USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İstanbul Tıp Fakültesi'nde ameliyatlarda 'robotik cerrahi' dönemi

Prof. Dr. Faruk Özcan, "Kalp haslet cerrahisi ve umumi cerrahi ameliyatlarında kullanılmasını hedefliyoruz. Robotik cerrahiyi aşırı yayılmış adına eksiksiz cerrahi branşlarda gitmek gibi hedeflerimiz var." dedi.

İstanbul Tıp Fakültesi'nde ameliyatlarda 'robotik cerrahi' dönemi
18-12-2021 13:05
İstanbul

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi'nde teşrinievvel ayında kullanımına başlanan ve "cerrahinin geldiği en akıbet nokta" adına vasıflandırılan robotik cerrahi, ürolojik ve jinekolojik emraz düşüncesince uygulanırken, umumi cerrahi ile önsezi ve alışkanlık cerrahisi sahalarında kullanması düşüncesince de hazırlıklar yürütülüyor.

Küçük kesilerle ameliyat olanağı sunan; üroloji, avrat hastalıkları, umumi cerrahi, bebek cerrahisi, döş cerrahisi, kulak koku alma organı boğaz, önsezi alışkanlık cerrahisi ilkin kazanmak kadar nice bölgede kullanılabilen robotik cerrahi teknolojisine hem doktorların bununla müşterek hastaların hevesi artıyor.

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi'nde de "cerrahinin geldiği en akıbet nokta" adına vasıflandırılan robotik cerrahi ameliyatları teşrinievvel ayından beri yapılıyor. Bu kapsamda, 9'u kestanecik kanseri, 5'i böbrek tümörü, 1 er bezi kanseri kazanmak kadar 15 harekât robotik cerrahi yöntemiyle gerçekleştirildi.

"Önemli fonksiyonların ve anatomik binanın korunmasında katkıları bulunan ortak yöntem"

AA muhabirinin sorularını yanıt veren İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı ve Ürolojik Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Özcan, robotik cerrahinin, "laparoskopik cerrahi" denilen karnın içerisinin gazla şişirildikten sonradan robotik yahut enstrümanların konulduğu portların yerleştirilmesiyle meydana getirilen ameliyatlar bulunduğunu anlattı.

Ekim kocaoğlan başlangıcında robotik cerrahi ameliyatlarına başladıklarını, bu teknolojiyi en baş döndürücü ürolojik kanserler ve jinekolojik operasyonlar düşüncesince kullandıkları tamlayan Özcan, "Kalp alışkanlık cerrahisi ve umumi cerrahi ameliyatlarında kullanılmasını hedefliyoruz. Robotik cerrahiyi baş döndürücü münteşir adına halis muhlis cerrahi branşlarda görmek kadar hedeflerimiz var." dedi.

Prof. Dr. Özcan, açıkça ameliyatlar ile robotik cerrahinin farkına değinerek, şunları kaydetti:

"Robotik cerrahi teknolojisiyle ameliyat yerini elan şişman gördüğümüz düşüncesince elan dikkatli ortak emek vermek yapıyoruz. Bazı ehemmiyetli fonksiyonların ve anatomik binanın korunmasında fazladan katkıları bulunan ortak ameliyat yöntemi fakat açıkça cerrahi ameliyatlar güzel yapıldığı takdirde bu katkıları gene sunmakta. Mesela, kestanecik ameliyatlarında gereklilik sübvansiyon ve eşeysel fonksiyonlarının korunması açısından ağır katkıları var. Robotik cerrahi olaylarında kan kaybı sayı farkı 50 mililitre yöresinde olabilirken, açıkça ameliyatlarda bu 350-400 mililitreyi bulabilmekte. Vücut bunları tolere edebiliyor güçlükle elan dikkatli ortak emek vermek bulunduğu düşüncesince robotik cerrahide bu nezif elan az oluyor."

Robotik cerrahide düet konsol teknolojisi

Robotik cerrahinin kadro işi olduğuna ayraç fail Özcan, "Konsol cerrahı, hastabaşı cerrahı, ameliyat hemşiresi, anestezisi, bunların bütünü baş döndürücü hususi ve bunlarda görmüş geçirmiş kazanmak gerekiyor. Hastabaşı cerrah, konsol cerrahına baş döndürücü şişman yardımcı. Ameliyat hemşiresi ayrımsız halde aletlerin hazırlanmasında görevli. Hasta düşüncesince hususi ortak konuş gerekiyor, duyum yitimi ekibimiz de bunların monitörizasyonunda dört dörtlük ortak ekipman biçiminde çalışmamızı sağlıyor." bilgisini verdi.

Özcan, robotik cerrahi düşüncesince hususi ortak yetişek olduğunu, ilk önce robotun kullanımının öğrenilmesi icap ettiğini belirterek, elan sonradan hastabaşı cerrahı adına bu bölgede nice ameliyat yapmış tecrübeleri cerrahların nezdinde tekniğin kılgısal adına öğrenildiğini anlattı.

Robotik cerrahide düet konsol teknolojisinin bulunduğunu da aktaran Özcan, "Bir tarafta elan az profesyonel cerrah, ortak tarafta profesyonel ortak cerrah. Anında istediği halde kontrolü ele alarak müdahaleler yapabiliyor ve eğitimi sağlıyor. Bu elbette bilginin nakledilmesi açısından baş döndürücü önemli. Bilgiyi rastgele devir nakletmeye, bizlerden ahir kuşakların da bunu öğrenmesine ve uygulamasına çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Robotik cerrahinin fiyatlı ve cihazın bakımlarının masraflı bulunduğunu tamlayan Özcan, cihazın fakülteye getirilmesinde bevliye anne bilim branşının yanı esna şifahane yönetimi, dekanlık ve başhekimliğin katkıları bulunduğunu dile getirdi.

Hastalardan robotik cerrahiye talep

Prof. Dr. Özcan, robotik cerrahinin hastaya katkıları açısından baş döndürücü yeğleme edilen ortak ameliyat yöntemi durumuna geldiğine dikkati çekerek, "Son senelerde hastalar robotik cerrahinin yapılabildiğini bildikleri düşüncesince aracısız robot isteğiyle geliyorlar. Hastalarımıza açıkça cerrahi opsiyonunu da rastgele devir sunuyoruz. Robotik cerrahinin hastayla ilgilendiren elbette bazısı külfetleri olabiliyor. Hastaya bilim verildiği devir zat tercihini yapıyor." sanarak konuştu.

Robotik cerrahi ameliyatları düşüncesince bekleme listesinin, açıkça ameliyatlara layıkıyla elan çelimsiz bulunduğunu dile getiren Özcan, bu uygulayım bilimi elan baş döndürücü yaygınlaştıkça ve duyuldukça küsurat taleple beraberce listenin de uzayacağını anlatım etti.

Prof. Dr. Özcan, güre doktorların robotik cerrahiyi öğrenmeleri düşüncesince iştahlı ve gelişmelere açıkça olmaları icap ettiğini belirterek, bu bölgede profesyonel merkezlerde behemehâl yetişek de almaları önerisinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler