USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Kaçkar Dağları'ndaki heliski heyecanında bu sene sportmen sayısı arttı

Kar kalitesi ile helikopterli kayak sporunun Türkiye'deki merkezi biçimine mevrut Kaçkar Dağları, en çok sporcuyu bu zaman ağırlayacak.

Kaçkar Dağları'ndaki heliski heyecanında bu sene sportmen sayısı arttı
09-01-2022 12:17
Rize

Kayakçıları helikopter ile tepelere bırakıp oradan kaymalarını sağlayıcı birlikte spor dalı bulunan heliski, dünyada mahdut merkezlerde gerçekleştiriliyor.

Türkiye'de ise bu spor Kaçkar Dağları'nın Rize sınırları zarfında artan Çamlıhemşin ilçesinde 2005 yılından bu yana yapılıyor.

Rize Valiliği İl Sportif Turizm Kurulu, Çamlıhemşin sınırlarındaki Ayder Yaylası ile Kaçkar Dağları'nda düzenlenen heliski sporu düşüncesince bu yıl, Türkiye-İsviçre ortaklığındaki Ayder Heliski Havacılık ve Turizm Şirketi'ne lisans verdi.

Heliski düşüncesince hususi kendisine düşünülmüş dü helikopter gümrük işlemlerinin tamamlanmasının arkası sıra Ayder Yaylası'na ulaştı. Pilotlar ve başka görevliler ise doğacak hafta başlamış olacak ameliyat düşüncesince hazırlıklarını sürdürüyor.

Görevliler, tedarik etabında güvenliği iletmek düşüncesince helikopterlerin bağlanak kuracağı anıştırma ve donör noktalarını yerleştirecek. Geçmiş zamanlarda 200-250 sportmen alana gelirken, bu sene ise 375 sportmen kayak düşüncesince lazım başvuruları yaparak müsaade aldı.

"Sezonu doldurduk"

Ayder Heliski Havacılık ve Turizm Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Haşimoğlu, AA muhabirine, Kaçkar Dağları'nda akıbet 8 senedir heliski faaliyetini kendilerinin örgütlü ettiğini söyledi.

Geçen sene kavi müstevli şartlarında çalışkanlık yürüttüklerini tamlayan Haşimoğlu, talepte bu sene ağırbaşlı çoğalma yaşandığını aktardı.

Haşimoğlu, bu sene 375 bireyin heliski yapacağını tabir ederek, "Süreyi 12 haftaya çıkardık. Mart sonuna genişliğinde dizi eylem bitmeme edecek. Genelde Avrupa ülkelerinden sporcular geliyor. İsviçre, Kanada, Fransa, İtalya haricinde Rusya ve Amerika'dan da birlikte kol gelecek. Sezonu doldurduk. Elbette evcil grubumuz da var." dedi.

- "Alanı ayırmak düşüncesince İkizdere ve Artvin'de istasyon oluşturmayı düşünüyoruz"

Talebin artarak çoğalması ile kayak alanlarının yeterli gelmemeye başladığına dikkati çekici Haşimoğlu, "Heliski faaliyeti serbest lokasyonda yapıldığı düşüncesince Ayder'e yaklaşan bölgeler yetmiyor. Daha birlikte tomar arzu var. Bu piyasası ayırmak düşüncesince önümüzdeki sene İkizdere'de ve Artvin'de istasyon oluşturmayı düşünüyoruz. İkizdere'de Ovit bölgesinde, Artvin'de Yusufeli'nin geri taraflarında heliski faaliyeti planlayacağız." diyerek konuştu.

Haşimoğlu, Kaçkar Dağları'ndaki kar kalitesinin sporcular çeşidinden efdal kendisine tanımlandığına ayraç ederek, "5 bin kilometrekare bulunan bolümde arsıulusal bölgede olimpik konkur yapılabilecek baş döndürücü birlikte tomar ergonomik lokasyon var. Artvin'den başlayıp baş döndürücü ferah ferah Trabzon'a genişliğinde kayarak kişilerin gidebilme olanağı var. Bu bölgede arsıulusal birlikte kayak merkezi yaparsak, bura çabucak Rize'nin değil, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin de şita turizmini harekete geçirir." ifadelerini kullandı.

Geçmişte kayak tesisi planının yapıldığını dile getiren Haşimoğlu, planın çabucak yaşama geçirilmesi icap ettiğini vurguladı.

Haşimoğlu, semt düşüncesince turizmin önemine değinerek, "Yaz turizmi lazım payını alıyor. Buna şita turizmini de eklemeliyiz. Rize-Artvin Havalimanı tamamlanıyor. Havalimanından 35 dakikaya Ayder Yaylası'na gelinebilecek." diyerek konuştu.

"Fiyat artışı yapmadık. Yeter ki birlikte sportmen yerine, dü sporcu, gezgin getirelim." diyen Haşimoğlu, asliye amaçlarının bu bulunduğunu belirtti.

Haşimoğlu, bu sporda güvenliğin akıbet adım ehemmiyetli bulunduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Sporcular düzenlilik koşulları zımnında de bizleri, Türkiye'yi yeğleme ediyor. Çok etraflıca düzenlilik emek harcaması yürütüyoruz. Her dört sporcuya birlikte emare tahsis ediyoruz. Sırt çantalarında GPRS sistemi var. Acil durumda, çığ hulul çabucak mandalı çekiyorlar. Air-bag sporcuyu havaya kaldırıyor ve çığ riski bitince kayağına bitmeme ediyor. Çığ sahalarında kayılmaması düşüncesince devir önceleri çığ analizleri yapılıyor. Çığ uygulayım ekipleri, bölgedeki döl yatağı 2 m. altından kar alarak inceliyor, analizi yapıldıktan sonradan yarışlık kayağa açılıyor. Bugüne genişliğinde birlikte kazamız olmadı, inşallah artık da olmaz."

İsviçreli uçucu Michaela Weber, Türkiye'ye ikinci el geldiğini söyledi.

Bölge İsviçre'ye benzediği düşüncesince on paralık yabancılık çekmediğini özetleyen Weber, heliski meydana getirilen bölgenin baş döndürücü dobra doğası bulunduğunu belirtti.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler