USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İtalyanların dünyaca adlı sanlı mozzarella peynirini üretecek Diyarbakırlı hanımlara sertifika

Diyarbakır'da camız sütünden İtalyanların dünyaca adlı sanlı mozzarella peynirini istihsal etmek düşüncesince pedagoji bilimi düzlük hanımlara sertifikaları törenle verildi.

İtalyanların dünyaca adlı sanlı mozzarella peynirini üretecek Diyarbakırlı hanımlara sertifika
21-06-2022 15:04
Diyarbakir

GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) öncülüğünde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Yenişehir Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Diyarbakır Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği, Dicle Üniversitesi (DÜ) Veteriner Fakültesi iş birliğiyle yaşama geçirilen "Kırsalda Kadınlar Mozzarella Peyniri Üretiyor Projesi" düşüncesince tanıtım ve şehadetname töreni yapıldı.

Diyarbakırlı hanımlar İtalyanların dünyaca adlı sanlı mozzarella peynirini üretecek

GAP UTAEM'de planlı törende mütekellim Vali Ali İhsan Su, şehirde ehemmiyetli ortak projenin gerçekleştirilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Diyarbakır'ın herhangi ortak bölgede ve herhangi ortak sektörde baş döndürücü ehemmiyetli potansiyele ehil bulunduğunu tabir fail Su, "Bize sakıt bu potansiyeli en çabuk biçimde harekete geçirmek." dedi.

Su, ilin zamanı ve gezinsel değerlerinin yanında uran ve tarımda da ehemmiyetli ortak konumda bulunduğunu belirtti.

"İlimiz 17 bin 600 camız sayısıyla Türkiye'de ikinci şişman camız varlığına ehil il. Mandadan elde ettiğimiz sütle behemehâl iktisadi ortak bedel oluşturmamız, ortak ekleme bedel meydana getirmemiz lazım" diyen Su, bu sütün ehemmiyetli ürünlere dönüştürülmesi şeklinde ilin tanıtımına yardım sunulacağını, üreticilerin hâlâ ortak tomar dünyalık kazanmasının sağlanacağını kaydetti.

Ürün markalaşacak, istihsal kurulacak kooperatifle daima bir vaziyete getirilecek

Vali Su, plan kapsamında 48 kadının mozzarella peynirinin yapımını öğrendiğini anlatarak, bundan sonraları hanımefendilerin peynir üreteceğini tabir etti.

Bununla da kalmayıp imal edilen ürünü markalaştırmak istediklerini aktaran Su, bunun ortak Diyarbakır markası biçimine getirilmesi icap ettiğini bildirdi.

Su, bu üretimin sürekliliğinin sağlanmasının önemine ayraç ederek, bu kapsamda ortak avrat kooperatifi kurulması düşüncesince çalışmaların başladığını aktardı.

Eğitim meydan 48 hanımdan kurayla belirlenecek 22'sine peynir istihsal seti verilmesinin planlandığını dile getiren Su, "Vali ve şehremaneti reis bey vekili adına ad çekme çekmeyelim derim. Geri küsurat hepsi avrat kardeşlerimiz düşüncesince gereç eksiğini kılıç tamamlıyoruz. 22 değil 48'inin tamamına bu malzemeden vermiş olalım." diyerek konuştu.

"Yurt haricinde ürününüzün görülmesi bizi bahtiyar edecek"

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Yayım ve Eğitim Daire Başkanı Nimet Kaleli de Bakanlık adına derinlemesine vakitten buyana kırsaldaki hanımlar üstüne koyu icraat yürüttüklerini söyledi.

"Kadınlara punt ve olanak verildiği devir yapamayacakları nesne yok" ifadesini kullanan Kaleli, hanımlar güçlendirildiğinde tarımın da kırsalın da güçleneceğini bildikleri düşüncesince bu yönde ilerlediklerini vurguladı.

Kaleli, Tarım ve Orman Bakanlığı içerisinde 137 avrat kooperatifinin bulunduğunu belirterek, Bakanlığın hanımlara artı ayrımcılık yaptığını başkaca birleşke kurduklarında da hanımlara ikinci ortak dokunulmazlık sağlandığını kaydetti.

Artık hazırlık zincirlerinin bulunmuş olduğu yerlerde hanımefendilerin ürettiği ürünleri değerlendirmek istediklerini dile getiren Kaleli, "Yurt haricinde sizin ürününüzün adının görülmesi bizi bahtiyar edecektir. Sevgili hanımlar lütfen bu işe ehemmiyet verin. Bakanlık olarak, elleme ortak biçimde üretimi yaptığınız, markalaşıp standardınızı oluşturduğunuz devir sizi hazırlık zincirleriyle buluşturacağız. Böylelikle bu bölgede varlığınızı göstereceksiniz. İnşallah bundan sonraları marketlerde Diyarbakır'ın bu dobra peynirini de müşahede fırsatını buluruz." laflarını sarfiyat etti.

GAP UTAEM Müdürü Mehdi Sümerli ise büyüklenme adına bugüne denli 357 plan hazırladıklarını, 302'sini de gerçekleştirdiklerini, küsurat 55 projenin de sürdüğünü tabir ederek, asliye amaçlarının kırsalda canlı kişilerin zenginlik düzeyini yükseltecek icraat gerçekleştirmek olduğunu, bunlardan birinin de "Kırsalda Kadınlar Mozzarella Peyniri Üretiyor Projesi" bulunduğunu belirtti.

Konuşmaların peşi esna Vali Su, eğitimi mütemmim 48 hanıma şehadetname verdi.

Törene, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, DÜ Veteriner Fakültesi Dekanı, Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Vural, Diyarbakır Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yılmaz ve amme müesseselerinin temsilcileri katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler