USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Isparta ve Burdur'un mor bahçelerinde hasat telaşı

Isparta ve Burdur'daki bahçelerde mor rengiyle görsel ziyafet yaşatan lavantanın hasadı yapılıyor.

Isparta ve Burdur'un mor bahçelerinde hasat telaşı
23-08-2022 18:06
Isparta

"Lavanta ıtırlı köy" yerine anılan Kuyucak köyü ve Burdur Gölü kenarındaki lavanta bahçeleri sezonda binlerce konuğu ağırladı. Olgunlaşarak boz nitelik meydan lavantalar deminden de hasat ediliyor.

Bölgede, fideleri önce yerine 1978'de dikilen lavanta, görsel güzelliğinin birlikte tıbbi hoş ıtırlı nebat olması zımnında çıkar yol ve kozmetik sanayisinde kullanılıyor.

Isparta'nın Keçiborlu ilçesine ilişkin Kuyucak köyü muhtarı Gürol Yılmaz, AA muhabirine, bu mevsim "lavanta ıtırlı köy"de gezim hareketliliğinin haziran bakımından başladığını söyledi.

Bahçelerde şimdilerde hasat telaşı bulunduğunu tamlayan Yılmaz, "Köyümüzde lavantadan bu sene 7-8 titrem yöresinde yağ elde etmeyi bekliyoruz. Tabii hoppadak lavantanın yağını çıkarmakla kalmıyoruz. Tohumunu, demetini gelişigüzel biçimde değerlendiriyoruz. Köyümüze bu sene mevrut gezgin sayısı 350 bin civarında." niteleyerek konuştu.

28 senedir lavanta hasım ticareti önleyen Ramazan Avcı da hasadın sabahleyin er saatlerde başladığını anlattı. Öğle saatlerine derece prizma işleminin tamamlandığını kail Avcı, şöyleki konuştu:

"Saat 11-12'ye derece biçtiğimiz lavantaları getirip kazanımıza basıyoruz. Kazanın altındaki hazneye 400 litre su koyup odun ateşiyle suyun fokurdamasını sağlıyoruz. Kaynayan suyun buharı yoluyla da bitkinin içerisindeki öz suyu ve yağını alarak soğutma sistemine aktarıyoruz. Lavantanın suyunu ayrıştırarak yağını alıyoruz. Çıkan hasım Türkiye genelinde pazarlıyoruz. Elimizdeki lavanta hasım sabun, arıtıcı kabak maddesi olarak, akıbet senelerde ise afiyet ve ovma sektöründe beğenilen müşterek yağ oldu."

Ziyaretçilerden Havvana Çeliksoy da bahçelerin kendisini büyülediğini, Isparta'nın gülü ve lavantasıyla kusursuz müşterek arazi bulunduğunu söyledi.

Hasat 3 hafta bitmeme edecek

Burdur'daki Lisinia Doğa Proje Merkezi Kurucusu Öztürk Sarıca da lavanta hasadının kestirmece 3 hafta henüz bitmeme edeceğini belirtti.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi yerleşkesine ve Akçaköy Lavanta Deresi'ne ekilen lavantaların hasadını gerçekleştirdiklerini dile getiren Sarıca, bu sene diyar dışından 20 titrem mobilyasız lavanta talebi aldıklarını vurguladı.

Sarıca, merkezde lavanta hasım sürüm işlemi de yaptıklarını anlatım ederek, "Lavantaları hasat ettikten sonraları kurutarak lüzumlu işlemlerden geçirip çuvallayıp diyar dışına gönderiyoruz." dedi.

Yaklaşık 3 bin 400 dekarlık bölgede susuz tarımla tıbbi hoş ıtırlı nebat yetiştirdiklerini özetleyen Sarıca, "Bunun 2 bin 400 dekarlık sektörü adaçayı ve lavantadan oluşuyor. Lavantanın yağını çıkartıp yağ karışımları, kozmetik ve muhtelif mahsulat imal ederek millî ve arsıulusal pazarlarda satışını gerçekleştiriyoruz." niteleyerek konuştu.

"Arap ve Afrika ülkelerinden de talepler almaktayız"

Bu sene ihracat düşüncesince kestirmece 30 bin lavanta demeti hazırladıklarını anlatım fail Sarıca, şöyleki konuştu:

"Bunun indinde 1,5 tonun üstünde lavanta yağı, 20 titrem yöresinde mobilyasız lavanta tohumu çıkarmayı planlıyoruz. Bunun şişman müşterek yönünü gerçekleştirdik. Lavanta kurusunda Avrupa ülkelerinin indinde bu sene Arap ve Afrika ülkelerinden de talepler almaktayız. Yağına istem de gelişigüzel zamanki kabilinden gün günden artıyor. Avrupa ve Uzakdoğu pazarı lavanta yağına özen gösteriyor."

"Ailemize katkıda bulunuyoruz"

Lavanta hasadı önleyen Ziynet Candır da 15 senedir lavanta tarlalarında çalıştığını dile getirdi.

Hasat tarihi lavantaları orakla biçtiklerini özetleyen Candır, "Üretim yapıyoruz, ailemize katkıda bulunuyoruz, lavantayla çocuklarımızı yetiştirdik, okuttuk. Lavanta, kekik, adaçayı ehemmiyetli barışma kaynağımız. Lavantada 10 ay süresince dikiminden hasadına derece çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Hatice Alptekin de "Kışın lavanta fidesi yetiştiriyoruz deminden de hasat zamanı, biçiyoruz. Evimize katkıda bulunuyoruz." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler