USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İstanbul'daki sistem lisesi öğrencileri depremzedeler düşüncesince okullarına koştu

İstanbul'daki mesleksel ve beceri Anadolu lisesi öğretmen ve öğrencileri, "asrın felaketi" kendisine nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen afetzedeler düşüncesince ekmek, battaniye ve soba üzere gerekseme malzemeleri üretiyor.

İstanbul'daki sistem lisesi öğrencileri depremzedeler düşüncesince okullarına koştu
10-02-2023 14:09
İstanbul

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen 10 il düşüncesince kolları sıvayan fahri öğretmen ve öğrenciler, okullarındaki atölyelerde üretim hazırlamaya başladı.

Gönüllü velilerin de dayanaklık eylemek olduğu, 45 okulun bünyesindeki atölyelerde sürdürülen çalışmalarla ekmek, kurabiye ile azık hazırlanıyor. Atölyelerde başkaca battaniye, atkı, bere, eşofman, panço, soba, plastik kaşık ile diren ve tabldot da üretiliyor.

Okullarda imal edilen 60 bin ekmek, 10 bin kumanya, kısaca 4 bin battaniye, 200 soba, 800 kaşkol ve üzüntülü depremzedelere gönderiliyor.

AA ekibi, hasbilik esasıyla hararetli biçimde etkin öğrenciler ve öğretmenlerin üretim periyodunu görüntüledi.

Öğretmenler ve öğrenciler emekleri anlattı

Ümraniye Halide Edip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ebru Kaya, çalışmalarla ilgili, deprem yer aldığı andan itibaren ne yapabileceklerini fikren değişmeyen verdiklerini söyledi.

Tüm atölyelerini çalışkan bir duruma getirmeye çalıştıklarını dile getiren Kaya, kaba maddeyi realizasyon ettiklerini ve ekmeğe aşırı gerekseme bulunduğunu bildikleri düşüncesince elden üretime başladıklarını anlattı.

Kaya, yiyecek-içecek hizmetleri öğretmenleri, fahri veliler, haricen mevrut öğretmenler ve öğrencilerle 12 bin kazanç ürettiklerini ve üretmeye bitmeme ettiklerini kaydetti.

Üretim düşüncesince aşırı müşterek tomar un bağışı aldıklarını belirterek bağışçılara teşekkürname fail Kaya, "İnanıyorum ki depremzedelere bu aşırı yarayışlı olacak, ulaşacaktır. Milli bütünlük ve el birliği içinde çirkin haset de atlatacağımıza inanıyorum. Bu kazanç üretim atölyesinin kurulumundan ötürü da (Milli Eğitim Bakanı) Mahmut Özer Bakanımıza aşırı teşekkürname ediyorum. Çok iri emekleri oldu. Ne derece lüzumlu müşterek asliye besin maddesinin ne derece lüzumlu zamanlarda, lüzumlu bölgelere erişmiş bulunduğunu da görmüş olduk." niteleyerek konuştu.

Bunun dışında moda dizayn teknolojileri atölyesinin de çalıştığını tamlayan Kaya, battaniye, bebek battaniyesi, panço, eldiven, atkı, üzüntülü denli deprem branşında lüzumlu bulunan dört başı mamur materyalleri öğrenip, bunları ürüne çevirecek maddeler geliştirdiklerini aktardı.

Kaya, ürünlerini Kızılay, kaza ve şehremaneti marifetiyle deprem bölgelerine ulaştırmaya çalıştıklarını ve üretimin bitmeme ettiğini söyledi.

Hazırladıkları ürünleri güneş böylecene ait birimlere ilettiklerini özetleyen Kaya, yalnızca üretim yapmadıklarını ve mekân okullar ile velilerden mevrut yardımları, okullarında sevkiyat sürecinde ıslanmaması düşüncesince akıllıca bir duruma getirerek gönderdiklerini kaydetti.

Kaya, battaniye üretiminin kumaşa ilişkin bulunduğunu dile getirerek, 250-300 yöresinde şahsi battaniye, 100-150 yöresinde bebek battaniyesi ürettiklerini anlattı.

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Şefi Engin Nefes de bakanlığın kazanç üretim atölyesiyle ait müşterek projesinin bulunduğunu aktararak, "Burada günce 12 bin kazanç üretimimiz mevcut ve bunları depremzedelere ulaştırıyoruz. Şu an eğitim-öğretim dinlence yer aldığı düşüncesince fahri öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve okulumuzun mensubu iane ediyor. Yoğunluk olmaktadır ama aşina koşullarda onları önemsemiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Onlara iane eylemek düşüncesince uğraşıyoruz"

Moda-tasarım kısmı 12. derslik talebesi Sıla Arslan, depremzedelere iane eylemek düşüncesince aşırı güç gösterdiklerini belirterek, şunları aktardı:

"Çok üzüldük. O nedenden battaniye dikimi, elbise olsun elimizden ne geliyorsa onlara iane eylemek düşüncesince uğraşıyoruz. İnşallah katkıda bulunmuşuzdur. Hem haricen mevrut müşterek güruh bacı mevcut hem belirgin liseden gelenler mevcut bununla müşterek kılıç öğrenci namına geldik buraya katkıda bulunmaya çalışıyoruz."

"Düğümleniyor rastgele nesne boğazımızda"

Açık Öğretim Okulu moda-tasarımı kısmı 12. derslik talebesi Sevcan Saltan, katkıda bulunmuş yer aldığı düşüncesince bahtiyar bulunduğunu söyleyerek, duygularını şöyleki anlattı:

"Çok nesne mevcut da aslında, düğümleniyor rastgele nesne boğazımızda. Elimizden geleni yapıyoruz. Okulumuza da aşırı teşekkürname ederiz hakeza müşterek okazyon verdi bize. En azından müşterek şeyler yapıyoruz kalbimiz, yüreğimiz soğuyor. Yapamıyoruz, elimizden bu derece geliyor. Burada battaniye diktik. Polar şimdi ısıdam yer aldığı düşüncesince alt-üst eşofman takımı, bereler diktik."

Moda-Tasarım Alan Şefi Çiğdem Sarı da okuldaki 6 atölyelerini depremzedelere bere, battaniye ve eşofman ekibi istihsal onarmak düşüncesince açtıklarını anlattı.

Depremzedeleri ısıdam dokunabilecek rastgele muhtelif ürünü üretip gönderdiklerini kail Sarı, her insanın elinden geleni hazırlamaya çalıştığını, kendisinin de bu mevzuda ateşli bulunduğunu dile getirdi.

Çalışmalara fahri namına eklenen besin mühendisi Naime Gül, gönüllülerle beraberce İstanbul bazında 60 bin kazanç ürettiklerini, ürünleri alana sağlıklı şerait altında gönderdiklerini ve el birliğiyle çalıştıklarını belirtti.

Depremzedeler düşüncesince soba üretiliyor

Ümraniye Mustafa Kemal Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Nurettin Tombak, deprem bölgesindeki acıları hafifleştirmek düşüncesince fahri öğretmenlerle beraberce cereyan başlattıklarını ve bu kapsamda düğün sobaları ve ya istinas sobaları kurmayı amaçladıklarını kaydetti.

Öğretmenlerin bağışlarıyla materyal realizasyon ettiklerini anlatım fail Tombak, bu malzemelerle eroin uygulayım bilimi alanındaki öğretmenlerin üretime başladığını anlattı.

Sobanın üretim sürecindeki aşamalarını tamlayan Tombak, evvel ilkin günde 20-25 soba üretimi gerçekleştirmek düşüncesince işe koyulduklarını fakat günde 40 sobayı anık biçimde doğrulama eylemek istediklerini aktardı.

"O acılara em kazanmak istiyoruz"

Deprem branşında iri teessürat yaşandığını tamlayan Tombak, "Bütün kavim namına yaşadık. O acılara em kazanmak istiyoruz kılıç de. Zaten kılıç pandemi yıllarında da üreten manzume liseleri namına çalıştık. Siperlik, peçe yaptık. Biz, 26 bin güneşlik ürettik okulumuz olarak. 13 ilimizin esenlik kuruluşlarına doğrulama ettik bu siperlikleri. Biz, manzume liseleri namına milletimizin rastgele devir çirkin gününde de dobra yerinde da rastgele daim yanındayız. Her devir üretim bitmeme ediyor bizde. İyi senelerde okullarımıza esna üretiyoruz. Kötü senelerde da ne gerekiyorsa behemehâl o üretime katkıda mevcut kazanmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Metal kısmı 10. derslik talebesi Osman Alperen Akçağ, depremden ötürü ümitsiz olduklarını ve iane eylemek istediklerini söyleyerek, imal edilen sobaların tırlara yüklenerek deprem bölgelerine gönderileceğini anlattı.

"Bu antipatik havalarda en azından müşterek sobayla ısıdam temas tecrübe edelim istedik"

Metal Teknolojisi Öğretmeni Çetin Ural, okuldaki öğretmenlerin katkısı ve desteği ile ne yapabileceklerini düşündüklerini ve bu antipatik havalarda en azından müşterek sobayla müşterek ısıdam temas gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

Ural, "Elimizden mevrut bu çünkü. Daha ilavesi gelemedi şimdilik elimizden. Arkadaşlarımızla müşterek hacim mülk topladık ve rastgele daim beraberce bu sobayı tasarlayıp, onlara araştırma görevlisi olabilmek, müşterek temas muktedir ballanmak düşüncesince bu süreci başlattık. Allah razı olsun herkesten. Hep beraberce müşterek şeyler hazırlamaya çalışıyoruz elimiz erdiğince." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler