USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İstanbul'un merkezindeki natürel felah kaynağı: Tıbbi bitki bilimi bahçesi

"Türkiye'nin evvel ve en şişman tıbbi bitki bahçesi" adına 2005'te açılan, 14 dönümlük bölgede 700'ü çok adalet ev sahipliği işleyen Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, kentin merkezindeki konumuyla kişilerin katıksız şifaya ulaşmasına olanak sağlıyor.

İstanbul'un merkezindeki natürel felah kaynağı: Tıbbi bitki bilimi bahçesi
11-06-2022 13:03
İstanbul

Doğal koşullara akıllıca yetiştirilen ekinezya, ıtır, pisik otu, lavanta ve sulu zırtlak otu kadar yüzlerce bitki türünün üretilmesi, araştırılması, tanıtılması ve çeşitliliğinin korunması amacıyla fariza sağlayan bahçede yaz aylarının gelmesiyle nitelik cümbüşü yaşanıyor.

Pembe, beyaz, kırmızı, zerrin ve mor çiçeklerle renklenen şifalı bitkilerin bulunmuş olduğu bahçe, ziyaretçilerin ekosistemin farkına intikal etmeleri düşüncesince vesile sunarken, şifanın doğada bulunduğunu da gösteriyor.

Adacıklardan oluşan ve her kısımda ayrımlı türlerin yetiştirilmesine akıllıca koşulların oluşturulduğu bahçede, yunak ve mutedil hava bitkilerinin arsa almış olduğu serada, emlak içi ve emlak dışından getirilen 90'ı fazla cins bulunuyor.

Ziyaretçiler, etiketler ve bazılarında mevcut QR harf yoluyla bitki üzerine degaje ve ünlü bilgelik alabiliyor.

Kurutulan bitki örnekleri herbaryumda incelenebiliyor

Bahçede, tıbbi bitkilerin hasat edildikten sonradan işlendiği ve kullanılmak az daha dönüştürüldüğü laboratuvar, herbaryum, tohum bankası ve kurutma odası da bulunuyor.

Türüne layıkıyla belli başlı hasat zamanlarında birleşen bitkiler, kurutma odasında ahenkli şartlarda kurutuluyor. Bitkilerin tohumları sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla paketlenerek tohum bankasında korunuyor.

Kurutulan bitki örneklerinin müşterek bölümü herbaryumda saklanıyor. Herbaryum, ziyaretçilerin mevsime müteallik kalmadan istedikleri bitkileri görmesine ve incelemesine olanak sağlıyor.

Uygulamalı eğitimlerin ve atölyelerin düzenlenmiş olduğu laboratuvarda ise yetişmen öğrencilere ve kursiyerlere tıbbi bitkilerden krem, merhem, sabun, kolonya, parfüm, tayyareci yağ ve mertlik ürünü inşası öğretiliyor.

Bitki atıklarının katıksız basma namına değerlendirildiği bahçede, bireşimli basma ve ilaçlara başvurulmazken, sulama düşüncesince damlama ve yağmurlama şekilleri kullanılıyor.

Bitkiler bitki bilimi namına kişileştirme edilip sınıflandırılıyor

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Merve Zengin Tınmaz, 14 bin metrekarelik bölgeye kurulan bahçede, serada yetişen subtropik ve tropik bitki çeşitlerinin arsa almış olduğu 700'ü fazla tıbbi bitkinin bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin her yerinden ve emlak dışından mevrut nebatat düşüncesince değişik bakım ve yetiştiricilik uyguladıklarını dile getiren Tınmaz, bitki bilimi namına kişileştirme edilen bitkilerin akla yatkın cins olup olmadığına bakılıp sınıflandırıldığını anlattı.

Geleneksel ve çağcıl tıpta monografili denilen bitkilerin sınıflandırılmasına başta ehemmiyet verdiklerini tamlayan Tınmaz, "Eğer akla yatkın müşterek türse elan sonradan alanımıza alıyoruz. Tabii çor ve zararlıdan duru olması gerekiyor. Daha sonradan üretimine geçiyoruz. Tohumla üretilen, diken şekli ve derinliğine salname nebatat ile dikme türlerimiz var. Bunları, akıllıca yetiştirme yöntemini belirliyor ve tohumlarının devamını bildirmek düşüncesince derneşik namına tohum bankamızda saklıyoruz." ifadelerini kullandı.

Tınmaz, bitkilerin çiçekli kısımlarının her fasıl ziyaretçiler kabilinden görülebilmesi amacıyla herbaryum koleksiyonu oluşturduklarını anlattı.

Bitkilerin tedavide makbul kısımlarından "drog" örnekleri saklanıyor

Bahçede mevcut laboratuvar, bitki kurutma alanı, herbaryum ve tohum bankasının daima fonksiyonel ve müşterek kısır fasit daire şeklinde bulunduğunu özetleyen Tınmaz, tohumu ekilerek yetiştirilen bitkiden tedavide kullanılması düşüncesince drog denilen örneklerin alındığını, kuruttuktan sonradan paketlenen örneklerin müşterek sene depolarda saklandığını aktardı.

Bitkilerin pH değerlerinin ayrımlı bulunduğunu tamlayan Tınmaz, "Bazıları kumsal toprakta yetişiyor, birileri killi, birileri ciddi arsa istiyor. Onun düşüncesince pH düşürücü birtakım önlemler alıyoruz. Çünkü İstanbul'da bu cins bitkinin ulaşması hakkıyla emekli oluyor. Adaptasyon denemesinde de başta yunak semt bitkilerini aut bölgeye uyarlanmış ederken pişkinleştirme dediğimiz yöntemi izleyerek, müşterek dışarı, müşterek dipdam taşıyarak adaptasyonunu sağlıyoruz." niteleyerek konuştu.

Serada mutedil ve yunak hava bitkileri yetiştiriliyor

Bahçenin sera kısmında mutedil ve yunak iklimde yetişen kestirmece 93 bitki şekli bulunduğunu, bunların müşterek kısmının dikme bulunduğunu tamlayan Tınmaz, burada yetişen bitkilere kip vererek, laboratuvarda da bahçede yetiştirilen türlerden tanıtım gösterisi gayeli birtakım mahsulat yaptıklarını aktardı.

Tınmaz, başkaca sene süresince yetişim gerçekleştirmek düşüncesince mevrut öğrencilere krem ve dümdüz maserasyon yapımını, hisrosol ve tayyareci yağ üretmeyi gösterdiklerini, gene akla yatkın hasat tekniklerine müteallik bilgelik verdiklerini kaydetti. Bitkilerin tanıtılması amacıyla bahçede eğitim, çörek ve türlü çalıştaylar düzenlediklerini dile getiren Tınmaz, bahçenin haftanın 7 haset görüşme edilebileceğini söyledi.

Tıbbi bitkilerin Türkiye'de anadan görme namına baş döndürücü kullanıldığını dile getiren Tınmaz, gene esenlik ve kozmetikte de tıbbi bitkilerden yararlanıldığını aktardı. Tınmaz, kip verdiği gül, burcu kadar bitkilerin başta kozmetik dalında baş döndürücü kullanıldığını, seradaki tropikal meyveler ile yenilebilir otların da besin namına tüketildiğini anlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler