USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İzmit Körfezi'nin derinliklerinde "peygamber balığı" görüntülendi

İzmit Körfezi'nde meydana getirilen dalışta, "peygamber balığı" namına aşina dülger balığıyla su altı güzellikleri görüntülendi.

İzmit Körfezi'nin derinliklerinde
09-12-2022 16:06
Kocaeli
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}İzmit Körfezi'nin derinliklerinde "peygamber balığı" görüntülendi

Su altı kaynak yönetmeni Tahsin Ceylan ve kadrosu İzmit Körfezi'nin derinlerindeki hayatı kaydetti.

Ekibin objektifine, gelincik, barbun, mazak, trakonya, karides, kırlangıç ve vatoz balıklarıyla yengeç, bahir anemonları ve nice nebat şekli takıldı.

Çekimlerde, başkaca Marmara'da ilkin kez dülger (peygamber balığı) görüntülendi ve katıksız zarfında askı balığı da kayda alındı.

Görüntülerde, enerjik popülasyonunun artırılması düşüncesince 36 bin balık yavrusunun bırakıldığı İzmit Körfezi'nin, ensesi kalın dirim bilimsel çeşitliliği de ön plana çıkıyor.

"Marmara Denizi'nin müvellidülhumuza seviyesi emektar seviyelerine dönecek"

Dalış işleyen ekiple birlikte araya mevrut Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AA muhabirine, İzmit Körfezi'nin su altının görüntülenmesinin belgelik emek harcamaları düşüncesince de ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayarak, "Gelişmeyi ölçebilmek, izleyebilmek açısında da baş döndürücü kıymetli." dedi.

Büyükakın, çekimler düşüncesince kendilerine ulama sağlayıcı kâffesi çıplak maşer kuruluşlarına, plonjon ekiplerine ve onlarla bu arada etkin her insana teşekkürname etti.

"Marmara hepimizin" diyen Büyükakın, "Biyoçeşitliliğin korunum edilmesi, ondan sonraları sürdürülmesi ve ulama sağlanması, artırılmaya müteveccih çalışmaların yapılması herkesin sorumluluğu. Gelecek nesillere müteallik birlikte sorumluluk." ifadelerini kullandı.

Büyükakın, İzmit Körfezi'nin korunması düşüncesince Büyükşehir Belediyesi adına üstlerine düşeni yaptıklarına ayraç ederek, Marmara Belediyeler Birliği ayağında, belediyelerin koordinasyonunu sağladıklarını bildirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kâffesi belediyeler, valilikler ve ilişik kurumların birlikte masada oturduğunu aktaran Büyükakın, şu şekilde konuştu:

"Ve 22 maddelik hisse senedi planı, Kocaeli'de meydana getirilen görüşmede anons edilen hisse senedi planı kararlılıkla sahada uygulanıyor. Diğer taraftan da TÜBİTAK'ta açılan bilgelik müşterilerini heyeti çeşidinden da baş döndürücü cepheli icraat bitmeme ettiriliyor. İnşallah yaklaşan sürede müstelzim bu tedbirler çabucak yaşama geçirilecek, Marmara Denizi'nin müvellidülhumuza seviyesi emektar seviyelerine dönecek ve böylecene biyoçeşitlilik kalık olacak."

"İzmit Körfezi satıh sularındaki biyoçeşitliliğiyle delik kamaştırıyor"

İzlenimlerini paylaşan Tahsin Ceylan da gün süresince Marmara'nın ensesi kalın balık yatağı adına anılan İzmit Körfezi'nin sert baş döndürücü adalet yuva bulunduğunu belirterek, kimi türlerin giderek ortamdan çekildiğini fakat istavrit ve biyoçeşitlilik itibarıyla hala zenginliğini sürdürdüğünü, diplerdeki müvellidülhumuza azlığının ise zarar sinyalleri verdiğini bildirdi.

İzmit Körfezi'nin, aşırı formları ve güzellikleri ile hayranlık uyandıran onlarca adalet ev sahipliği yaptığını vurgulayan Ceylan, nitrojen fosfor yükü dolayısıyla Marmara'nın tamamında bulunduğu kabil pislik indikatörü bahir marulları ve su yosunları ile ciltli bulunduğunu anlattı.

Ceylan, gökçe bayraklı Karamürsel sahillerinin ise Uluslararası Doğa Koruma Birliğinin (IUCN) siper listesindeki zostera yat limanı şekli bahir çayırları ile ciltli bulunduğunu kaydetti.

Körfez'de, Dünya Doğa ve Doğal Hayatı Koruma Birliğinin al sıralamasında arazi düzlük pinaları görmenin belkili bulunduğunu bildiren Ceylan, pinaların bire birlikte bahir çayırları kabil ekosisteme katkısının şişman bulunduğunu ve Marmara'da yaşamasının müjdeli bulunduğunu dile getirdi.

Körfezin şimal gün batısı ucunda arazi düzlük Eskihisar'ın yoğun yapısının anemonlar ile bezeli bulunduğunu aktaran Ceylan, anemonların simbiyotik hayatın da ehemmiyetli simgelerinden bulunduğunu ve İzmit Körfezi'nin kesinlikle bahir siper sahası anons edilmesi icap ettiğini aktardı.

Ceylan, şunları söyledi:

"Yıllardır Akdeniz'de bulunan türleri bundan böyle Marmara'da gitmek mümkün. İzmit Körfezi biyoçeşitliliğiyle delik kamaştırıyor. Mantar şeklindeki vücudundan sarkan tentakülleri, kırmızıdan, soluk ve mora mütebeddil rengi ile leziz birlikte görüntüye ehil mor pelte da İzmit Körfezi'nin korunaklı yapısına kendini bırakanlardan. Körfez'in gıda açısından ensesi kalın satıh suları biyoçeşitliliği artıyor. Ancak diplerde müvellidülhumuza azlığına ilişkin riskler yalan konusu. 5 sene ilkin doğaya bırakılan bebek koruyucu balığının reşit birlikte fert adına bilgili olması sonuç basamak sevindirici."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Alanyaspor3448+3
8Sivasspor3448-4
9Çaykur Rizespor3348-6
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3337-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler