USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İstanbul'un dereleri el atılmasını bekliyor

İstanbul'da temizlenmeyen ve ıslahat edilmeyen dereler, geriz ve atılan suların akmasıyla oluşan pislik ve çirkin çağ dolayısıyla ahali sağlığını zılgıt ediyor.

İstanbul'un dereleri el atılmasını bekliyor
22-04-2022 17:25
İstanbul

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) yazık sahası ortamında arazi düzlük iskân yerlerinden ve uran bölgelerinden başlayarak denize cari bazısı dereler, çevreye necaset ve çirkin çağ yayıyor.

Lağım ve atılmış sular dolayısıyla sivrisinek ile gayrı dokuncalı haşerelerin çoğalmasına kaynak bulunan dereler, bulaşan rahatsızlıkların deposu durumuna geliyor.

Söz konusu derelerin çevresinde neşeli yurttaşlar senelerdir yaşadıkları bu soruna yetkililerin hal bulmasını arzu ediyor.

Menekşe Deresi'nin suyunun rengi değişti

Küçükçekmece kazasından Marmara Denizi'ne dökülen Menekşe Deresi'nin suyunun kahverengine döndüğü ve bazısı yerlerde yosunlaşmaların oluştuğu görülüyor.

Çok sayıda dolaşma ve balıkçı teknesinin otopark noktayı noktası bulunan dereden çevreye bazısı vakitler çirkin kokuları yayılıyor.

Mimar Sinan Köprüsü civarında, derenin renginin hâlâ koyulaşarak kızıla yaklaştığı gözlemlendi.

Dereye yaklaşan tevakkuf fail Şehmuz Tekin, çevredeki fabrikaların suyunun nehre dağılmış olabileceğini belirterek, "İleride çokluk yer aldığı düşüncesince necaset art geliyor. Temizlik oluyor, anladığım kadarıyla uğraşıyorlar ama ne olacak bilmiyorum. İnşallah dereyi temizlerler." dedi.

Tarabya Deresi'nde necaset sürüyor

Sarıyer Tarabya Mahallesi'nin iç kesimlerinden başlayarak İstanbul Boğazı'na dökülen Tarabya Deresi'nde de necaset ve nitelik değiştirmek gözlemlendi.

Yakınlarında epey sayıda lüp bulunmuş yer aldığı derenin debisinin bağan yer aldığı ve bazısı kısımlarının kurumuş yer aldığı görüldü. Uzun seneler Tarabya Deresi'nin beraberinde tevakkuf fail Mehmet Ekinci, dereden iğrendirici su aktığını söyledi.

Ekinci, nehre cari su yolunun ortak bölümüne pöhrenk döşendiğini belirterek, "Geri kalanı ağaçlık niteleyerek bırakmışlar. Biz denir ki pöhrenk döşensin, izlek biçim yapılsın." dedi.

Dere dair İSKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin mesuliyeti birbirine yahut Sarıyer Belediyesinin üstüne attığını özetleyen Ekinci, "Bize 'Projeye aldık.' diyorlar ama özü yok, birçok dönemdir böyle." niteleyerek konuştu.

Ekinci derenin çirkin koktuğunu dile getirerek, "Daha evvel merhum üvey baba buradaki suyla abdest alırmış. Temiz su akarmış buradan, içerlermiş, deminden balçık akıyor." ifadesini kullandı.

"Binaların halis muhlis şebeke atıkları nehre bağlandı"

Maltepe kazasından Marmara Denizi'ne dökülen Dragos Deresi'nde de devir hin yaşanmış bulunan necaset ve çirkin çağ semt sakinlerini huzursuz ediyor.

Dragos Deresi'nin yakınında tevakkuf fail Costa Halamidis, poyraz yer aldığı devir deredeki halis muhlis pisliklerin denize aktığını söyledi.

Bir müddet öncesine denli derede sandalların bulunduğunu fakat necaset dolayısıyla bunların kaldırıldığını dile getiren Halamidis, şunları anlattı:

"Binaların halis muhlis şebeke atıkları nehre bağlandı. Bu dere kanalizasyonu denize boşaltıyor. Burada gezemezsin, duramazsın. Bazen epey iğrendirici kokuyor. Şu an dere derin gri, epey çirkin renk, halis muhlis süprüntüler var. Deniz, koli basili, bakteri doluyor. Denizde çalışkan balık bulamazsın, ölüyorlar. Buradan denize girmek, kendini ölüme atmaktır, imkansız."

Kolağası Deresi'ne bölgedeki evlerin geriz suları karışıyor

Sarıyer Rumeli Feneri Mahallesi'nin içerisinden geçerek Karadeniz'e dökülen Kolağası Deresi'ndeki necaset de yakınlarda neşeli esnaf ve vatandaşların tepkisine kaynak oluyor.

Bölgedeki evlerin geriz sularının akmış yer aldığı ve çöplerin bulunmuş yer aldığı derede, suyun renginin de griye döndüğü görülüyor.

Kirlilikten ve çirkin kokudan ötürü sivrisineklere ve hastalıklara faktör bulunan dereden, mahalle sakinleri şikayetçi.

Rumeli Feneri Mahallesi Muhtarı Serkan Gerçek, mahalledeki derede geriz suyu, çirkin çağ ve sivrisinek üzere sağlığı etkileyen sorunların bulunduğunu belirtti.

Rumeli Feneri'nin gezinsel ortak arazi bulunduğunu özetleyen Gerçek, Rumeli Feneri Kalesi'nin doğrudan beraberinde hakeza ortak derenin bulunmasının gezinsel ortak alana yakışmadığını kaydetti.

Haramidere Deresi'ne uran fabrikası atıkları karışıyor

Esenyurt Haramidere Deresi'nin, Selahaddin Eyyubi ile misal mahallelerinin kesiştiği kesimden cari bölümünde, bölgedeki kanallardan cari iğrenç su, dere suyunun köpürmesine kaynak oluyor.

Boya ve plastik üzere ciddi uran fabrikaları ile Esenyurt Belediyesi kurban kesimhanesinin önünden güzeşte dereden de çevreye devir hin çirkin kokular yayılıyor.

Bölgede levent boylu zamandır esnaflık karşılayıcı Cem Kuyumcuoğlu, çevredeki üretimlik atıklarının nehre karıştığını söyledi.

Dereye cari sıvının kimyevi bulunduğunu tamlayan Kuyumcuoğlu, "Akşama denli cins yazar elvan akıyor, kırmızı, mavi, sarı. Bütün fabrikaların atıkları burada. Yazın sivrisinek oluyor, laşe üzere kokuyor, burada durulmuyor. Fabrika atıkları buraya verilmesin yahut tasfiye konulsun. Bu dere iri ihtimalle Marmara Denizi'ne akıyor. 1975'ten buyana buradayım. Eskiden denize girerdik, deminden giremiyoruz. Bu necaset yer aldığı sürece de girilmez, çocuklarımıza yazık." ifadelerini kullandı.

Ayamama Deresi'ne müdahil atılmış sular, çirkin çağ ve kirliliğe kaynak oluyor

Bakırköy'de İSKİ Ataköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'yle fabrikalar ve iskân yerlerinin yanından güzeşte Ayamama Deresi'ne kanallardan atılmış su karışıyor.

Marmara Denizi'ne dökülen derenin bazısı kısımları atılmış suların da etkisiyle köpürüp yosunlaşıyor. Dereden çevreye çirkin kokular yayılırken, bazısı kısımlarında ise suyun renginde değiş yaşanıyor.

Mahalle sakinleri de çağ ve necaset dolayısıyla şikayetçi oldukları nehre yetkililerin hal bulmasını istiyor.

Kokudan kırıklık duyan vatandaşlardan Atılay Öznur, derede ortak çalışmanın gerçekleştiğini söyledi.

Öznur, nehre revan kanalların kesif pıtrak açıldığını dile getirerek, "(Deredeki) Bütün atıklar laşe üzere kokmaya başlıyor. Biz ortak dü el şikayetçi olduk. Şikayetçi olunca kapatıyorlar ama hâlâ sonradan yine açılıyor. Son dü haftadır daim açık. Tüm şehir sakinleri adına şikayetçiyiz." dedi.

Çengelköy Bekar Deresi, iğrenç suları ile Boğaz'ı kirletiyor

Üsküdar Bosna Bulvarı'ndan Çengelköy Sahili'ne denli uzanan Bekar Deresi'nin Boğaz'a döküldüğü yerdeki necaset ve çirkin koku, yöre halkını ve esnafı huzursuz ediyor.

Yurt içi ile dünya dışından Çengelköy'e ziyarete gelen, esnaftan alım satım yapmış olup sahilde devir etmek talip domestik ve ecnebi turistler de kirlilikle çirkin kokudan şikayetçi.

Bölgedeki esnaf ise alıcı kaybetmemek ve çirkin kokunun içeriye girmesini engel olmak düşüncesince iş yerlerinin aut cephesine güzeşte yıl koyduğu vantilatörleri, probleminin çözülmemesi dolayısıyla hala kaldırmadı.

Çengelköy'de sahilde gezen Onurcan Bacak, çevreyi görmek, araştırmak ve Boğaz'ın güzelliği düşüncesince burada bulunduğunu tabir ederek, şunları aktardı:

"Fakat ulaşınca az buçuk hâlâ çevreye baktığımızda az buçuk necaset var. Bu boyut da kılıç İstanbullular adına insanoğlunun içini az buçuk acıtıyor. Biraz da şu tarafa (dereye) baktığımızda az buçuk geriz ve sınai necaset var. Bunu görür görmez bakıyoruz, İstanbul tarihi, kadim ortak kent. Buranın biyoçeşitliliğine, güzelliğine hakeza yakışmıyor. Biraz hâlâ düzenlense, az buçuk hâlâ temizlense İstanbul'a yerinde ortak biçimde biz düşüncesince de hâlâ elleme olabilir, hâlâ bahtiyar olabiliriz. Temizlik bizim düşüncesince önemli. Çevre bilincinin oluşması lazım."

Alibeyköy Barajı'na cari derenin taşımış yer aldığı iğrenç su çevreyi yıldırma ediyor

Sultangazi’de İSKİ'nin Atıksu Terfi Merkezi'nin tarafındaki dereden cari iğrenç su, çevreye çirkin kokular yayıyor.

Alibeyköy Barajı'na uzanan deredeki su, devir hin mavi, yeşil ve yağız renkte akıyor. Sudaki nitelik değişiminin çevredeki fabrikaların atıklarından kaynaklandığı belirtiliyor.

Dere çevresinde biriktiği tanıdık çöpler, yöre sakinlerinin sağlığını da yıldırma ediyor. Mahalle sakinleri, çöplerin toplanması ve derenin ıslahı düşüncesince yetkililerin düzentileme başlatmasını istiyor.

Ayazağa Deresi'ne cari geriz suyu şikayetlere kaynak oluyor

Sarıyer'deki bazısı sitelerin geriz suyunun 3 yılı epey süredir akmış yer aldığı Ayazağa Deresi'ndeki çirkin çağ ve görüntüden şikayetçi bulunan semt sakinleri, yetkililerden hal bekliyor.

Ayazağa Mahallesi Muhtarı Mustafa Karaman, 3 senedir geriz suyunun mahallenin deresine aktığını, vatandaşların şikayetçi bulunduğunu ve ortak hal beklediklerini söyledi.

Ayazağa Deresi'nin Haliç'e aktığını tamlayan Karaman, İSKİ'nin ortak an evvel harekete geçmesini isteyerek, şu biçimde bitmeme etti:

"Bahçeköy'de ormanın içerisindeki villaların geriz suları yer aldığı üzere bizim mahallenin içerisine akıyor. Normalde İSKİ'nin dobra ortak düzelti emek harcaması yaparak burayı arama dibine alması gerekirken geriz suyu aracısız Ayazağa Deresi'ne akıyor. Özelikle edebiyat burada pislikten, kokudan, sinekten duramıyoruz. Vatandaşımız epey huzursuz oluyor. Sürekli telefon açıp yakınma ediyorlar, içtimai medyaya yazıyorlar. İSKİ'ye yüz kere arzuhâl yazdık. Gelen yanıtta 'Yatırım planına aldık, yapacağız.' deniliyor. Başka denen ortak bilinçlilik yok. Ama 3 yıldan buyana hala ortak düzentileme yapılmadı. Bir an evvel dere yatağındaki hepsi bu iğrendirici atılmış sular temizlenmeli."

İstinye Deresi'nin yaymış yer aldığı çirkin çağ çevreye kırıklık veriyor

Sarıyer'de İstinye Deresi'nin yaymış yer aldığı çirkin koku, vatandaşları ve esnafı huzursuz ediyor. İstinye Mahallesi'nde Sarıyer Caddesi'nden başlayarak sahile denli bitmeme fail İstinye Deresi'nin yaymış yer aldığı çağ ile dere yatağı ve koyda biriken atıklar, yakınlarda kırıklık oluşturuyor.

Mahalle sakinleri ve esnaf, dere temizlenmediği düşüncesince yağışların gelmesiyle de kokunun ortak dobra artmasından şikayetçi.

Derenin bulunmuş yer aldığı caddede iş noktayı bulunan esnaf Necmi Yegen, derenin çabucak temizlenmesi icap ettiğini söyledi.

Deredeki necaset dolayısıyla sivrisineklerin de arttığını tamlayan Yegen, "İstinye Deresi'nden yayılan kokudan ve sivrisinekten durulmuyor. Dere temizlenmiyor. Gelen halis muhlis rahmet suları, kanaldaki kir ortamında kalıyor. Bu da kokuya kaynak oluyor. Normalde temizlenmesi lazımdı, hem çağ yapmaması düşüncesince bununla birlikte sivrisineklerin çoğalmaması için. Evde sivrisinekten uyuyamıyoruz. Pencereleri açamıyoruz." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler