USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İstanbul Üniversitesi yüzeyin peşi sıra dipteki müsilajı da temizlemeyi başardı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi, Marmara Denizi'nin yüzeyinin arkası sıra dipteki müsilajı da saf içinde kükremek bakteri izolatlarıyla temizlemeyi başardı.

İstanbul Üniversitesi yüzeyin peşi sıra dipteki müsilajı da temizlemeyi başardı
17-11-2021 12:16
İstanbul

İÜ Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ ve kadrosu tarafından, müsilajın natürel boyunca yarayışlı bakterilerle bertarafı düşüncesince Çevre ve Şehircilik ile Tarım ve Orman Bakanlıklarının onayıyla 8 Haziran'da tayyareci emek vermek başlatıldı.

Çalışma kapsamında evvela yerine 8-13 Haziran'da İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) Yenikapı Yediemin Limanı’nda yüzeydeki müsilaj, şimdi evvela denizden izole edilerek laboratuvarda uyutulan ve metabolik nitelikleri müsilajı ayrıştırmaya akla yatkın olanlar arasından seçilen evcil bakterilerle değme güneş sabahleyin ve şeb ezanı uygulanarak temizlendi.

Prof. Dr. Altuğ ve kadrosu çalışmanın devamı yerine denizin dibindeki müsilajı da bire bir yöntemle arıtmak düşüncesince bire bir noktada 14-30 Haziran ortada Şehit Taner Çebi İtfaiye İstasyonu Arama Kurtarma Dalgıçlarıyla değme güneş sabahleyin ve şeb ezanı bire bir uygulamayı yaptı.

Altuğ ve kadrosu çalışmanın devamı yerine denizin dibindeki müsilajın da bakteri uygulaması ile bertarafı düşüncesince 14-30 Haziran arasında, Yenikapı Limanı mendirek boyunca seçilen noktada Yenikapı Şehit Taner Çebi Kara ve Deniz İtfaiye İstasyonu kontrol istirdat dalgıçlarıyla değme güneş sabahleyin ve şeb ezanı bire bir uygulamayı yaptı.

Çalışma kararında yüzeyin peşi sıra dipteki müsilaj da natürel boyunca çokluk bakteri izolatlarıyla temizledi.

Prof. Dr. Gülşen Altuğ, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, şimdi evvela çokluk yüzeyinde mevcut müsilajın temizlenmesi düşüncesince ilmî emek vermek yaptıklarını anımsattı.

Çalışmada 20 senedir denizlerden izole edilen evcil bakteri izolatları arasından seçilen yarayışlı bakterileri uyguladıklarını tamlayan Altuğ, "Sabah ve şeb ezanı makbul emek vermek ile çokluk yüzeyinde müsilajın temizlendiği gözlendi ve neticeler görsel kayıtların beraberinde analizlerle değerlendirildi." dedi.

Deniz yüzeyindeki müsilajın çokluk bakteri izolatlarıyla temizlenmesinin ardından, dipteki müsilajı da bertaraf etmek düşüncesince bire bir yöntemi uyguladıklarını özetleyen Altuğ, "Dip çalışmalarında bakteri uygulamaları düşüncesince dalgıçlar sebebiyle meydana getirilen uygulamanın beraberinde çokluk altına yerleştirilen düzeneklerle ve materyale emdirilen bakteri uygulamalarıyla ayrımlı teknikleri test ederek tatbikat infaz metotlarına müteveccih cevapları araştırdık. Bakteri uygulamaları müspet sonuçlandı." sanarak konuştu.

Pilot çalışmanın peşi sıra TÜBİTAK müsilaj çağrısı kapsamında TÜBİTAK’a plan sunduklarını ve projenin desteklendiğini dile getiren Altuğ, şöyleki bitmeme etti:

"Proje kapsamında müsilajın bertarafı düşüncesince tayyareci çalışmada beğenilen bakteri karışımlarının bentik ve pelajik ekosisteme tesirleri dair ati deneyli icraat bitmeme ediyor. Aynı sürede bakteri karışımlarının iri istidatlı üretiminin optimizasyonu dair da çalışıyoruz. İstanbul Üniversitesi Deniz Biyolojisi Ana bilgelik Dalında Akuatik Mikrobiyal Ekoloji Laboratuvarı altyapısı ve kişi öz kaynaklarımızla evvela tayyareci emek vermek denemelerinde hem yüzeyde hem dipte icraat başarıyla tamamlandı. Yani çokluk bakteri izolatlarıyla yüzeyin peşi sıra dipteki müsilajı da temizledik. TÜBİTAK destekli plan ile ilişik ati ilmî tetkikat ve bire bir sürede meydan ölçekli üretime müteveccih icraat ise bitmeme ediyor. Bilimsel yapılabilirliği göstermeye müteveccih çalışmalarla bakterilerin çevresel uygulamalarda gine mikrobiyal ekoloji bilgilerine erbap takımlar çeşidinden eleştiri yerlerde yol edilebilirliğine müteveccih veriler kurmayı da amaçlıyoruz."

Altuğ, dipteki icraat esnasında uyguladıkları yöntemin balık hareketliliğine tek dokunca vermediğini de laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler