawling College'da İşletme Bilgi Sistemleri Yöneticiliği (MBA-MIS) sahasında faziletkâr lisans yaptı.

Uzun seneler bankacılık sektöründe çalıştıktan sonradan 2011'de, 27 salname mahalle muhtarının ölüm etmesi üstüne muhtarlığa namzet bulunan Özkan, 24 bireyin yarıştığı seçimlerde namına en yaklaşan rakibine 3 büküm ayırt atarak 44 yaşlarında Sahrayıcedit Mahallesi'nin geçmiş eş muhtarı oldu.

Türkiye'de 2012'de geçmiş sefer mahalle meclislerini kuran, bu meclislerin işleyişi ve çalışmalarıyla ait birtakım üniversitelerde öğrencilere sunumlar özne Özkan, 2019'daki intihap vaadi bulunan ve vatandaşların muhtarlığa gelmeden işlerini yapabilmesini öngören "Muhtarınız cebinizde" sloganlı web tabanlı taşınabilir uygulamayı mahallesinde yaşayanların hizmetine sundu.

"Türkiye'nin çift master sahibi geçmiş muhtarıyım"

Sahrayıcedit Mahalle Muhtarlığında 10. yılını dolduran 54 yaşındaki Seval Özkan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, lisans eğitiminin peşi sıra ayrışık bankaların hazne ve bilgelik muamelat departmanında yukarı düzem idarecilik yaptığını söyledi.

Üniversite yıllarından buyana derneklerde fahri şekilde çalıştığını dile getiren Özkan, 2011'de mahalle muhtarının vefatı zımnında ne adayın destekleneceğini araştırdıklarında, derneklerle etkin müşterek namzet bulamadıklarını anlattı.

Özkan, bunun üstüne müşterek topluluk başkanının namına "Sen bu denli ilgileniyorsun, mahallede icraat yapıyorsun, sebep namzet olmuyorsun?" söylediğini dile getirerek, dü ay zarfında seçime girerek mahallelinin yardımıyla muhtar bulunduğunu tabir etti.

Muhtarlığın esasen tek aklında olmadığını kaydeden Özkan, seçildikten sonradan eş muhtarların sayısının artmasının ne denli ehemmiyetli bulunduğunu gördüğünü söyledi.

Seval Özkan, 2004'te ABD'den döndükten sonradan muhtar seçilene denli 7 sene bankacılık ve medikal sektöründe çalıştığını belirterek, "Türkiye'nin çift master sahibi geçmiş muhtarı oldum. Masterın bir tanesi Türkiye'de, başkası ABD'de. Aslında bu ilkler bitmeme etti." dedi.

Seçime baş döndürücü iri vaatlerle girdiğini, sokaklarda dolaşırken "Gelin baş başa yönetelim", "Sokak temsilcileri seçeceğiz", "Mahalle meclisi oluşturacağız" kabil anonslar yaptıklarını özetleyen Özkan, kişilerin bu vaatleri geçmiş başlangıçta hayalet şekilde gördüğünü belirtti.

Özkan, "Bir hayalet kurmuştuk, onun ardı sıra gittik ve gerçekleştirdik. Bundan baş döndürücü iri alım çalım duyuyorum. Sahrayıcedit sakinleri hayalimin ardı sıra geldi ve bana dayanak oldu." sanarak konuştu.

Seçildiği geçmiş sene mahalleli ile 6 güruh yaptıklarını, halis muhlis temsilcileri seçtiklerini aktaran Özkan, mahalle meclisinin açılışını da şehremaneti sedir salonunda yaptıklarını tabir etti.

Başarılı planlar mahalle haricinde da neva getirdi

Muhtar Özkan, mahallede olmadığı düşüncesince muhtarlıkta kitabevi oluşturduklarını, vatandaşların enerjik halde katılımıyla buranın büyüyerek genişlediğini belirterek, eser değişim yapmak projesiyle kıraat günleri yaptıklarını, gerekseme dahası kitapları dağıttıklarını söyledi.

Seçimi kazanmasının peşi sıra başlatmış bulunduğu ikinci el elbise projesinden bahseden Özkan, "Kardeş Muhtarlık Projesi'yle ikinci el giyim kuşam içerisinden düzgün, kullanılabilir olanları küme yazar gerekseme sahibi ailelere, mekân muhtarlıklara ve il dışına gönderdik." halinde konuştu.

Özkan, müşterek mahalle sakininin çocuğunun oyuncağını muhtarlığa getirdiğini belirterek, "Bize getirilenler arasından müşterek oyuncak bebeği müşterek mahalle sakinimizin çocuğuna bağış ettim. 'Anne bu çocuk benim mi? Benim mi oldu?' sanarak sordu. O anki atmosferi anlatamam. Bunlar sağlık veriyor." ifadelerini kullandı.

Kullanılmayan kestirmece 40 bisikleti tamirat ettirerek gerekseme sahibi ailelere dağıttıklarını dile getiren Özkan, mahalle meclisinden sonradan komisyonlar kurduklarını ve mahalle halkıyla bahis konusu projeleri yürütmeye başladıklarını anlattı.

Özkan, icra ettikleri değerli planların dikkati çekmesi üstüne üniversitelerin evcil idare bölümlerinden "Mahallenizde yapmış olduğunuz örnekleri bizimle de paylaşır mısınız?" halinde arzu geldiğini kaydederek, derslerde öğrencilerle müşterek araya geldiklerini ve deneyimlerini paylaştıklarını, birtakım azamet ve derneklere de bu tecrübelerini anlattıklarını söyledi.

"Mahalleli topu topu işlemlerini taşınabilir yürütüm üstünden muhtarlığa uğramadan halledebiliyor"

Seval Özkan, İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkanvekilliği vazifesini de yürüttüğünü belirterek, federasyon çalışmalarında muhtarlar ve STK'lerle icra ettikleri toplantılarda projelerinden bahsettiğini aktardı.

Sonraki seçimlerde birtakım muhtar adaylarının da mahalle meclisi ihdas vaadini sık sık söylem etmeye başladığını dile getiren Özkan, bunu Sahrayıcedit sakinleri, azalar ve mahalle sedir üyeleriyle başardıklarını bildirdi.

Son evcil seçimlerde "Muhtarınız Her An Yanınızda" ve "Muhtarınız Cebinizde" sloganıyla yola bitmeme ettiklerini aktaran Özkan, hizmete sundukları taşınabilir yürütüm karşı şunları söyledi:

"Türkiye'de müşterek geçmiş olan, Sahrayıcedit Mahalle Muhtarlığına hususi taşınabilir yürütüm kurduk. Uygulamanın adı, Seval Özkan. Bunu herhangi müşterek mahalle sakinimiz zeki telefonuna indirerek, halis muhlis muhtarlık işlemlerini, iletişimini buradan sağlayabiliyor. Uygulamada tebligatlar kısmında etiket numarasını yazarak kişi namına bildirim gelip gelmediğini muhtarlığa uğramadan görebiliyor. Bu, bizim mahalleye hususi yapılmış oldu ve tek. Web tabanlı müşterek yürütüm bulunduğu düşüncesince kıyamet yada ulaşılamayan hallerde buradan haberleşme de kurulabiliyor. 2019'dan buyana taşınabilir uygulamayı kullanıyoruz. Vatandaşların talepleri doğrultusunda şimdi da imar etmek istiyoruz."

Özkan, mahallede "Anadolu lisesi istiyoruz" kampanyası başlatılması üstüne müşterek ortaokulun Anadolu lisesine dönüştürülmesinde muhtarlığın etkisinden bahsederek, öğrencilere burs ve akça ihtiyacının sağlanması neredeyse "Kardeş Aile Projesi"nin doğduğunu anlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler