USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Japon etnomüzikolog öğrencilerini ezan ve makamlarıyla tanıştırıyor

Japon Etnomüzikolog Doç. Arisawa, Japonya'nın başkenti Tokyo Camisi'nde katılmış olduğu ezan semineri sonrası öğrencilerinin ezanla tanışmasını, müzik kariyerlerini çeşitlendirmelerini istediğini söyledi.

Japon etnomüzikolog öğrencilerini ezan ve makamlarıyla tanıştırıyor
12-12-2021 13:00
Japan

Japon Etnomüzikolog Doç. Arisawa Şino, Japonya'nın başkenti Tokyo Camisi'nde katılmış olduğu ezan semineri sonrası öğrencilerinin ezanla tanışmasını, müzik kariyerlerini çeşitlendirmelerini istediğini söyledi.

Tokyo Gakugei Üniversitesi (TGU) Öğretim Görevlisi Arisawa, Tokyo Camisi Diyanet Türk Kültür Merkezinde katılmış olduğu "ezan ve makamları" seminerini, departman öğrencilerine de aldırdı.

Seminerin üniversitede müzik eğitimi düzlük yerel ve ecnebi öğrencilere verilmesi düşüncesince Arisawa, Tokyo Camisi İmam Hatibi Kurra Hafız Muhammed Rıfat Çınar'ı çağırma etti.

Çınar, "İslam, ezan ve makamları" seminerinde, inancın temellerinin beraberinde ezanın Müslüman ülkelerdeki okunuşu ve kayırma farklılıklarını darülfünun öğrencilerine kılgısal anlattı.

"Seminer ondan sonra görüşleri değişti"

Arisawa, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, seminerin gayesi ve öğrenciler üstündeki izlenimlerini değerlendirdi.

Tokyo Camisi'ndeki seminerinde "ezan sesinin müzikal manada güzelliğinin" dikkatini çektiğini tamlayan Arisawa, önceki evrede "bu ilmek mi müzik mi diye" sorduğunu aktardı.

Arisawa, şimdi ilkin İslam'ın müzik zevklerine müteveccih bazısı baskıcı yönlerinin bulunduğunu kestirim ettiğini dile getirdi.

"Müzikal manada görk ile İslam'ın elbette birlikte bağlantısı olabileceğini" düşünmeye başladığını kail Arisawa, öğrencilerinin de bu mevzuda bilgilendirilmesinin önemini anladığını anlatım etti.

Arisawa, bu doğrultuda Tokyo Camisi İmam Hatibi Kurra Hafız Muhammed Rıfat Çınar'ı üniversiteye çağırma ettiğini belirterek bunun öğrenciler düşüncesince "müzikal ve sanat içerikli yerine şimdi derine atlamak amacıyla" dobra birlikte punt olacağını kestirim ettiğini vurguladı.

Öğrencilerin, seminerden evvela "İslam'ı kadın-erkek ayrımcı ve klişeleri bulunan birlikte ilmek olarak" düşündüklerine ayraç fail Arisawa, seminer ondan sonra ise bu yöndeki görüşlerinin değiştiğini söyledi.

Arisawa, Müslüman birlikte temsilciyle konkre manada buluşup, soruları cevaplandıktan ve ezan sesinin dinledikten sonradan öğrencilerin "önceki heyecan ve esrarlı izlenimlerinin" bulunmayan bulunduğunu kaydetti.

"Öğrenciler, ezanın müzik teorisinin uzun boylu vakıf olabilecekler"

Gakugei Üniversitesi mezunlarının önceki ve ılımlı kademeli okullar ile liselerde hoca olacağını tamlayan Arisawa, "Sorumluluğunu alacakları sınıflarda Müslüman evlatların bulunması direnerek muhtemel." dedi.

Arisawa, Tokyo Camisi İmamı'nı, evren ulusları ve kültürleri alanında ibret hasretmek kabilinden doğacak sene baştan çağırma buyurmak istediğini söyleyerek "Böylelikle öğrenciler, ezanın müzik teorisinin uzun boylu şimdi da vakıf olabilme fırsatı bulacaklarını kestirim ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Ezan çalıştayı düzenlenmesinin hayır olacağını ve mezunların müzik kariyerlerini çeşitlendirme fırsatı bulabileceklerini tamlayan Arisawa, "Bu mevzuda teşrikimesai yapılırsa müteşekkir olurum." dedi.

"Kalbe dokunabilen birlikte şeyler bulunduğunu hissettim"

Seminer sonrası izlenimlerini AA muhabiriyle paylaşan 1. derslik talebesi Abe Haruka, "ezanı önceki kere duyduğunu" belirterek "Muhteşem birlikte firez açısı, nağme kanalıyla bireylere birlikte obje aktarıldığını ve bunun kalbe dokunabilen birlikte şeyler bulunduğunu hissettim." dedi.

4. derslik talebesi Arakawa Nozomi de "İlk kere katıldığım bu seminerde; yapısı, gelenekleriyle İslam'ın toplumla bütünlük halindeki kültürlerinin farkına vardım." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler