USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İTÜ, deniz suyunu ceninisakıt maliyetle ehven içme suyuna dönüştürecek

İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Yüksel İmer ile ekibi, melez termal ve bölme teknolojisi ile deniz sularını yüzdelik 40 şimdi az maliyetle içilir ve kullanılır duruma getirecek.

İTÜ, deniz suyunu ceninisakıt maliyetle ehven içme suyuna dönüştürecek
04-05-2022 11:29
İstanbul

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), termal şekilleri ve bölme proseslerini içeren melez teknolojiyle deniz suyunu yüzdelik 40 henüz az maliyetle ve çevreci yöntemlerle içme ve istimal suyuna dönüştürecek.

İTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Yüksel İmer ve ekibi, Türkiye ile Katar arasındaki arsıulusal teşrikimesai kapsamında deniz suyunu henüz ehven maliyetle sürdürülebilir ve çevreci yöntemler kullanarak, içme ve istimal suyuna çevirmek düşüncesince düzentileme başlattı.

Bu kapsamda ekip, melez termal ve bölme teknolojisiyle henüz ceninisakıt kalitede ve faziletkâr tuzlulukta bulunan deniz sularını hem henüz ceninisakıt maliyet aynı zamanda faziletkâr verimlilikte içme ve istimal suyuna dönüştürmeyi hedefliyor.

Hamad Bin Khalifa Üniversitesi Çevre ve Su Ensititüsü ile Gebze Teknik Üniversitesinin de arazi aldığı, Doç. Dr. İmer'in ise yürütücüsü bulunduğu "Yüksek Tuz Konsantresi Arıtımı ve Deniz Suyu Desalinasyonu İçin İleri Membran Distilasyon Teknolojisinin Geliştirilmesi" projesi, Katar Ulusal Araştırma Fonu Öncelikli Araştırma Programı kapsamında 540 bin dolarlık eş dayanak almaya adalet kazandı.

Doç. Dr. İmer, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, su kıtlığının tamamı dünyada asliye müşterek sıkıntı olduğunu, seçenek su kaynakları düşüncesince akla yatkın teknolojilerinin geliştirilmesi icap ettiğini söyledi.

Dünyada endüstrileşmenin ağırbaşlı boyutlarda olması, kişi artışı ve hava değişikliğinin su kaynakları üstündeki baskıyı artırdığını tamlayan İmer, "Özellikle temiz, ulaşılabilir su miktarları gündüz geçtikçe azalıyor. Projede de deniz suyundan içme ve istimal suyu elde etmeyi hedefliyoruz." dedi.

İmer, projede Katar ve Türkiye kadrosunun denizden su elde edilmesi noktasında güvenilirliği belli teknolojileri müşterek araya getirmeye çalıştığını dile getirerek, şöyleki bitmeme etti:

"Katar kadrosunun termal desalinasyon teknolojisi ile ilişik henüz evvel meydana getirdiği birtakımı uçucu ve ortalık faaliyetlerinden elde ettikleri deneyim, bizlerin de İTÜ'de geliştirdiğimiz bazı bölme proseslerinde tercih ettiğimiz nanolif iri malzemeler ve faziletkâr verimliliğe eş filtrelerimiz var. Dolayısıyla bu dü sinerjiyle baş başa şu anda termal ve bölme teknolojisi niteleyerek adlandırdığımız koşa tabakalı müşterek teknikle bu projeyi gerçekleştireceğiz. Projenin sonuncu maksadı gerçekte deniz suyundan faziletkâr verimlilikle içme ve istimal suyu elde edilmesini sağlamak. Termal sistemlerle aşırı faziletkâr verimlilikle su elde edebiliyoruz lakin bu sistemlerin en iri dezavantajı elbette ki maliyet. Biz, bu teknolojilerin avantajını dezavantajını müşterek araya getirerek antre miktarının yüzdelik 90'ına derece bembeyaz su elde edilmesini sağlayacağız."

"Deniz suyu, su kıtlığına müşterek ilaç olacak"

İmer, deniz suyunu bembeyaz suya dönüştürürken faziletkâr oranda sodyum klorür akımının gene denize verildiğini kaydetti.

Bu durumun deniz ekosistemini aksi yönde etkilediğini dile getiren İmer, "Projemizde geliştireceğimiz teknikte denize dönen akımın, ekosisteme edisyon yapmaması dair henüz çevreci, henüz sürdürülebilir müşterek dalavere anlayışı ile kontrolü sağlanacaktır. Dolayısıyla gerçekte ağız ağıza çevreci ve sürdürülebilir müşterek desalinasyon teknolojisi geliştirmeye çalışıyoruz." niteleyerek konuştu.

İmer, denizden elde ettikleri bembeyaz suyun gelişigüzel bölgede kullanılabileceğinin altını çizdi.

Deniz suyunun kullanılmasının su kıtlığına müşterek ilaç olacağını vurgulayan İmer, "Her ülkenin gelecekteki en iri sorunu su kıtlığı olacak. Dolayısıyla deniz suyu bunun düşüncesince ince dobra müşterek alternatif. Bizim de maksadımız üç sene sürecek plan çalışmalarımız böylece hakkıyla ortalık ölçeğinde bu teknolojilere müheyya duruma doğmak ve muhtemel müşterek su kıtlığı yerinde deniz suyunu seçenek müşterek su yatağı yerine ıssız el altında tutabilmek." ifadelerini kullandı.

"Suyu dönüştürürken harcanan erke miktarını azaltacağız"

Temiz su elde etmenin değerli müşterek iş olduğunu, ehemmiyetli oranda enerjinin kullanıldığını özetleyen İmer, şunları kaydetti:

"Bizim burada gerçekleştirmeyi planladığımız melez uygulayım bilimi ile hem termal aynı zamanda bölme prosesleri ölçeğinde meydana getirilen ön çalışmalarda yüzdelik 40 oranında maliyeti azalttığımızı belirledik. Hedefimiz bunu henüz da aşağılara tefriş etmek ve suyun ünite maliyetini henüz ceninisakıt müşterek biçimde konuşu yerine da faydalanabilir duruma getirmeye çalışmak. Yani hem suyu dönüştüreceğiz aynı zamanda o suyu dönüştürürken harcanan erke miktarını da azaltacağız."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler