USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Japonya'da öğrendiklerini uygulayıcı öğretim üyesi depreme "hazırlıklı" yakalandı

Adıyaman'daki evine aydınlık boşaltma yolu yapan, dolapları sabitleyen, kat kapısının önünü yersiz bırakan ve deprem çantasını müheyya bulunduran tıbbi kalıtım bilimi uzmanı, ağırbaşlı hasar gören evden annesiyle burnu üstelik kanamadan çıktı.

Japonya'da öğrendiklerini uygulayıcı öğretim üyesi depreme
12-02-2023 12:07
Bursa

"Asrın felaketi"nde Adıyaman'da ağırbaşlı hasar meydan evinden annesiyle çıkmayı başaran akademisyen, 5 sene yaşamış yer aldığı Japonya'da edinmiş yer aldığı tecrübeleri günce hayatında uygulayınca depremin tesirini en uzuv indirdi.

Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalında memur Dr. Öğr. Üyesi Muhammer hür Çevik, annesiyle depremden çıban almadan kurtulduktan sonradan Bursa'da canlı oğlunun yanına geldi.

Çevik, AA muhabirine, Adıyaman Altınşehir Mahallesi Gökkuşağı Sitesi'nde 6'ncı katta yaşadığını ve depremde 4 bloklu sitenin dü bloğunun gözlerinin uğrunda çöktüğünü söyledi.

Dairesinin bulunmuş yer aldığı apartmanın da ağırbaşlı hasar aldığını tamlayan Çevik, annesiyle doğrudan hariç çıktıklarını kaydetti.

Deprem esnasında ve sonrasında yaşadıklarını özetleyen Çevik, şöyleki bitmeme etti:

"Doktoramı Japonya'da yaptım. Japon hükümeti burslusu yerine 5 sene orada kaldım. İlk evvela bizi Kobe'de birlikte deprem müzesine götürdüler. Tedbir alınmaz ise viyadüklerin, evlerin çökebileceğini gördük. Dolayısıyla oradan başlayarak birlikte zihin oluşmaya başladı. Dedim ki 'İleride evim olursa kendime bunları uygulayacağım'. Deprem yer aldığı anda kendimi yerde buldum. Hemen 'çök, kapan, tutun' halinde yatağın birlikte toprak aldım. Kafamı kaldırdığımda dü yapının çöktüğünü gördüm. Evdeki tamamı dolapları sabitlemiştim. Kyoto'da birlikte deprem yaşamıştık ve kapımın uğrunda girintisiz çıkıntısız birlikte pabuç dolabı vardı. Onun devrilip kapıyı kapattığını hatırlıyorum. Bu sebeple dairemin depar belgesi kapısının önünü gereksiz bırakmıştım. Dolayısıyla dışarıya çıkmakta zorlanmadım."

Hayat kurtaran ışıklandırma sistemi

Çevik, evine taşındığında çabuk vaziyette tahliyenin havadan olması düşüncesince koridora şarjlı 3 çıra taktırdığını, normalde apartmanların limon bahçesi boşluklarında yalıtım kesintisinde devreye giren sistemi kurdurduğu elektrikçinin üstelik bir hale şaşırdığını dile getirdi.

Bu lambaların, yalıtım kesilince kendinden araya girdiğini aktaran Çevik, "8 sayaç derece ışıklandırma kapasitesi var. Normalde de evde yaşlımız yer aldığı düşüncesince kudret açmadan kişi alternatifini bulabilmesine görev ediyordu." dedi.

Muhammer hür Çevik, deprem olunca, taraf odada uyur ve toy cerrahi müdahale bulunan annesinin doğrudan koridora çıkabildiğini ve çıban almadığını anlattı.

Bu ışıklar yardımıyla deprem çantasını da kolaylıkla bulabildiğini vurgulayan Çevik, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Çantamın süresince rastgele devir birlikte şişe su, birlikte ıvır zıvır bisküvi, ferdî harbilik malzemeleri, dert stoper kabilinden ilaçlar, gelişmemiş makas, tornavida, küçük birlikte fener, dayanabilir birlikte empermeabl kabilinden eşyalar vardı. Bir hacim mal da koymuştum. Yanıma cüzdanımı alabildim. Maalesef cep telefonumu alamadım. Çok müdebbir de olsanız arada sırada bulamıyorsunuz. Biraz hâlâ bekleyivermek istedik ama çatı bizi aşırı sarstığı düşüncesince hariç çıktık. Dışarı zifiri karanlık. Deprem çantamdan doğrudan fenerimi çıkardım. Fenerle aşağıya inmeye başladık. Baktık ki merdivenler hasar görmüş. İki sert merdivenleri birleşmiş. Annemi sırtıma alarak indirdim. 7 bükülmüş apartmandan 4 büküm indikten sonra çıkışa geldik, merdivenler birleşmişti. Çıkışın kapısı kapalıydı. Apartmandan evvel çıkan kılıç olduk. Biraz sıkışmıştı, deprem çantasındaki tornavida yardımıyla hariç çıktık."

Çevik, hâlâ sonradan aracıyla üniversitenin infaz oteline geçtiğini, ikinci depremde otelin de hasar gördüğünü ve Adıyaman'ı bırakma ika sonucu aldıklarını belirtti.

"Herkesin birlikte deprem çantasının olması gerekiyor"

Şanlıurfa yağız alternatifini kullanarak Bursa'ya akıllıcasına yola çıktığını özetleyen Çevik, aracının deposunun meşbu bulunduğunu fakat yollarda sıvıyakıt ilkin kazanmak az daha nice sıkıntının yaşandığını aktardı.

Yanında bulundurduğu birlikte şişe su ve birlikte paket krakeri annesiyle paylaşarak akşama derece yönetim ettikleri bilgisini sağlayan Çevik, "Onlar olmasaydı gidiş ne olurdu bilmiyorum. Bazen paranın da geçmediği bağlam oluyor. Ayrıca her insanın birlikte deprem çantasının olması gerekiyor. Evin çıkışlarının açıkça tutulması gerekiyor. Bina aşırı aliteli olmayan olsaydı yahut aha öteki bloklarımız kabilinden çökseydi bizim düşüncesince de meydana getirecek birlikte nesne olmayabilirdi ama size talih tanındığında o yolu yürüyebilmeniz düşüncesince önceleri birlikte dirhem mücehhez olmanız gerekiyor. Ben bunu Japonya'da öğrendim." sanarak konuştu.

Çevik, Türkiye'de deprem mevzusundaki eğitimlere ağırbaşlılık verilmesi ayrıca deprem müzesinin kurulması icap ettiğini vurguladı.

Depremde nice arkadaşını ve öğrencisini kaybettiğini tamlayan Çevik, "Çok üzücü, etraflı milletimizin başı salim olsun. Aynı anda dü depremin olması. İlk depremi kurtardık ama ikinci depremi ego de beklemiyordum." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler