USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İstanbul'un en genç erkek ve en genç kadın muhtarı performanslarıyla ön yargıları kırdı

İstanbul'un en genç erkek muhtarı 24 yaşındaki Muharrem Polat ile en genç kadın muhtarı 25 yaşındaki Edanur Menteş mahallelinin ön yargılarını deneyimsizlik enerjileri ve düzentileme azimleriyle aşmayı başardı.

İstanbul'un en genç erkek ve en genç kadın muhtarı performanslarıyla ön yargıları kırdı
19-10-2021 12:50
İstanbul

Gaziosmanpaşa Kazım Karabekir Mahallesi'nde fariza karşılayıcı İstanbul'un en genç erkek muhtarı 24 yaşındaki Muharrem Polat ile Zeytinburnu Telsiz Mahallesi'nde memur en genç kadın muhtar 25 yaşındaki Edanur Menteş, muhtarlığa yavuklu oldukları devir karşılaştıkları zorlukları ve seçimleri kazandıktan sonraları yaşadıklarını anlattı.

Muhtarlar Günü zımnında nezdinde araya mevrut Polat ile Menteş, İstanbul'un en genç erkek ve kadın muhtarları adına dikkati çekiyor.

En benzeyen rakibine kısaca 2 bin oy ayırt atarak 23 yaşlarında Zeytinburnu Telsiz Mahallesi muhtarı bulunan Menteş ile en benzeyen rakibini 3 bin oy farkla geçerek 21 yaşlarında Gaziosmanpaşa Kazım Karabekir Mahallesi muhtarı bulunan Polat, genç yaşlarına karşın 10 ve 15 salname mahalle muhtarlarına rakip olmaktan çekinmedi.

Seçim çalışmalarını dip nezdinde gidişatta yürüterek ele geçiren muhtarlar Polat ile Menteş, İstanbul'un en genç muhtarları olmanın alım çalım ve mutluluğunu yaşıyor.

"Gençlerin kalburüstü olabileceğini nezdinde el elan ispatladık"

Muharrem Polat, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, İstanbul'un en genç muhtarı olmasının kendisi düşüncesince tarifi muhtemel sıfır nezdinde ihtisas bulunduğunu söyledi.

Muhtar adaylığına müracaat fikrinin, mahallesindeki spor kulübünün cahillik ve taraftarlar cemiyeti başkanlığını icra ettiği çağda dostlarıyla icra ettiği sohbetlerde ortaya çıktığını dile getiren Polat, "Burada danışma ediyorduk, 'Kendimizi nite geliştirebiliriz' derken referandumda seçilme yaşı düştüğünde nezdinde okazyon yakaladık ve 'Muhtarlıktan başlayalım' dedik. Elhamdülillah, gençlerin siyasette de enerjik olabileceği, rastgele ahacık bulunduğu kabil bu işlerde de kalburüstü olabileceğini nezdinde el elan ispatladık." niteleyerek konuştu.

Seçim çalışmalarını yürütürken "Çocuktur, yapamaz" kabil laflarla karşılaştığını özetleyen Polat, "Kimi devir kahvehanelerde, esnaf ziyaretlerinde bu çeşit söylemlerle karşılaştık. 'Kazansa babası mı meydana getirecek muhtarlığı?' kabil laflar söylendi. Çok saçma söylemlerle gönül rahatlığı karşıya geldik ancak hiçbirine aldırış etmedik. Kapısını çaldığımız her insana 'Biz sizin evladınızız, kardeşiniziz' niteleyerek yolumuza çıktık, tevekkül ettik ve kazandık." dedi.

Polat, Kazım Karabekir Mevlana Spor Kulübü'nün 1992'de kurulması zımnında intihap emek harcamaları kapsamında mahalleye 1992 amut dikeceklerini aktararak, şu anne derece kısaca 450 amut diktiklerini ve dikim periyodunu tamamlayacaklarını dile getirdi.

"Bir muhtarın ileti sistemiyle peçe dağıtması Türkiye'de ilk"

Muhtarlık çalışmalarına bağlı bilgelik veren Muhtar Polat, şunları kaydetti:

"Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde çabucak ego değil etraflı muhtarlarımız cansiperane çalıştı. Muhtarlık adına mahallemizde 16 bin 500 peçe dağıttık. Mahallemizde yaşayanlara 'Muhtarımdan maske' yazarak verdiğimiz telefon numarasına ileti atmasını istedik. Gelen mesajlardan adreslere maskeleri götürdük. Bir muhtarın ileti sistemiyle peçe dağıtması Türkiye'de ilk. Biz bunu yaptık."

"Çok iyi nezdinde duygu"

Zeytinburnu Telsiz Mahallesi Muhtarı Edanur Menteş de genç yaşta muhtar olmanın alım çalım donör nezdinde ihtisas bulunduğunu söyledi.

Menteş, Telsiz Mahallesi'nin 50 bin sözü geçen olduğunu, mahallenin daima huruç aldığına dikkati çekti.

Seçimlerde kendisiyle baş başa 3 adayın yarıştığını ve kendisinin biricik kadın yavuklu bulunduğunu anlatım fail Menteş, mahalledeki önce kadın muhtarın da kendisi bulunduğunu kaydetti.

Menteş, şunları söyledi:

"İstanbul'da benden elan genç muhtar olabileceğini baş döndürücü düşünmüyordum ancak Türkiye'de ihtimal olmaktadır niteleyerek düşünüyordum. Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Başkanı Selami Aykut ile az buçuk araştırı yaptık. Araştırmalarımız kararında en genç kadın muhtarın benim bulunduğu ortaya çıktı. Bundan baş döndürücü mutluyum, benim düşüncesince baş döndürücü alım çalım donör nezdinde şey. Çünkü İstanbul doğrusu ayrı ve Türkiye'de en genç (kadın) muhtar edinmek baş döndürücü önemli, iyi nezdinde duygu."

23 yaşlarında muhtar seçilen Menteş, seçimlerde en benzeyen rakibine 2 bin kesir oy ayırt attığını dile getirerek, "Adaylığıma karşıma çıkan yurttaşlar vardı, kimesne benden beklemiyordu, '23 yaşlarında genç kız, nazar boncuğu nesne yapamaz' düşüncesindelerdi. Mahalledeki popülasyon yapısına göre, rastgele yöreden azalarımı seçtim. Ardından intihap çalışmasını yürüttüm. Telsiz Mahallesi'nde girmediğim ev yoktur." ifadelerini kullandı.

Muhtar olduğuna inanmayanlara kartını gösteriyor

Vatandaşlarla muhtarlıkta yaşamış bulunduğu anılara yer veren Menteş, laflarını şu şekilde tamamladı:

"Çok şaşırıyorlar. Muhtarlığa geldiklerinde 'Muhtarla görüşecektim' diyorlar. 'Benim' dediğimde 'Hayır, siz değilsiniz' diyorlar. Muhtar kartımı gösterdiğim baş döndürücü insan olmuştur. İnanmıyorlar ancak baş döndürücü da bahtiyar oluyorlar. Seçim vaktiyle baş döndürücü tepkilerle karşılaştım aslında. 'Çok gençsin, yapamazsın, nite yapacaksın' kabil laflar ancak Fatih Sultan Mehmet nite İstanbul'u fethettiyse ego de 'Gençler yapabilir' dedim. Muhtar olduktan sonraları tepkiler baş döndürücü güzel. Herkes baş döndürücü seviniyor, bahtiyar oluyor. 'Mahallemizde genç nezdinde muhtarımız var' diyorlar."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler